SZTE Info

Polgári Jogi Jogesetmegoldó Verseny és Activity az ÁJTK-n

Az SZTE ÁJTK Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszéke, valamint az SZTE ÁJK Karrier Iroda szervezésében 2010. április 16-án 13 órai kezdettel kerül sor a III. Polgári Jogi Jogesetmegoldó Versenyre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A résztvevők a verseny alkalmával egy polgári jogi jogesetet kapnak, amelyet sorsolás után vagy az alperesi vagy a felperesi pozíciót képviselve kell megoldaniuk. A felkészülést követően a versenyzőknek a zsűri előtt tárgyalásszerűen kell prezentálniuk a jogesetet.

A hallgatók jogesetmegoldásait szakmai zsűri bírálja el. Az értékelés szempontjai többek között a releváns polgári jogi szabályok azonosítása, azok megfelelő alkalmazása, továbbá az érvelési készség. A zsűri a versenyzőket egyénileg pontozza, és mind az alperesi, mind a felperesi pozíciót illetően eredményhirdetésre kerül sor.

A verseny helyszíne: SZTE ÁJTK Szimulációs Terem (Tisza Lajos krt. 54., 209-es terem).

2009. április 15-én 15 óra 30 perces kezdettel szintén harmadik alkalommal rendezik meg a Polgári Jogi Activity Versenyt. A versenyen jogász szakos hallgatók által alkotott háromfős csapatok mérik össze játékos formában a tudásukat. A klasszikus activity szabályai szerint, de jogi témakörökben megfogalmazott feladványokat kell megfejteniük időre. A leggyorsabb és legeredményesebb csapat tovább jut az országos megmérettetésre. A verseny helyszíne: SZTE ÁJTK Kari Társalgó (Tisza Lajos krt. 54., III. emelet).

Mindkét versenyről további információkat Tóth Tímeánál, az SZTE ÁJK Karrier Iroda szakmai koordinátoránál valamint a www.szteajkkarrier.hu linken találhatnak.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.