SZTE Info

igeret_fa_TIK

Az SZTE Tanulmányi és Információs Központ a SZIN Zöld Placcán

A Tanulmányi és Információs Központ (TIK) idén először jelent meg SZIN „zöld” szervezeteket felsorakoztató úgynevezett Zöld Placcán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyedi kezdeményezéssel az Intézmény legfőbb célja az volt, hogy tájékoztassa a látogatókat arról, hogyan léphetnek a környezettudatos életmód útjára, továbbá, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy egy állami intézmény üzemeltetésével, tudatformáló rendezvényeivel is nagyon sokat tehet a környezeti terhelés csökkentésének érdekében. Kvíz, ökológiai lábnyom mérés, szelektív hulladékgyűjtési próba, Ígéret fa várta az SZTE TIK sátrához ellátogató mintegy 700 főt.

József Attila Tanulmányi és Információs Központ a SZIN-en
József Attila Tanulmányi és Információs Központ a SZIN-en

A Zöld Placcon a Tisza-part melletti SZTE TIK sátorban négy napon keresztül keresték a „legzöldebb” fesztiválozókat. A „Zöld Fesztiválarc” kitüntetés elnyeréséhez három feladatot kellett a résztvevőknek teljesíteniük. Ökokvíz kitöltésével bizonyíthatták környezetvédelemmel kapcsolatos tudásukat, saját ökológiai lábnyomukat mérhették meg az érdeklődők, továbbá a kihelyezett szelektív kukáknál tesztelhették, hogy mennyire jártasak a szelektív hulladékgyűjtés szabályait illetően. A sátor egyik leglátványosabb eleme az Ígéretfa volt, ahová a fesztiválozók különböző fogadalmakat, ígéreteket írhattak. Néhány ígéret: „Ha összeköltözünk, szelektíven fogjuk gyűjteni a hulladékot.”;„Ígérem, hogy a bevásárlásnál nem kérek műanyag szatyrot, hanem otthonról hozok vászonszatyrot magammal.” A fa népszerűségét mutatja, hogy a Fesztivál végére teljesen levélbe borult.

A négy nap során több mint 400 kvíz került kitöltésre átlagosan 65%-os eredménnyel, s külön öröm volt az a 40 kitöltő, aki több mint 80% felett teljesített. Kiemelendő ezen túlmenően, hogy az ökológiai lábnyomot kitöltők eredményei java részt a magyar (3,6ha/fő) és a világátlag (2,2ha/fő) között helyezkedett el, de több fesztiválozó környezeti terhelése a világátlagnál is alacsonyabb lett.

A Fesztivál záró napján a három legjobb eredményt elért fiatalnak a TIK igazgatója, Erdélyi Evelyn adta át a Legzöldebb Fesztiválarc díjakat.

A Tanulmányi és Információs Központ elkötelezett híve a zöld megoldások alkalmazásának az infrastruktúra fejlesztés és a rendezvényszervezés területén egyaránt. Ezt bizonyítja több rangos díj, valamint az, hogy a TIK-ben végzett nyári munkálatoknál kiemelt szempont volt a környezeti terhelés csökkentése a fejlesztések, felújítások során.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.