SZTE Info

Magyar-román integrációs kutatóprogram a fenntartható tájhasználatért a Maros völgyében

Gazdasági döntések iránymutatója is lehet az az ökológiai kutatási program, melyet Magyarország és Románia indít a két ország területét egységesen érintő fenntartható tájhasználat vizsgálatára. A Szegedi Tudományegyetem és román partnerintézményének uniós kutatóprogramja többek között a hatékony regionális politika előtt is utat nyit a Maros menti régiók élőhelyeinek feltérképezésével.

A sajtótájékoztató 2011. október 24-én hétfőn kerül megrendezésre, 10 órától az SZTE Ökológiai Tanszék Kolosváry Gábor termében (Újszegedi Biológiai Épület, 6726 Közép fasor 52.).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az uniós pályázati program, egy ebben az évben lezárult hasonló témájú közös kutatóprogram folytatása, melynek célja egy közös – magyar-román – élőhelyminősítési rendszer kidolgozása a Dél-Alföldön. A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HURO/0901) támogatásával létrejövő ökológiai vizsgálatot és a térség ökoszisztéma-javainak és szolgáltatásainak felmérését a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszéke, valamint az aradi Vasile Goldis Nyugati Egyetem Ökológiai és Természetvédelmi Tanszéke közösen dolgozza ki, derült ki a program elindítását bejelentő 2011. október 24-i sajtótájékoztatón.

A kiemelt mezőgazdasági régióban induló kutatást indokolja, hogy a Maros vidéke köti össze a magyar-román határ menti településeket, így meghatározza azok mezőgazdasági és ipari lehetőségeit. Ezen perspektívák megalapozásához figyelembe kell venni a két ország területén folyó eltérő gazdálkodás ökológiai hatásait is, mutatott rá Dr. Körmöczi László a projekt vezetője. A fenntartható tájhasználat erősítése érdekében meg kell ismernünk a természetközeli tájak és életközösségek működését, a folyó, mint összekötő és közvetítő tájelem szerepét.

A két egyetem által feltárt fenntartható tájhasználati módok vezérelvei a régió fejlesztési terveibe is beépülnek. Humán és mezőgazdasági értékeket figyelembe véve a régiós gazdasági növekedés szempontjából elengedhetetlen a természeti értékek megőrzése és hasznosítása, továbbá a kulturális örökség és társadalmi identitás értéknövelő kezelése.

A két egyetem szakértelmét és tapasztalatait integráló kutatási projektnek köszönhetően a dél-alföldi régió természeti gazdagságának ismerete teljesebbé válhat, ami a helyi, fenntartható gazdálkodás megalapozása felé nyit perspektívákat.

További információ:

Dr. Zalatnai Márta egyetemi adjunktus, tel: 546-951, zalatnai@bio.u-szeged.hu

http://www.huro-cbc.eu/


Sajtóközlemény

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.