Bezár

Sajtóarchívum

A Szegedi Tudományegyetem a legsikeresebb pályázó

A Szegedi Tudományegyetem a legsikeresebb pályázó

2009. május 07.
2 perc

Újabb 2,1 milliárd forintos K+F támogatást nyert az SZTE.

A magyar felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem nyerte el a legnagyobb összeget – összesen 20,2 milliárd forintot – a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eddig lezárult pályázatain. Májusban a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében hét pályázaton összesen 2,6 milliárd forintot nyert az intézmény. Az egyetem hat kutatócsoportja informatikai, orvosi, gyógyszer- és természettudományos kutatási tevékenységéhez nyert el több mint 2 milliárd forintot, míg a Kecskeméti Főiskolával közösen az intézmény további 500 millió forintot hívhat le tudományos, innovációs és gazdasági lehetőségeinek növelésére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Több mint 2 milliárd forintot nyert a Szegedi Tudományegyetem hat kutatócsoportja a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP 4.2.2.) pályázatán. Az informatikai, orvosi, gyógyszerészeti és természettudományos kutatási tevékenységéhez elnyert támogatás elsősorban újabb kutatói munkahelyeket teremt, és az intézmény aktívabb és kezdeményezőbb szerepet tud vállalni a nemzetközi K+F+I programokban, amely lehetővé teszi a legkorszerűbb nemzetközi kutatás-módszertani tapasztalatok hazai alkalmazását is.

A nyertes innovatív teamek többek között olyan betegségek terápiás lehetőségeit kutatják, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Sclerosis multiplex, de az új diagnosztikus és terápiás eljárások kidolgozására, valamint keringési, anyagcsere és gyulladásos betegségek gyógykezelésének fejlesztésére, valamint informatikai kutatásokra is jelentős pénzösszeg jut a nyertes pályázatoknak köszönhetően.

A Tudáshasznosulást, tudástranszfert szolgáló eszköz- és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése (TÁMOP-4.2.1/08/1) című pályázaton az egyetem a – Kecskeméti Főiskolával partnerségben – további csaknem 500 millió forintot nyert tudományos, innovációs és gazdasági lehetőségeinek növelésére. A projekt célja, hogy egyesítsék a dél-alföldi régió felsőoktatási intézményeinek innovatív, tudományos és gazdasági erejét, melynek köszönhetően a régió tudásalapú gazdasági átalakulása új lendületet kaphat.

„Az innovatív kutatói teamek által beadott kilenc pályázatból hat nyert, ami jól mutatja a Szegedi Tudományegyetem nemzetközileg is elismert K+F+I tevékenységét. Az egyetem sikeres pályázatai az egész régió fejlődését és a tudásalapú gazdaság kiépítését is szolgálják egyben ” – hangsúlyozza Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora.

További információ:

Keczer Gabriella, sajtószóvivő Szegedi Tudományegyetem Tel.: 62-544070/4070mellék
Bittner Péter Privy Council Communications Tel.: 06-20-665-0386

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek