SZTE Info

Foucault-inga és régi kísérleti eszközök a víztoronyban

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem és a szegedi iskolák muzeális fizikai kísérleti eszközeiből nyílt kiállítás a felújított Szegedi Víztorony hetedik szintjén. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei Csoportja által gondozott kiállítás célja az értékőrzés, a hagyományápolás, az oktatási, a tudományos és technikai muzeális eszközök közkinccsé tétele. A gyűjtemény igen gazdag, a jelen válogatás a kezdete annak a szándéknak, hogy a szegedi fizikai vonatkozású muzeális értékek hozzáférhető helyen, patinás környezetben kiállításra, bemutatásra kerüljenek. Emellett a víztoronyban helyet kap és látható a Föld forgását bizonyító Foucault-féle inga is. A továbbiakban tervezik rendszeres kísérleti bemutatók tartását a hosszú évtizedek alatt gonddal őrzött, működő eszközök segítségével, ezzel hozzá járulva a fizika tudomány népszerűsítéséhez, az ismeretterjesztéshez a városban és a régióban.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.