SZTE Info

Európa-napot rendeznek a JGYPK hallgatói - Flash mob a Klauzál téren

Flash mobbal, azaz villámcsődülettel hívják fel a hallgatók Szeged polgárainak a figyelmét a jövő heti Európa-nap rendezvényükre a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar hallgatói 2011. május 4-én, szerdán 17 órakor a Klauzál téren és a Kárász utcán. A flash mobon többszáz lufit engednek a magasba.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A villámcsődület (flash mob) emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik.

Az Európa-napot évek óta május elején rendezik meg a JGYPK Felnőttképzési Intézetének hallgatói. Május 9-én, hétfőn 9.00-16.00 között a Százszorszép Gyermekházban a Benelux-államokat, Írországot és Nagy-Britanniát ismertetik meg az érdeklődőkkel játékos, szórakoztató formában. Megtudhatjuk például, hogy a Hupikék Törpikék belgák, hogy a luxemburgiak tekéznek a legjobban, „Plesi” közreműködésével pedig a belga rap szerelmeseivé válhatunk. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az Európa-napon Járd be és ismerd meg az EU-t!” címmel vetélkedőt is rendeznek a város különböző helyszínein a szegedi egyetemistáknak. Lesz „hagyományőrző” darts a Dóm téren, szavalás a múzeum lépcsőjén, ügyességi feladat a Széchenyi téren vagy kincskeresés a játszótéren.

 

További információk: Keczer Gabriella (keczergabriella@gmail.com)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.