Bezár

Sajtóarchívum

Információs társadalom a tudományterületek „kereszttüzében”

Információs társadalom a tudományterületek „kereszttüzében”

2011. december 05.

Szegedi szellemi műhely készül a Bolyai-ösztöndíjasoknak

Milyen kihívások elé állítja a sokat emlegetett információs társadalom a legkülönfélébb tudományterületek művelőit? – ez is kiderül azon a konferencián, melyen a szegedi egyetemen megvalósuló Információs Társadalom projekt jogi alprogramjának szakemberei, valamint az MTA Bolyai-ösztöndíjas szegedi kutatói tartanak előadásokat 2011. december 9-én 10 óra 30 perctől a SZAB-székházban. Bemutatnak egy szegedi Bolyai-klub kezdeményezést is.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az információs társadalom, az online világ radikális terjedése a jogi szabályozás területén is számos problémát vetett fel. A konferencián előadást tartanak – többek között – a jogi normák jövőjéről, az internetes semlegesség aktuális kérdéseiről, a szoftverszabadalmak jogi aspektusairól, illetve arról, hogy más megvilágításba került az üzleti titok, a know-how magánjogi megítélése.

Az Információs Társadalom jogi alprogram keretében, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának szervezésében sorra kerülő tudományos tanácskozáson „Innováció és együttműködés” címmel előadást tart Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, a Bolyai-díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke, az SZTE rektora is.

Hallható lesz továbbá dr. Perczel András akadémikus, a 2011. év Bolyai-díjasa, az ELTE TTK Kémiai Intézetének egyetemi tanára, aki „Pillantás a mikrokozmosz mélyére” címmel mutatja be kutatási területét.

A jogi mellett az élet-, a természet- és a társadalomtudományi témákról külön szekciókban előadásokon beszélnek – többek között – a pszichiátriai és neurológiai kórképek hátterében álló génkölcsönhatások elemzéséről, a geometriai véletlenről, az attoszekundumos lézerimpulzusok keltésének mikéntjéről, valamint bepillanthatnak a kora újkorban élt magyar protestáns püspökök könyvtáraiba, vagy megtudhatják, milyen szerephez jut az információs társadalomban a turizmus és a megalkotott hagyomány.

A konferencia délelőttjén mutatja be dr. Görög Márta, MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjas az MTA SZAB Bolyai Klub kezdeményezést, melynek célja, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottságának (SZAB) illetékességi területén tevékenykedő Bolyai-ösztöndíjas kutatók kapcsolataikat egy szellemi műhely létrehozásával szorosabbá fűzhessék. A műhely klubszerű működésével elősegítené a tagok, valamint vendégeik tudományos, közéleti, intellektuális összetartozását, folytatva ezzel az országos hatáskörű Bolyai-klub által megkezdett hagyományt.

A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére adományozza a díjat. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesülők közül számosan az MTA SZAB hatásköri területéhez tartozó kutató intézményben fejtik ki tevékenységüket (2006 és 2010 között a Szegedi Tudományegyetem összesen 75 ösztöndíjast adott). Sokan közülük több alkalommal is elnyerték az ösztöndíjat.

A konferencia programja innen tölthető le.

A további részletekről információt, interjút ad dr. Görög Márta Bolyai-ösztöndíjas (telefonszáma: 30/925-0893).

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek