SZTE Info

Környezettechnológiai és Energetikai Szeminárium

 A Szegedi Tudományegyetem Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Egyetemi Tudásközpontja (KNRET) 2006. november 24-én Környezettechnológiai és Energetikai szemináriumot rendezett, melyen a tudásközpont kutatóinak eddig elért eredményeit ismertették. 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Egyetemi Tudásközpontja (KNRET) 2006. november 24-én Környezettechnológiai és Energetikai szemináriumot rendezett, melyen a tudásközpont kutatóinak eddig elért eredményeit ismertették. A találkozót Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitotta meg, aki kiemelte: a tudásközpont alapvető célja, hogy híd legyen az ipar és az egyetem között, segítse a gazdaság és a tudomány egymásra találását. Ennek a hídnak egyik fontos pillére ez a belső fórum, ahol a tudásközpont keretein belül futó kutatások résztvevői - mintegy év végi leltározásként – ismertették az első év eredményeit. A rendezvény tükörképének is tekinthető a november 9-én megtartott Ipari kapcsolatok napja, ahol – a híd másik pillérén - elsősorban az ipari partnerek értékelték a Szegedi Tudományegyetemmel való eddigi együttműködésüket és a gyakorlatban is megvalósult közös kutatás-fejlesztési eredményeket.
Bár a tudományt és a kutatást nehéz értékelni, mind az akadémia szemlélet, mind az ipari nézőpont szerint sikeres volt a KNRET első éve: az elért impakt-faktorok és citációk, illetve a létrejött technológiák, kow-how-k és prototípusok száma is azt mutatja, a tudásközpont kiemelkedő fontosságú mind a régió gazdasága, mind a tudomány számára, fogalmazott Kovács Tibor, a Tudásközpont igazgatója.  
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.