SZTE Info

Több évezredes települést találtak az SZTE régészei

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Nyáron sem pihennek az SZTE régészei. A korábbi, igen sikeres kiskundorozsmai ásatás után július vége óta Hódmezővásárhely határában, Gorzsa területén egy homokbánya megelőző feltárását végzik a Régészeti Tanszék oktatói és hallgatói. Az ásatás már az első hetekben igen értékes leleteket hozott a felszínre: a kutatók egy, az őskortól a népvándorlás korán, illetve az Árpád-koron keresztül egészen a 16. századig lakott (vagyis több évezredes múltú) település nyomaira bukkantak. A munkálatokat irányító dr. Wolf Mária, az SZTE Régészeti Tanszékének adjunktusa szerint a szinte egyedien gazdag leletanyagban a szakemberek mellett a "laikusok" számára is érdekes használati tárgyak, illetve érmék is napvilágot láttak. A mintegy ötvenezer négyzetméternyi területen várhatóan szeptember végéig dolgoznak a szegedi régészek.
 
A régészképzés területén nagy hagyományokkal bíró Szegedi Tudományegyetemen egyébként idén is sokszoros volt a túljelentkezés a szakra, ami bizonyítja a fiatal generációk érdeklődését a "kiásható" múlt iránt."
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.