SZTE Info

A Szegedi Tudományegyetem ismét a világ legrangosabb egyetemei között

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az immár negyedik alkalommal elkészült „Shanghaji-lista” eredményei szerint a Szegedi Tudományegyetem 301-400. helyen áll a világ egyetemeinek rangsorában. A magyarországi felsőoktatási intézmények közül az Eötvös Lóránd Tudományegyetem került még be a válogatásba, szintén annak harmadik százas csoportjába.

A felmérés során a kínai intézmény az egyes egyetemek oktatóinak számát arányosítja az idézettséggel, azzal, hogy a kutatóknak bizonyos folyóiratokban – mint például a Science és a Nature - hány publikációja jelent meg, illetve az intézmény öregdiákjainak és jelenlegi oktatóinak Nobel- vagy Field-díja is számít.

A shanghaji Jiao Tong Egyetem felmérését 2003-ban készítették el először, a Szegedi Tudományegyetem és a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem azóta is az ötszázas elitklub tagja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.