SZTE Info

„Atomenergiáról – mindenkinek”

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Öveges József Kossuth-díjas fizikatanár alapította budapesti TIT Stúdió Egyesület, az Országos Atomenergia Hivatal, a Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézete és a Koch Sándor Csongrád Megyei TIT Szervezet „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel a IV. regionális ismeretterjesztő konferenciát ez évben Szegeden rendezi 2008. május 27-én (kedd).

A rendezvény helyszíne: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10. I-II. előadóterem).

Az ismeretterjesztő konferencia célja: a természettudományos műveltség szélesítése érdekében megismertetni a laikus érdeklődőket mindazon az atomenergiával kapcsolatos széleskörű aktuális információkkal, melyről nap mint nap hallhatnak, olvashatnak a médiában. Neves szakemberek adnak tájékoztatást – többek között – az atomenergia jövőjéről, a radioaktív sugárzás mibenlétéről és az orvosi alkalmazásairól, a nukleáris biztonság hazai és nemzetközi helyzetéről, az atomerőművek biztonsági kérdéseiről. A rendezvény kísérőprogramjai: szakkiállítás és műszeres bemutató.

A IV. regionális ismeretterjesztő konferenciára – az előző helyszínekhez (Debrecen, Miskolc, Pécs) hasonlóan – a szervezők elsősorban a felsőfokú oktatási intézmények hallgatóit, oktatóit; a középiskolák diákjait, tanárait és természetesen az egyéni érdeklődőket is várják. A rendezvényen való részvétel díjtalan.

További információ és bejelentkezés a www.tit.hu és a www.oah.hu honlapokon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.