SZTE Info

Guinness-rekord kísérlet és kiállítás a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából

Guinness-rekord kísérletre kerül sor 2011. szeptember 30-án 14.00 órai kezdettel a Dóm téren, melynek keretében Magyarország több városában egyszerre zajló és tömegesen végzett kémiai kísérletet fognak végrehajtani a résztvevő diákok és egyetemi hallgatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

További részletek a kísérletről: http://www.kemia-eve-2011.mke.org.hu/guinness-rekord-kiserlet.html


A Somogyi-könyvtár alagsori kiállítóterében "A technológia mérföldkövei kémikus szemmel" címmel országos vándortárlat nyílik, amely az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) kiállításának átdolgozott, magyar nyelvű változata. A kiállítást kiegészíti egy "Híres magyar kémikusok" című kamaratárlat is a Somogyi-könyvtár anyagából, 16 órai kezdettel.

A kiállításról részletes információ a csatolt dokumentumban.


További információk: Németh Veronika: nemethv@chem.u-szeged.hu; 62/544-115

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.