SZTE Info

A válság már Moant és Ursiat is fenyegeti – Te tudnál kiutat?

A jövõ legjobb válságmenedzsereit keresi középiskolások számára meghirdetett online tanulmányi versenyén a Szegedi Tudományegyetem. A szerepjátékban részt vevõ, leendõ közgazdászoknak a tavaly még virágzó képzeletbeli világ – Moan és Ursia – turizmusát is sújtó gazdasági válság ellen kell hatékony pénzügyi- és marketingstratégiát kidolgozniuk, fellendítve ezáltal egy négycsillagos szálloda visszaesõ forgalmát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tavalyi év nagy sikerérére való tekintettel idén második alkalommal hirdet rendhagyó online tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar a hallgatók által használt elektronikus oktatási rendszeren keresztül. A jövõ menedzserei most is két képzeletbeli ország – Moan és Ursia – szállodapiacán szerepjáték közben bizonyíthatják, hogy sok valódi vállalatvezetõvel ellentétben õk kiutat tudnak a válságból.

A feladat ugyanakkor nem könnyû, hiszen a verseny kiírása szerint a korábbi évek turistaáradatához képest a szobafoglalásokból már most kitûnik, hogy idén kevesen fognak érkezni a Moan legismertebb üdülõhelyén elhelyezkedõ Haisut Hotelba. A leendõ szállodavezetõk feladata, hogy egy összehangolt marketing- és pénzügyi stratégia kidolgozásával alkalmazkodjanak a megváltozott viszonyokhoz, és a helyet ismét Moan Beach legnépszerûbb üdülõközpontjává fejlesszék.

Komoly segítséget jelent, hogy a szervezõk megadnak minden szükséges információt a feladathoz, így például a szálloda fekvésének legfontosabb adatait, hogy kik és miért jönnek ide nyaralni, milyen szórakozási lehetõségek adottak, de még az országok pénznemének aktuális és elõrejelzett árfolyam-alakulását is megtudhatják a diákok. Ráadásul a válságmenedzserek szabad kezet kapnak üzletviteli és pénzügyi téren egyaránt, így képzeletben önmaguk helyezhetik el az általuk elkészített óriásplakátokat és a bevezetett többletszolgáltatásokról is õk dönthetnek.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar CooSpace rendszerén meghirdetett országos tanulmányi verseny elsõ fordulójára a szervezõk 2009. november 23-ig várják a középiskolások jelentkezését a következõ weboldalon: http://www.eco.u-szeged.hu/felvetelizoknek/tanulmanyi_verseny_2009.html
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.