SZTE Info

Fizika oktatásmódszertani konferencia

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Multimédiás módszerek a fizika tanításában és tanulásában címmel idén tizenegyedik alkalommal rendeznek nemzetközi konferenciát, több európai helyszín után ezúttal Szegeden. Az előző három helyszín Prága, Graz és legutóbb Berlin volt. Az összejövetel a Szegedi Tudományegyetem szervezésében és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat közreműködésével szeptember 20-22 között lesz, helyszíne az újszegedi Rendezvényház. Európa jó néhány országából jönnek előadók, két professzor pedig az Egyesült Államokból érkezik. A konferenciát támogatja a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda, valamint az Európai Fizikai Társulat is.

A konferencián szó esik majd a számítógépes tanítási módszerek szerepéről a biológiai, a földtudományi és a műszaki területen. A résztvevők emellett bemutatják saját fejlesztésű tananyagaikat áttekintik a világhálón elérhető oktatási anyagokat abból a szempontból, hogy a rengeteg elektronikusan elérhető információból, mi az, amit érdemes használni a tanulás és a tanítás során. A konferencia honlapja: http://titan.physx.u-szeged.hu/~mptl11/

A nemzetközi konferenciához egy magyar nyelvű tanári továbbképzési előadássorozat is kapcsolódik. Ennek foglalkozásait főként az egyetem oktatói tartják, de mellettük néhány külföldi résztvevő is vállalta, hogy a hét végén a természettudományt tanító magyar tanároknak külön is foglalkozást tart.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.