SZTE Info

Magas állami kitüntetéseket kaptak az SZTE polgárai

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 Március 15-e alkalmából a Szegedi Tudományegyetem több oktatója is magas tudományos, állami kitüntetésben részesült.

A legmagasabb tudományos kitüntetést, Széchenyi-díjat kapott Dr. Penke Botond akadémikus, egyetemi tanár (ÁOK) és nDr. Csirik János egyetemi tanár (TTIK).

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Dr. Szabó Gábor egyetemi tanár (TTIK) és Dr. Almási Tibor egyetemi tanár (BTK). A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét kapta Dr. Ormos Jenő egyetemi tanár (ÁOK), Dr. Klukovits Lajos egyetemi tanár (TTIK) és Dr. Csapó Benő egyetemi tanár.

Dr. Kovács Kornél tanszékvezető egyetemi tanárt (TTIK) Jedlik Ányos díjjal tüntették ki.

A Széchenyi-díjas professzorok életrajza és a Köztársasági Érdemrendre történő felterjesztések a csatolt dokumentumban olvashatók.

További információk: Keczer Gabriella sajtószóvivő 30/9351457

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.