SZTE Info

Terror(izmus) és Esztétika: Nemzetközi konferencia az SZTE-n

Terror(izmus) és Esztétika címmel tart nemzetközi konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara 2011. szeptember 22-24 között. A konferencia a terror(izmus) politikai fogalmát és diskurzusát vizsgálja az esztétikai gondolkodás antik és modern hagyományai felől.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferencia legfőbb célkitűzése olyan új kritikai perspektívák és fogalmi eszközök kidolgozása, melyek segítségével továbbgondolható a "terrorizmusnak" nevezett jelenség napjainkban uralkodó, túlságosan katonai szempontú értelmezése. A történettudományi és politikatudományi elemzések, miként a biztonságpolitikai kívánalmak fontosságához nem férhet kétség. Ugyanakkor az esztétikai megközelítés kiegészítheti és kritikailag cizellálhatja ezeket a megfontolásokat és törekvéseket. Az "esztétika" itt tág értelemben veendő: az érzések és affektusok, valamint a művészi ábrázolás elméletén túl ideérthető a retorikai, reprezentációelméleti és médiatudományi gondolkodás sokrétű hagyománya is, s mindezek filozófiai összefüggése. A konferencia éppen ezért nem korlátozódik a "művészi" megjelenítések vizsgálatára, hanem épp fordítva: mindenféle megjelenítés és közvetítés kritikai vizsgálatára összpontosít.

A Szegedi Tudományegyetem által megrendezésre kerülő három napos esemény keretében 15 ország mintegy 50 előadja tart prezentációt angol, francia és német nyelven.

A nyitó előadást tartja: Samuel Weber (Northwestern University, USA)

Sajtókapcsolat: Fogarasi György főszervező (fogarasi@hung.u-szeged.hu, +36-62-427-4388)

További részletek az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék honlapján:
www.complit.u-szeged.hu/conference.php

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.