SZTE Info

A Szegedi Tudományegyetem a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény

A vidéki felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem fogadhatja szeptembertől a legtöbb elsőévest az összlétszám és az államilag támogatott képzések tekintetében is, derül ki a Felvi.hu felvételi statisztikáiból. Az eredmény nem meglepő, hiszen a szegedi universitas már a tavaszi jelentkezések alapján összeállított egyetemi rangsorban is a második helyet foglalta el.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Felvi.hu közzétett adatai szerint a Szegedi Tudományegyetem 7925 újdonsült hallgatójával a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény. Az államilag támogatott képzésre bekerülő hallgatókat (5894 fő) tekintve – a fővárosi ELTE után – a Szegedi Tudományegyetem a második helyet foglalja el, azaz a vidéki felsőoktatási intézmények között az első helyen áll, 500-600 felvett gólyával megelőzve a többi nagy vidéki egyetemet.

„Az eredményre büszkék vagyunk, de számítottunk is rá, hiszen a tavaszi felvételi folyamatban hozzánk jelentkező hallgatók létszámát tekintve már ugyanezt a kiemelkedő sikert értük el. A vidéki intézmények között megszerzett vezető pozíció pedig újabb bizonyítéka képzéseink kiemelkedő színvonalának és a Szegedi Tudományegyetem egyedülálló vonzerejének” – hangsúlyozza Dr. Pukánszky Béla oktatási rektorhelyettes.

A pótfelvételi eljárás során több mint 100 szakjára további 3-400 gólyát vár a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.