SZTE Info

A magyar ökológus társadalom találkozik a Szegedi Tudományegyetemen

A klímaváltozás, a parlagfű és a hulladéklerakók problémája az ökológia szempontjából
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A klímaváltozás állatokra gyakorolt hatásairól, a parlagfű elterjedésének okairól, a hulladéklerakók létesítésének szempontjairól és a védett növény- és állatfajokkal kapcsolatos legújabb kutatási eredményeiről is tanácskozik a magyar ökológustársadalom a Szegedi Tudományegyetemen 2009. augusztus 26-28. között. Az ökológia tudományának csaknem teljes hazai keresztmetszetét bemutató tudományos találkozón több mint 230 előadáson vehetnek részt az érdeklődők.
 
2009. augusztus 26-28. között a Szegedi Tudományegyetemen kerül megrendezésre a 8. Magyar Ökológus Kongresszus, amely a magyar ökológus társadalom legnagyobb tudományos találkozója. A kongresszus mintegy 350 résztvevője 14 szekcióban több mint 230 előadásban számol be legújabb kutatási eredményeiről.
 
Az érdeklődők többek között olyan védett növény- és állatfajokról hallhatnak előadásokat, mint például az adriai sallangvirág, a rákosi vipera, vagy a Kotschyi-bangó, de a mező- és erdőgazdasági használatok életközösségekre gyakorolt hatásáról is szó esik majd. A rendezvényen kiemelten foglalkoznak a klímaváltozás negatív hatásaival, ami kapcsán a hallgatóság választ kap arra is, hogy miért változnak meg az emlősök telelési vagy a madarak vándorlási szokásai.
 
A kongresszuson az ökológiai eredmények gyakorlati felhasználásával is foglalkoznak az előadók, így többek között a tájrendezés, a településrendezés, valamint a vizes élőhelyek megőrzése és létesítése is téma lesz. Ugyancsak érdekesnek ígérkeznek a mikrobiális ökológia szekció kutatási eredményei, melyek például a laskagomba-termesztés, vagy a hulladéklerakók létesítése szempontjából jelenthetnek gyakorlati előrelépést, de különösen időszerű vizsgálatokról számol majd be a parlagfű elterjedésének okait vizsgáló előadás is.
 
A kongresszus honlapja: http://www.ecology.hu/mok2009/.
 
További információ:
Körmöczi László egyetemi docens
Szegedi Tudományegyetem
Tel.: 06-62-546-942
Bittner Péter
Privy Council Communications
Tel.: 06-20-665-0386
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.