SZTE Info

Az erdélyi magyar sajtóról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
„A féllábú óriás esete a magyar naranccsal – mit szabad az erdélyi magyar sajtóban?” címmel tart előadást Ambrus Attila, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) elnöke a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központjának szervezésében. A rendezvényen az alábbi témakörökről esik szó: Az erdélyi magyar sajtó bemutatása; a sajtószabadság foka, politikai és gazdasági tényezői; a cenzúra és az öncenzúra – tabuk; témák az erdélyi magyar sajtóban; az erdélyi magyar sajtó jövője az Unióban.

Időpont: 2007. október 11. 18.00 óra

Helyszín: SZTE ÁJK Erdei Ferenc terem (Szeged, Tisza Lajos krt. 54. II. emelet)

Bővebb információval Szekeres Ildikó irodavezető áll rendelkezésükre (iszekeres@eutk.u-szeged.hu).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.