SZTE Info

Indul a Szabadegyetem-Szeged

  
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Mindentudás Egyeteme Szeged előadássorozat a budapesti kezdeményezés mintájára indult három évvel ezelőtt az SZTE-n. Öt félév során több mint 60 magas színvonalú előadást hallgathattak meg az egyetem és város polgárai az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában. Ez idő alatt a kezdeményezés bizonyította sikerességét, ezért ettől a tanulmányi félévtől az előadássorozat önállóan, Szabadegyetem-Szeged címmel folytatódik.

Célunk változatlan: közérthető, ugyanakkor tudományos igényű előadások keretében bemutatni egy-egy, az egyetemen művelt tudományterület legérdekesebb és legidőszerűbb kérdéseit.

A helyszín és az időpont is változatlan: az SZTE legkiválóbb oktatói továbbra is szerda esténként 18 órától várják előadásukkal a TIK-be a hallgatókat és az érdeklődőket. Az előadásokról felvétel készül, melyek az egyetem honlapján megtekinthetők. Az SZTE hallgatói továbbra is felvehetik általánosan művelő tárgyként az előadássorozatot.

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.