SZTE Info

Keringési, anyagcsere és gyulladásos betegségek teranosztikájának fejlesztése – Projektzárás az SZTE GYTK-n

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Központ az elmúlt két évben közös kutatási programot hajtott végre „Keringési, anyagcsere és gyulladásos betegségek teranosztikájának fejlesztése” címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kutatási program hiánypótló jelleggel bírt, hiszen hazánkban az idősödő populációban az anyagcsere és gyulladásos betegségek talaján kialakuló kardiovaszkuláris megbetegedések a legfőbb életminőséget rontó és halálozást okozó betegségek közé tartoznak immár évtizedek óta, komoly társadalmi és gazdasági problémát okozva.

A kutatási program során célunk volt a diagnosztikai eljárások és a különböző terápiás lehetőségek egyéni kombinációjában rejlő lehetőségek legteljesebb kiaknázása annak érdekében, hogy a modern orvostudomány egyik alappilléréhez, az egyénre szabott orvoslás fejlesztéséhez eredményeinkkel hozzájárulhassunk. A konzorciumot alkotó intézmények által életre hívott együttműködés egyedülálló, hiszen a kutató közösség összesen 14, egymást kiegészítő, komoly nemzetközi elismertséggel és kapcsolatokkal rendelkező kutatócsoportból állt össze. A csoportokat a genomikától a preklinikai kutatásokon át a klinikai kutatási profilt is lefedve azonos célkitűzések vezérelték, így a teranosztikai innováció új, rövid távú kihívásainak is megfelelő mintaprojekt valósult meg Szegeden. Az élettudományi kutatások emellett határon átnyúló jelleggel bírnak, melynek révén a szegedi kutatási eredmények az európai kutatási közösséget is gyarapíthatják. A projektben részt vevő kutatócsoportok olyan tudásbázis kialakításán fáradoztak, mely magas színvonalú nemzetközi kutatási teljesítményével és az eredmények posztgraduális oktatásban való megjelenítésével nemzetközi vonzerőt képez a teranosztikai szakterületen, így biztosítva a magas képzettségű humán erőforrás utánpótlását, mind pedig a teranosztika területén megjelenő biotechnológiai ipar letelepedését a Dél-alföldi régióban.

Összességében kijelenthető, hogy a kutatási program mind a keringési, anyagcsere és gyulladásos betegségek által érintettek szempontjából, mind a szegedi tudásbázis és nemzetközi kapcsolatok szempontjából sikeresnek bizonyult.


Sajtóközlemény

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.