SZTE Info

Kigyulladt a szegedi veszélyeshulladék-égető -- Sajtóközlemény

2011. március 3-ra virradóra tűz ütött ki a Szegedi Tudományegyetem klinikai területén lévő veszélyeshulladék-égetőben. A Tűzoltóság, a Katasztrófavédelem, valamint a Szegedi Tudományegyetem és a hulladékégetőt üzemeltető nonprofit kft. szakemberi azonnal megkezdték a munkát, mely eredményeként a vészhelyzetet a munkakezdésre elhárították. A tűzesemény a betegellátását semmilyen formában nem veszélyeztette illetve veszélyezteti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tűz bekövetkezésekor két személy dolgozott az üzemben, személyi sérülés nem történt. Az égető azonban működésképtelenné vált, a berendezésekben esett kár 100 milliós nagyságrendű. Az üzemnél jelenleg tűzvizsgálók és környezetvédelmi szakemberek dolgoznak, de a klinika területén a működés zavartalan, elektromos, gépészeti és fűtési alrendszerek nem sérültek meg. A tűzoltóság szakemberei már a tűz keletkezésének okát vizsgálják.

A Katasztrófavédelem szakemberei folyamatos méréseket végeznek, környezetszennyezés nem történt, a lakosságra veszélyes szennyeződés a helyszíni vizsgálatok szerint nem került a levegőbe.

 

A történtekkel kapcsolatban a Szegedi Tudományegyetem sajtótájékoztatót tart március 3-án délután 13 órakor a József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (Szeged, Ady tér 10).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.