SZTE Info

1 milliárd forintot nyert csúcstechnológiai kutatás-fejlesztésre a Szegedi Tudományegyetem

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Célegyenesben az intézmény több pályázata A Szegedi Tudományegyetem kutatási központja csaknem 1 milliárd forintot nyert piacorientált csúcstechnológiai kutatás-fejlesztésre a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatán. Az egyetem több egyéb projektje is sikeresen továbbjutott az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatainak első fordulóin, melyek a végső döntést követően újabb 20 milliárd forintot jelentenének a K+F tevékenység, a betegellátás és az oktatás infrastruktúrájának fejlesztéséhez.

A nagy szakértelemmel kidolgozott pályázati munka eredményeként csaknem 1 milliárd forintot nyert a Szegedi Tudományegyetem Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központja (DEAK). Az ipari-, egészségügyi és agrobiotechnológia területén kiemelkedő kutatási eredményeket elért DEAK az elnyert összeget piacorientált csúcstechnológiai kutatás-fejlesztésre fordítja. A központot támogató cégek újabb 1 milliárd forinttal támogatják a fejlesztést, hozzájárulva ezáltal a kutatásban létrejövő eredmények gyors gazdasági hasznosulásához.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP 1.3.1) keretében – sikeres pályázat estén – a Szegedi Tudományegyetem oktatási, kutatási és szolgáltatási infrastruktúráját is bővítik, fejlesztik. Az egyetem bejutott a második fordulóba, benyújtotta a megvalósíthatósági tanulmányt és az építészeti terveket. A szerződéskötés és a közbeszerzések lebonyolítását követően 2009 második felében kezdődhet a kivitelezés, melynek keretében – 7,7 milliárd forintból – 2010-ig tizenegy épületet újíthatnak fel és egy újat is építhetnek, valamint a tervek szerint több mint 1600 laboreszközt szereznek be.

Az Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban (TIOP 2.2.7.) című pályázaton az egyetem ugyancsak sikeresen túljutott a kétfordulós eljárás első lépcsőjén. Ennek keretében a klinikákon a 21. század kihívásainak megfelelő betegellátáshoz nélkülözhetetetlen infrastrukturális hátteret teremtik meg több mint 12 milliárd forintból.

„A pályázatokat szigorú szakmai, valamint versenyképességi kritériumok alapján szelektáltuk. A Szegedi Tudományegyetem, mint regionális tudásközpont számos külföldi intézménnyel működik együtt a K+F területén. Tapasztalataink és eddigi kutatási eredményeink alapján bízunk benne, hogy valamennyi pályázatunk értékelése pozitív lesz” – hangsúlyozza Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora.

További információ: Keczer Gabriella, sajtószóvivő Szegedi Tudományegyetem Tel.: 62-544070/4070mellék

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.