SZTE Info

Sajtóközlemény -- Mezőgazdasági Kar

  
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
2006. december 21-én a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának jövőjéről összdolgozói értekezletet tartottak Hódmezővásárhelyen, melyen Dr. Szabó Gábor rektor és az általa létrehozott bizottság ismertette a SZTE javaslatait. Ezt követően Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere sajtótájékoztatón fejtette ki álláspontját, mellyel kapcsolatban a Szegedi Tudományegyetem az alábbi sajtóközleményt adja ki.

Mélységes megdöbbenésünknek szeretnénk hangot adni Lázár János polgármester nyilatkozatának stílusával és tartalmával kapcsolatban. A személyeskedő, durva minősítéseket tartalmazó megnyilvánulásokra nem kívánunk reagálni.

Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy az elmúlt években jelentős veszteségeket felhalmozó Mezőgazdasági Kar megmentése vezérli intézkedéseinket. Meghozott döntéseink a jogszabályoknak, és az autonóm egyetem döntéshozatalára jellemző demokratikus elveknek is minden szempontból megfelelnek.

A Rektor által ez ügyben kinevezett bizottság véleménye az, hogy a mezőgazdasági felsőfokú képzésnek a szükséges változtatásokat követően a Szegedi Tudományegyetem keretében nagyobb perspektívája van. A SZTE nem kívánja a hódmezővásárhelyi kart Szegedre áthelyezni, hanem alternatívaként a Mérnöki Karral történő szervezeti integrációját javasolja a hódmezővásárhelyi képzési bázis megtartása mellett.

Jóllehet erre semmi nem kötelezi az egyetem vezetését, mi a demokratikus hagyományoknak megfelelően a Kari Tanács döntését kértük abban a kérdésben, hogy a kar továbbra is a Szegedi Tudományegyetemhez avagy önálló útra lépve Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatához kíván tartozni. Reményeink szerint a hódmezővásárhelyiek minden külső befolyás nélkül, csakis saját szakmai meggyőződésükre hallgatva adják le szavazataikat annak tudatában, hogy emiatt őket a későbbiekben semmilyen retorzió nem érheti. A képzés jövője nem lokálpatriotizmus kérdése, hanem szakmai ügy.

Mucsi Imre főigazgató vezetői tisztségéből történő visszahívása a nyugdíjkorhatár elérése után a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt. A vezetői teendők átmeneti ellátásának feladatával bizottsági javaslat alapján az új dékáni pályázat lebonyolításáig az eddigi dékánhelyettes lett megbízva. Az egyetem felső vezetésében az elmúlt években rektorhelyettesként is részt vevő Mucsi Imre professzor munkájára oktatóként, kutatóként a továbbiakban is számítunk.

Az Egyetem vezetése jelezni kívánja, hogy a továbbiakban e témában nem kíván Hódmezővásárhely polgármesterével a sajtó nyilvánossága előtt vitát folytatni, mert meggyőződésünk, hogy az nem szolgálja e kérdés megnyugtató rendezését.

2006. december 27.

Keczer Gabriella sajtószóvivő 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.