SZTE Info

Tananyagfejlesztés a minőségi informatikaoktatásért

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Informatikai Tanszékcsoportja és a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara 2010. áprilisában közös projektet indított, melynek célja komplex megközelítésű tananyagfejlesztés az informatikai oktatásban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi és veszprémi intézmény együttműködésében 43 db magyar nyelvű digitális tananyag készült el nemzetközi szinten elismert szakemberek bevonásával a közel 100MFt költségvetésű projektben, melyhez a TÁMOP 4.1.2.A pályázat keretében a két résztvevő közel 80MFt támogatást nyert el.

A pályázat résztvevői szeptember 27-én tartották a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában a sajtótájékoztatóval egybekötött projektzáró rendezvényt. A rendezvényen a projekt szakmai vezetője, Dr Kató Zoltán tanszékvezető egyetemi docens (SZTE) ismertette a projekt fő eredményeit, majd a pályázatban résztvevő intézetek rövid ismertetése után néhány kiemelten érdekes jegyzetet mutattak be a szerzők. A kiadói feladatokat a Typotex Elektronikus Kiadó Kft. látta el.

A kifejlesztett tananyagok közül nagyon sok eddig csak idegen nyelven volt elérhető, a most elkészült, ingyenesen hozzáférhető tankönyvek, feladatgyűjtemények a legfrissebb tudást közvetítik magyar nyelven. Interaktív (ún. hipertextes) olvasási lehetőség, animációk, mozgóképi tartalmak és demó programok színesítik az oktatóanyagokat, melyek egyelőre a http://tananyagfejlesztes.mik.uni-pannon.hu/ webcímen érhetők el, de hamarosan a www.tankonyvtar.hu oldalról is letölthetővé válnak.

A fejlesztés közel százmillió forintból 80 százalékban az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg az Új Széchenyi Terv keretében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.