SZTE Info

Együttműködés az oktatásban, a kutatásban és a kultúrában - Megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és Hódmezővásárhely

Az egészségügy, a kultúra és az oktatás területére kiterjedő együttműködést kötött a Szegedi Tudományegyetem és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az erről szóló megállapodást az egyetem felújított központi épületének első hivatalos eseményeként írta alá Szabó Gábor rektor és Lázár János polgármester.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szabó Gábor az együttműködési megállapodás kapcsán elmondta: a Szegedi Tudományegyetemnek fontos küldetése, hogy megfoghatóan és érezhetően jelen legyen a régióban, ebben az első és legfontosabb lépés a Hódmezővásárhellyel való együttműködés.

- A megállapodás, ami ma Hódmezővásárhely és a Szegedi Tudományegyetem között létrejön csupán egy keret, amelyet folyamatosan újabb és újabb tartalommal töltünk fel. A több egységünkre kiterjedő együttműködés így a jövőben kiteljesedik, és az egyetem valamennyi kara részt vesz majd a közös munkában – fogalmazott a Szegedi Tudományegyetem rektora, hozzátéve: az együttműködés jelentőségét is mutatja, hogy a megállapodás aláírása az első hivatalos ünnepség az egyetem közelmúltban felújított központi épületében.

Lázár János az eseményen elmondta: minden település jövőjét tekintve kulcsfontosságú kérdés, hogy mennyi tudást képes felhalmozni, azt képes-e megfelelően, igazságosan elosztani és ezzel milyen esélyeket képes teremteni az ott élők számára.

- A város és az egyetem között létrejövő megállapodás jelentősége túlmutat egy település határain vagy egy intézmény keretein. Az oktatás, a kutatás, az egészségügy és a kultúra területein új fejezetet nyit, új távlatokat teremt és új lehetőségeket ad a fiatalok számára az egész régióban – mondta a polgármester.

A megállapodás részeként a SZTE Bölcsészettudományi Kara és Hódmezővásárhely önkormányzata, oktatási intézményei a jövőben együttműködnek a város oktatási rendszerének fejlesztésében, a diákok teljesítményének mérésében és értékelésében, a tanulói képességek fejlesztésében. Több vásárhelyi oktatási intézmény gyakorló iskolai funkciókat kap.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, az Általános Orvostudományi Kar és a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház- Rendelőintézet szakmai, oktatási, egészségügyi együttműködésbe kezd.

Városi méretű komplex egészségfejlesztési és mentálhigiénés állapotfelmérés indul Hódmezővásárhelyen a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézetének segítségével.

A hódmezővásárhelyi Emlékpont Humán Oktatási Központ kapcsolódik a SZTE Állam- és Jogtudományi Karának és Bölcsészettudományi Karának oktatási struktúrájába.

Az eseményen elhangzott: a Szegedi Tudományegyetem és a hódmezővásárhelyi önkormányzat egyaránt fontosnak tartja, hogy az alföldi városban a következő évtizedekben magas színvonalú, versenyképes agrár-felsőoktatás legyen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.