SZTE Info

Student Life

HVG-rangsor: az SZTE ismét a legjobbak között

Csak az ELTE előzi meg a Szegedi Tudományegyetemet az Országos Felsőoktatási Információs Központ és a Heti Világgazdaság által készített kiválósági listán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Immár hatodik alkalommal jelent meg a HVG Diploma különszáma (Diploma 2011), benne a Felvi rangsoraival. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) remekül szerepelt a rangos szakmai minősítésben.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) első alkalommal állította össze a magyarországi főiskolák és egyetemek abszolút rangsorát. A topegyetemek listájának élén az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll, melyet szorosan követ az SZTE, ami nem meglepő, hiszen a közel harmincezer hallgatót oktató vidéki intézményt már többször a világ ötszáz legjobb egyeteme közé sorolták a nemzetközi szakemberek elsősorban a kutatók komoly hazai és nemzetközi tudományos eredményeinek köszönhetően. Az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján így néz ki jelen pillanatban a legjobb hazai felsőoktatási intézmények sorrendje: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem.

Az összesített kari rangsorban idén is a bölcsészettudományi és az általános orvosi karok diadalmaskodnak: a negyedik éve „címvédő” ELTE BTK-t a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkara követi – ez utóbbi egy évvel ezelőtt a hallgatói és oktatói kiválóság alapján még „csupán” a hetedik helyezést kapta meg. A szegedi egyetem orvoskarát a hatodik helyre rangsorolták.

Ami a képzési kínálatot/keresletet illeti, 2010 abszolút kedvence a turizmus-vendéglátás alapszak lett: bár kevesebben jelentkeztek a képzésre, mint egy évvel korábban, még így is csaknem 4400-an jelölték meg első helyen – írja az eduline.hu. A 2010-es felvételi időszak második legnépszerűbb képzése a gazdálkodás és menedzsment lett, amely közel négyezer fiatalt vonzott. Évek óta a top 10-ben szerepel a jogi, valamint a pénzügyi és számviteli alapszak, de 2400 jelentkezővel a legkedveltebb képzések közé tartozik a gépészmérnöki, valamint a mérnök informatikus is – ez utóbbira 2752-en próbáltak bekerülni, kisebb-nagyobb sikerrel. A kommunikáció és médiatudomány, valamint a kereskedelem és marketing azonban veszített a népszerűségéből, igaz, így is közel négyezren jelentkeztek ezekre a szakokra.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.