Bezár

Sajtóarchívum

Terror(izmus) és Esztétika: Nemzetközi konferencia az SZTE-n

Terror(izmus) és Esztétika: Nemzetközi konferencia az SZTE-n

2011. szeptember 19.
1 perc

Terror(izmus) és Esztétika címmel tart nemzetközi konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara 2011. szeptember 22-24 között. A konferencia a terror(izmus) politikai fogalmát és diskurzusát vizsgálja az esztétikai gondolkodás antik és modern hagyományai felől.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferencia legfőbb célkitűzése olyan új kritikai perspektívák és fogalmi eszközök kidolgozása, melyek segítségével továbbgondolható a "terrorizmusnak" nevezett jelenség napjainkban uralkodó, túlságosan katonai szempontú értelmezése. A történettudományi és politikatudományi elemzések, miként a biztonságpolitikai kívánalmak fontosságához nem férhet kétség. Ugyanakkor az esztétikai megközelítés kiegészítheti és kritikailag cizellálhatja ezeket a megfontolásokat és törekvéseket. Az "esztétika" itt tág értelemben veendő: az érzések és affektusok, valamint a művészi ábrázolás elméletén túl ideérthető a retorikai, reprezentációelméleti és médiatudományi gondolkodás sokrétű hagyománya is, s mindezek filozófiai összefüggése. A konferencia éppen ezért nem korlátozódik a "művészi" megjelenítések vizsgálatára, hanem épp fordítva: mindenféle megjelenítés és közvetítés kritikai vizsgálatára összpontosít.

A Szegedi Tudományegyetem által megrendezésre kerülő három napos esemény keretében 15 ország mintegy 50 előadja tart prezentációt angol, francia és német nyelven.

A nyitó előadást tartja: Samuel Weber (Northwestern University, USA)

Sajtókapcsolat: Fogarasi György főszervező (fogarasi@hung.u-szeged.hu, +36-62-427-4388)

További részletek az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék honlapján:
www.complit.u-szeged.hu/conference.php

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek