SZTE Info

Természet és Matematika az Őszi Kulturális Fesztiválon

Az elmúlt években az Őszi Kulturális Fesztivál szerves részévé váltak a Bolyai Intézet által szervezett népszerű matematika előadások. Ebben az évben a Bolyai Intézet, az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet és az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának Matematikai és Informatikai Intézete közösen rendezi meg 2010. október 9-én, szombaton 10.00 órai kezdettel a Természet és Matematika az Őszi Kulturális Fesztiválon című interdiszciplináris előadássorozatot és tudományos „játszóházat” a Bolyai Intézet termeiben (Aradi vértanúk tere 1), amelyre minden érdeklődőt, kicsiket és nagyokat, tisztelettel és szeretettel meghívunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megnyitót követően Csákány Béla professzor Galieiről tart előadást, majd Szilassi Lajos – a Szilassi poliéder atyja – „Euklidész, Bolyai és a tér” című előadásában emlékezik meg Bolyai János halálának 150. évfordulójáról. Ezt követően Takácsi Árpád az Újvidéki egyetem professzora mutat be érdekes biomatematikai modelleket, amelyeket szimulációkkal illusztrál. Ezután Gévay Gábor geometriai konfigurációkról és azok szimmetriáiról, végül Ringler András másodrendű egyenletek geometriai megoldásairól mesél.

A délutáni játszóházban az érdeklődők készíthetnek fraktálokat, tervezhetnek vázákat, virágokat és gyümölcsöket számítógéppel. Valódi poliédereket lehet “varrni”, illetve összerakni. Végül, de nem utolsósorban mindenki próbára teheti ügyességét az ördöglakatok kinyitásában. Aki szeretne játszani, hozzon ollót, tűt és cérnát, valamint hozza el ördöglakatjait is.


A programot a „Matematika és Statisztika tanítása a természettudományokban: Modellezés és számítógéppel segített megközelítés” című project keretében, a Magyarország – Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban az Európai Unió támogatásával rendezzük.


További információ: Dr. Karsai János: karsai@silver.szote.u-szeged.hu

Részletes információ a csatolt plakáton.


Plakát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.