SZTE Info

Az SZTE a városi egészségügyi ellátás átvételéről

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa 2007. május 22-i ülésén döntött arról, hogy az egyetem pályázatot nyújt be Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Kórháza és Szakorvosi Rendelő és Háziorvosi Szolgálat feladata ellátására és a kapcsolódó vagyon kezelésére.

A testület ezzel a döntésével arra adott felhatalmazást az egyetem rektorának, hogy egy tárgyaló delegáción keresztül kezdje meg a tárgyalásokat a pályázatot kiíró önkormányzattal a szóban forgó feladat és vagyon átvételeinek részleteiről és feltételeiről abban az esetben, ha SZMJV önkormányzata tárgyalásra alkalmasnak ítéli az egyetem pályázatát. A tárgyalások során kerülhetnek tisztázásra azok a pénzügyi, műszaki, szakmai stb. kérdések is, amelyekre a pályázat kiírása és a beadási határidő között eltelt rövid idő alatt az egyetem szakemberei és külső szakértői nem kaphattak kielégítő választ, és amelyek ismerete nélkül az SZTE vezető testülete nem hozhat felelős döntést a feladatellátás és a vagyonkezelés átvállalásáról. A Szegedi Tudományegyetem, mint oktatási, kutatási, művészeti és egészségügyi feladatokat ellátó intézmény csak olyan feltételekkel vállalhatja a városi egészségügyi ellátó rendszer működtetését, hogy egyfelől ne veszélyeztesse az egyetem pénzügyi egyensúlyát, egyéb tevékenységeit, másfelől hosszú távon is biztosítani tudja az integrált betegellátás magas színvonalát.

Abban az esetben, ha a Szegedi Tudományegyetem képviselői és Szeged város Önkormányzata megállapodik a feladatellátás és a vagyonkezelés átadásának-átvételének feltételeiről, a szerződés megkötésével kapcsolatos végső döntést a SZTE Szenátusa mondhatja ki. Amennyiben az egyetem vezető testülete a szerződés megkötése mellett dönt, azt követően kerülhet sor a klinikai és a városi egészségügyi ellátó rendszer integrációjának megkezdésére, ha ennek törvényi feltétételei megteremtődnek.

Szeged, 2007. május 23.

Keczer Gabriella

sajtószóvivő SZTE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.