Bezár

Sajtóarchívum

VII. Országos II. Nemzetközi Simándy József Énekverseny

VII. Országos II. Nemzetközi Simándy József Énekverseny

2011. április 22.

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara 2011. április 27-30-ig, hetedik alkalommal rendezi meg a Simándy József Nemzetközi Énekversenyt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Énekverseny gondolata 1998-ban születetett, alapítói Temesi Mária és Sinkó György operaénekes - művésztanárok voltak. A verseny születése óta óriási tömegeket vonz, rendszeresen, két - három évente kerül megrendezésre. Magyarország legnagyobb énekversenye a dél-alföldi régión túl hazánknak is fontos, nagy horderejű rendezvénye - ehhez hasonló "Énekes Olympia" jelenleg az országban nincs.

„Szöged hírös város”: a világhírű professzoraival – elég, ha csak a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albertre gondolunk – és világhírű művészeivel büszkélkedő kultúrváros mindig is megbecsüléssel tekintett értékeire. Simándy József pályája is innen indult, a Vaszy Viktor főzeneigazgató alatt virágzó Szegedi Nemzeti Színházból. Ezzel a versennyel tisztelgünk hazánk fogalommá vált Bánk bánja és a híres Szegedi Énekiskola előtt, amely a hazai és nemzetközi operaéletnek számos neves művészt adott: Moldován Stefánia, Komlóssy Erzsébet, Berdál Valéria, Karikó Teréz, Gyimesi Kálmán, Réti Csaba, Sinkó György, Gregor József, Tokody Ilona, Komlósi Ildikó, Báthori Éva, Miklósa Erika stb.

Hazánk klasszikus ének - tehetségkutató versenye olyan, ma már a hazai és nemzetközi operaélet ifjú sztárjaivá vált művészeket fedezett fel, mint például Bretz Gábor (Milánói Scala, Bécsi Staatsoper, Covent Garden, MET), Kátai Natasa (Római, Nápolyi Operaház), Rálik Szilvia, Cser Krisztián, Rácz Rita, Cseh Antal (Magyar Állami Operaház), Schöck Atala (Bayreuthi Ünnepi Játékok), Fodor Bernadett (Gráci, Frankfurti Operaház), vagy Haja Zsolt és Balczó Péter (a 2010-es Mezzo - Armel Énekverseny díjazottjai).

A verseny 3 kategóriában indul, ezáltal egyedülállóan fogja át az oktatás különböző lépcsőfokait: lehetőséget nyújt a zeneiskolai szinten, szakközépiskolában és egyetemen tanulók, illetve a már kész, ifjú művészek számára, tudásuk, felkészültségük színvonalának megmérettetésére 14-35 éves korig.

Az elindított hagyományokat ma már évről évre növekvő várakozás, óriási érdeklődés kíséri.


A zsűri elnöke Marton Éva világhírű magyar operaénekesnő, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem tanszékvezető professzora. A zsűri további tagjai nemzetközi hírű operaénekesek, énekmesterek, karmesterek és menedzserek Szegedről, Budapestről, Bukarestből, Bécsből és Münchenből. Az idei énekverseny az eddigiekhez képest is nagyobb szabásúnak ígérkezik: a befutott jelentkezői létszám várakozáson felüli: 15 országból Olaszország, Japán, Korea, Kína, Izrael, Románia, Svájc, Ausztria, Németország, Oroszország, Szlovákia, Horvátország, Szerbia, Ukrajna, Magyarország – 170 jelentkező közül 124 versenyző jelentkezését fogadtuk el az április végi Szegedi Döntőbe.

A versenyen rangos díjak és különdíjak, fellépési lehetőségek is nyerhetők - díjfelajánlóink között üdvözölhetjük a Budapesti Művészetek Palotája, a Fidelio, a Musicians Who, több vidéki Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház, a Duna TV, és a Magyar Rádió vezetőit.

A Díjkiosztó Gálakoncertet – amely idén először a Szegedi Nemzeti Színházban, a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével hangzik el – óriási Média támogatás kíséri: a díjkiosztó Gálaestet felveszi a Duna TV (2011. május 1-én látható adásban), a Szeged Városi TV, a Tiszapart TV és a Magyar Rádió.

Az április 30-i Gálán több, a korábbi Simándy versenyeken díjat nyert sztárvendégeinket is hallhatjuk és üdvözölhetjük!

 

Szeretettel várunk minden résztvevőt és kívánjuk, hogy e négy napban együtt élvezhessük az éneklés, a muzsika örömét!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek