Bezár

Sajtóarchívum

430 éves gyökereire tekint vissza a szegedi egyetem - Felavatják a SZTE megújult központi épületét

430 éves gyökereire tekint vissza a szegedi egyetem - Felavatják a SZTE megújult központi épületét

2011. május 05.

Felavatják a Szegedi Tudományegyetem megújult épületét, a Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központot a Dugonics téren 2011. május 11-én délelőtt. Délután két könyvbemutatóval megkezdődik a kétnapos emlékezés arra, hogy 1581. május 12-én Báthory István egyetemalapító levelet adott ki, és az SZTE a 430 évvel ezelőtt létrehozott intézmény szellemi örökösének tekinti magát. Másnap, 2011. május 12-én a jubileum tudományos üléssel folytatódik, május 13-án, pénteken pedig a Természettudományi és Informatikai Kar ünnepli a szegedi természettudományos képzés 90 éves évfordulóját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel két év után befejeződött a Szegedi Tudományegyetem központi épületének átalakítása, bővítése és felújítása. Az így létrejövő Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központ a TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0004 azonosító számú „A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése” c. pályázat támogatásával valósult meg. A mintegy 8000 m2 szintterületet érintő komplex épület- és homlokzat-rekonstrukció eredményeképpen a Dugonics tér 13. sz. alatti műemlék épület eredeti állapotába történő helyreállításával az épület külső megjelenésében, a belső közforgalmi terek tekintetében, alaprajzi elrendezésében, használhatóságban korszerű, a mai igényeket kielégítő módon illeszkedik a közel 140 éves falak közé. A cél olyan szolgáltatói, infrastrukturális háttér megteremtése volt, amely együttesen nyújt helyet a Szegedi Tudományegyetem intézményi irányításának, valamint a regionális ipari K+F menedzsmentet, a regionális felsőoktatási és kutatóintézeti szabadalmi fejlesztési és kereskedelmi tevékenységet, az SZTE vállalkozásfejlesztési programját irányító és a regionális képzési szolgáltatásokat ellátó/nyújtó szervezeteknek.

A Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központ használatba vételi eljárásának ünnepélyes zárására 2011. május 11-én 10 órakor kerül sor (Szeged, Dugonics tér 13.). Az ünnepélyes átadón jelen lesz Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke.

2011. május 11-12-én kerül sor a Szegedi Tudományegyetem rendezésében, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola és a Szegedi Akadémiai Bizottság együttműködésével az egyetemtörténeti rendezvénysorozatra, mely arra emlékezik, hogy 1581. május 12-én Báthory István egyetemalapító levelet adott ki, és az SZTE a 430 évvel ezelőtt létrehozott intézmény szellemi örökösének tekinti magát.

2011. május 11-én 16.30-kor a Móra Ferenc Múzeum Dísztermében (Szeged, Roosevelt tér 1-3.) bemutatják az Epigrafi romane di Transilvania (Romai-kori feliratok a 18. századi Erdélyben) című kötetet. A régészeti felfedezéseket és a leletek Bécsbe szállítását irányító olasz szakember, Giuseppe Ariosti által megjelenített kövek és leírások alkotják az első, fakszimile részt, az azt kísérő, képekkel illusztrált tanulmánykötet szerzői a 18. század elejének erdélyi és szegedi kultúráját, régészetét az itteni szellemi és földrajzi viszonyokat, s azok mai hatását vizsgálják. A 17 szerző közül négy kolozsvári, négy szegedi. A reprezentatív kötetet Gian Paolo Marchi (Veronai Egyetem) és Pál József (SZTE) szerkesztette. Az Aranybulla (1999) és a Dante kódex (2006) közös kiadása után ez a mű a két egyetem közötti együttműködés harmadik eredménye.

2011. május 11-én 18.00 órakor a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában (Szeged, Somogyi u. 7.) bemutatják Szögi László és Varga Júlia egyetemtörténeti munkájának első kötetét. A közel 400 oldalas kiadvány a Báthory-féle kolozsvári alapító levél (1581. május 12) kiadásától 1872-ig követi végig a kolozsvári felsőoktatás többször megszakadó, majd újra induló történetét. A több évszázados folyamat során a bölcsészeti és teológiai karral rendelkező akadémia, indulásakor az egyetlen felsőoktatási intézmény volt Magyarországon, 1872-re négy karú, modern tudományegyetemmé vált, ekkor az ország második egyeteme lett. A szerzők: Szögi László az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója és Varga Júlia az ELTE levéltárának igazgatóhelyettese. A kötetet színes illusztrációk díszítik, s az eredeti dokumentumok magyar nyelvű fordításával zárul, ezek közül több a mostani kutatások során került elő. Az Egyetemtörténeti Bizottság további kötetek kiadását tervezi.

2011. május 12-én 10.00 órakor ünnepi megemlékezést tartanak a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal Aulájában (Szeged, Dugonics tér 13.). Köszöntőt mond Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dékány Imre, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke, Andrei Marga, a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektora és Rimantas Vaitkus, a Vilniusi Egyetem rektorhelyettese. A megemlékezést 11 órától tudományos konferencia követi.

A jubileumi ünnepség-sorozat részletes programja a csatolt dokumentumban olvasható.

 

Május 13-án a Természettudományi és Informatikai Kar a szegedi természettudományi képzés 90 éves évfordulóját ünnepli a SZTE Tanulmányis és Információs Központban (Szeged, Ady tér 10.). Ennek keretében 10 órától sajtótájékoztatót tartanak. Az újságíróknak személyre szóló ajándékkal készülnek, ezért kérik, hogy részvételi szándékukat jelezzék Magyar Mártának a magyarm@sci.u-szeged.hu email címen.

A TTIK jubileumi ünnepségének részletes programja a csatolt dokumentumban olvasható.

 

Keczer Gabriella

média-koordinátor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek