Bezár

Sajtóarchívum

Első országos jogesetmegoldó verseny és jogi activity az SZTE-n

Első országos jogesetmegoldó verseny és jogi activity az SZTE-n

2008. november 19.
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Mutogasd el vagy rajzold le, hogy bűnös vagy ártatlan!

Az ország nyolc jogi karának hallgatói bizonyíthatják jogi problémamegoldó készségüket és kreativitásukat a Legfelsőbb Bíróság tagjai előtt a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar szervezésében megrendezésre kerülő I. Országos Polgári Jogi Jogesetmegoldó és Polgári Jogi Activity Versenyen 2008. november 21-én.

Az első ízben megrendezett országos jogesetmegoldó verseny célja, hogy a hétköznapi élet polgári jogi kihívásai iránt fogékonyságot érző joghallgatók összetett, életszerű gyakorlati feladatok megoldásával mérhessék össze jogi problémamegoldó készségüket és kreativitásukat, többek közt – egy másik csapat legyőzésével – játékos formában nyerjenek meg egy polgári jogi esetet.

A rövid felkészülést követően a versenyzőknek – alperesi, vagy a felperesi pozícióból – a Legfelsőbb Bíróság több tagja, így például Dr. Wellmann György, a Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának vezetője, Dr. Csűri Éva bíró és Dr. Orosz Árpád bíró előtt kell tárgyalásszerűen előadniuk az ügy részleteit, méghozzá hagyományos talárban.

Ugyanakkor a verseny kötetlen formában a Polgári Jogi Activity Versennyel délután folytatódik, mely során az ország leendő ügyvédei és ügyészei azt is bizonyíthatják, hogy a jogi fogalmakat nem csak elméletben tudják, hanem akár el is tudják mutogatni, sőt adott esetben akár le is tudják rajzolni. A háromfős csapatok tagjainak ugyanis olyan polgári jogi fogalmakat kell körülírniuk, elmutogatniuk vagy lerajzolniuk társaiknak, mint például a „jóhírnév védelme”, a „cselekvőképesség”, vagy a „rendeltetésszerű joggyakorlás”. Az ország polgári jogi tanszékeinek képviselőiből álló szakmai zsűri a pontos, időben érkezett megfejtés mellett a kreativitást, a szellemességet és a kiemelkedő megoldásokat is pontozhatja.

„A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara a gyakorlati oktatás jelentőségét felmérve már régóta igyekszik ösztönözni hallgatóit az előadó- és érvelőkészség fejlesztésére még a diploma megszerzése előtt. A játékos verseny pedig hatékonyan segíti a résztvevők gyakorlati felkészítését, így az egyetemről kikerülő hallgató nem jön zavarba, ha az elsajátított elméleti tudást a tárgyalóteremben először kell élesben alkalmaznia, - tudva, hogy teljesítményén múlik a per kimenetele.” – hangsúlyozza Dr. Szabó Imre, a SZTE ÁJK dékánja.

További információ: Dr. Görög Márta (gorogm@juris.u-szeged.hu)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek