SZTE Info

Környezeti változások az Alföldön -- kötetbemutató a Szegedi Tudományegyetemen

A Környezeti változások és az Alföld című kötet sajtóbemutatójára kerül sor, 2011. május 24-én, 12:30-kor a Szegedi Tudományegyetemen (Szeged, Egyetem u. 2-6. I. emelet, Jakucs terem).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kiadvány az SZTE kutatóegyetemi programjához kapcsolódó 4.1. Klímakutatás alprogram és a Nagyalföld alapítvány együttműködésével valósult meg.

A közel 40 tanulmány bemutatja, hogy

· a jelenlegi klímaváltozás történelmi léptékben nem rendkívüli,

· a jelenlegi változások területileg nagyon differenciáltan érvénysülnek,

· áttekinti a táj területhasználatának számos elemét és következményét,

· az Alföld környezeti változásainak főbb társadalmi következményeit,

· a megújuló energiák néhány alföldi vonatkozását.

A kiadvány a húsz éven át eredményesen működött (megszűnő) Nagyalföld Alapítvány utolsó, átfogó, közérdeklődésre számot tartó kötete. A rendezvényen részt vesznek a Kuratórium tagjai, és a kötet számos szerzője. A rendezvény alkalmat ad arra is, hogy áttekintést lehessen szerezni az Alapítvány eddigi tevékenységéről, illetve meg lehessen érteni a megszűnés hátterét.

 

Szeged, 2011. május 16.

 

Dr. Rakonczai János

A 4.1. alprogram vezetője és az Alapítvány igazgatója

 

(elérhetőség: mobil: 20/9578-522, e-mail: J.Rakonczai@geo.u-szeged.hu)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.