Bezár

Sajtóarchívum

Sztárok és orvostanhallgatók a cukorbetegség ellen

Sztárok és orvostanhallgatók a cukorbetegség ellen

2008. november 10.
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Gönczi Gábor, Harsányi Levente, Kisó és Pély Barna orvostanhallgatókkal kampányol a Diabétesz Világnap kapcsán Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden orvostanhallgatókból verbuválódott csapatok arra vállalkoztak, hogy november 14-én, a Diabétesz Világnapon kék kört (Diabétesz Világnap nemzetközi szimbóluma) alkotnak városaikban, hogy felhívják a lakosság figyelmét a cukorbetegség veszélyeire és megelőzési lehetőségeire. Arra kérik a lakosokat, hogy aki támogatni kívánja kezdeményezésüket, november 14-én öltözzön kékbe. A „Szűréssel a cukorbetegség ellen” program célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a cukorbetegség megelőzésének fontosságára.

A SOTE, a Debreceni Egyetem, a Pécsi és Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói arra vállalkoztak, hogy az egész világot érintő világnapon Magyarországot képviselve csapatokat alkotnak és tájékoztató kampányba kezdenek. A cukorbetegség napján a világ számos országában és városában betegség-megelőző programokat szerveznek, sőt olyan híres épületeket is kékkel világítanak ki ezen a napon, mint például London óriáskereke, a London Eye vagy Sydney legfőbb nevezetessége, az óceánparti színház. A kezdeményezéshez hírességek is csatalkoztak, akik mint csapatkapitányok, november 7-én kampány megbeszélést tartottak csapatukkal, hogy milyen kreatív ötlettel hívhatják fel az emberek figyelmét erre a megelőzhető betegségre a lakoság figyelmét, amely ma csak Magyarországon körülbelül másfélmillió embert érint. Sőt, egy hetes kampányuk megvalósításába is rögtön belefogtak: kék „Szűréssel a cukorbetegség ellen” feliratú lufikat osztogattak a járókelőknek. A budapesti csapatot Pély Barna segíti, a debreceni diákoknak Harsányi Levente a csapatkapitánya, a pécsi orvostanhallgatók Kisóval, míg a szegediek Gönczi Gáborral kampányolnak.

A négy orvostanhallgató csapat kapitányaikkal együtt a figyelemfelhívás kedvéért november 14-én pontban délben minden városban (tervezett helyszínek: Budapest – Orczy Kert, Debrecen – az Egyetem területén és az ahhoz tartozó Klinikák környékén, Pécs – a Pécsi Tudományegyetem Főépülete körül, Szeged – Dóm Tér) létrehoz egy nagy kék kört, mely a Diabétesz Világnap nemzetközi szimbóluma. A „Szűréssel a cukorbetegség ellen” kampányban részt vevők arra kérik a lakosságot, hogy öltözzenek kékbe ez a napon, ezzel támogatva a kezdeményezést. A „Szűréssel a cukorbetegség ellen” kampány keretében 12 és 17 óra között prevenciós tanácsadáson vehetnek részt a látogatók a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Nagyoktatási Épületében (6720 Szeged, Dóm tér 13.) valamint ugyanitt 200 embernek ingyenesen nézik meg a vércukorszintjét, de lehetőség van vérnyomás, testzsír- és haskörfogat mérésre is.

További információk: Lukács Dóra (l.dodo@freemail.hu)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek