SZTE Info

Bologna '56 - konferencia

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Bolognai és a Szegedi Tudományegyetem közös konferenciát szervez 2006. szeptember 28-29-én Bolognában, Giorgio Prodiról elnevezett dísztermében. A konferencia fővédnökei Giorgio Napolitano és Sólyom László köztársasági elnökök.

A „Visszagondolva Budapestre ötven év után” című nemzetközi tudományos találkozó előadásai a magyar forradalom történelmi, irodalomtörténeti eseményeinek bemutatásán kívül a magyar-olasz kapcsolatok egészében helyezik el Európai későbbi sorsát is meghatározó eseményt, s kitérnek a szabadságharc nemzetközi kortárs és későbbi összefüggéseire. Külön jelentősséggel bír az a tény, hogy 1956-57-ben a bolognai egyetem 27 magyar egyetemi hallgatónak és más értelmiséginek biztosított lehetőséget életük és tanulmányaik folytatására.

Az eseményen előadást tart Kovács István nagykövet is.

A szervezői Gian Paolo Brizzi és Pál József professzorok.

További információ: Pál József, 06 70 2367252

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.