Bezár

Sajtóarchívum

1 milliárd forintot nyert csúcstechnológiai kutatás-fejlesztésre a Szegedi Tudományegyetem

1 milliárd forintot nyert csúcstechnológiai kutatás-fejlesztésre a Szegedi Tudományegyetem

2009. március 04.
2 perc
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Célegyenesben az intézmény több pályázata A Szegedi Tudományegyetem kutatási központja csaknem 1 milliárd forintot nyert piacorientált csúcstechnológiai kutatás-fejlesztésre a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatán. Az egyetem több egyéb projektje is sikeresen továbbjutott az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatainak első fordulóin, melyek a végső döntést követően újabb 20 milliárd forintot jelentenének a K+F tevékenység, a betegellátás és az oktatás infrastruktúrájának fejlesztéséhez.

A nagy szakértelemmel kidolgozott pályázati munka eredményeként csaknem 1 milliárd forintot nyert a Szegedi Tudományegyetem Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központja (DEAK). Az ipari-, egészségügyi és agrobiotechnológia területén kiemelkedő kutatási eredményeket elért DEAK az elnyert összeget piacorientált csúcstechnológiai kutatás-fejlesztésre fordítja. A központot támogató cégek újabb 1 milliárd forinttal támogatják a fejlesztést, hozzájárulva ezáltal a kutatásban létrejövő eredmények gyors gazdasági hasznosulásához.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP 1.3.1) keretében – sikeres pályázat estén – a Szegedi Tudományegyetem oktatási, kutatási és szolgáltatási infrastruktúráját is bővítik, fejlesztik. Az egyetem bejutott a második fordulóba, benyújtotta a megvalósíthatósági tanulmányt és az építészeti terveket. A szerződéskötés és a közbeszerzések lebonyolítását követően 2009 második felében kezdődhet a kivitelezés, melynek keretében – 7,7 milliárd forintból – 2010-ig tizenegy épületet újíthatnak fel és egy újat is építhetnek, valamint a tervek szerint több mint 1600 laboreszközt szereznek be.

Az Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban (TIOP 2.2.7.) című pályázaton az egyetem ugyancsak sikeresen túljutott a kétfordulós eljárás első lépcsőjén. Ennek keretében a klinikákon a 21. század kihívásainak megfelelő betegellátáshoz nélkülözhetetetlen infrastrukturális hátteret teremtik meg több mint 12 milliárd forintból.

„A pályázatokat szigorú szakmai, valamint versenyképességi kritériumok alapján szelektáltuk. A Szegedi Tudományegyetem, mint regionális tudásközpont számos külföldi intézménnyel működik együtt a K+F területén. Tapasztalataink és eddigi kutatási eredményeink alapján bízunk benne, hogy valamennyi pályázatunk értékelése pozitív lesz” – hangsúlyozza Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora.

További információ: Keczer Gabriella, sajtószóvivő Szegedi Tudományegyetem Tel.: 62-544070/4070mellék

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek