Bezár

Sajtóarchívum

IMG_1479

Emlékérme-kibocsátás a Szegedi Tudományegyetem centenáriuma alkalmából

Emlékérme-kibocsátás a Szegedi Tudományegyetem centenáriuma alkalmából

2021. november 12.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem alapításának centenáriuma tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank 10 000 Ft névértékű ezüst, valamint 2000 Ft névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki a mai napon, a Szegedi Tudományegyetemen. Ezzel egyidejűleg 3 évre stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a két intézmény képviseletében Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Dr. Kovács Péter, az SZTE GTK dékánja és Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Nemzeti Bank, Szegedi Tudományegyetem megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét, valamint annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el – derült ki a 2021. november 12-én tartott sajtótájékoztatón, a Szegedi Tudományegyetem központi épületében.

 IMG_1361

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az együttműködés kapcsán úgy fogalmazott: az, hogy a Magyar Nemzeti Bank komoly gyakorlati tudását és a Szegedi Tudományegyetem képzési lehetőségeit össze tudják egyeztetni, kölcsönös előnyöket tartogat mindkét fél számára. Megjegyzete, hogy az emlékérme-kibocsátás az Egyetem Napja ünnepségsorozathoz kapcsolódik, amely idén háromnapos rendezvény-sorozat és amely november 13-án, az Egyetem Napi Ünnepi Szenátusüléssel zárul.

 IMG_1374

- A Magyar Nemzeti Bank, mint egy „értékközvetítő központ” mindig odafigyel az olyan eseményekre, amelyek az egész társadalmat, az egész országot előre tudják vinni. Az egyik ilyen az emlékérme-kibocsátás – fogalmazott Dr. Kandrács Csaba. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke ismertette: az Országgyűlés május végi döntését követően a Magyar Nemzeti Bank mandátuma kiegészült, és a környezeti fenntarthatóság is bekerült a feladatai közé. Ahhoz, hogy ennek a feladatnak az intézmény jól meg tudjon felelni, szükség van egy olyan szakember gárda kinevelésére amely a jövőben a környezeti fenntarthatóság pénzügyi, finanszírozási oldalát tudja majd támogatni. „A Szegedi Tudományegyetem élen jár a gazdasági szakemberképzésben is. Bízom benne, hogy sok olyan kurzus, kutatás jöhet létre a közeljövőben, amely ezen az együttműködésen alapul – fogalmazott az alelnök.

 IMG_1366

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja óriási lehetőségként aposztrofálta az együttműködést. Kifejtette: nem csak az oktatásban tud partnere lenni az egyetem az MNB-nek, hanem üzleti területen is. Az SZTE részt vehet többek között kötvénykibocsátásokban és olyan együttműködésekben is, amelyek az egyetem számára gazdaságilag is nagyon hasznosak lehetnek.

 Prof. Dr. Lázár György, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja elmondta: különleges év az idei a Szegedi Tudományegyetem életében és az orvosképzésében is, hiszen szintén 100. évfordulóját ünnepeli. Emlékeztetett: a szegedi egyetem orvoskara augusztusban vette fel Szent-Györgyi Albert nevét. A Nobel-díjas kutató volt az, aki a szegedi egyetemet feltette a világ tudományos térképére. „Ez az érem is bizonyítja az elválaszthatatlanságot, a Szegedi Tudományegyetem és Szent-Györgyi Albert között.” – fogalmazott a dékán.

 IMG_1356

Az emlékérmék előlapján a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala épületének homlokzati ábrázolása látható, előtérben a Dugonics teret meghatározó szökőkúttal. Az előlap szélén, félköriratban, fent a „100 ÉVES A SZEGEDI FELSŐOKTATÁS” felirat utal a kibocsátás apropójára. Lent, a szökőkút kávája ívét követve a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. Az épület ábrázolása fölött, bal oldalon a „2021” verési évszám, jobb oldalon a „BP.” verdejel, középen a „10 000” értékjelzés és az „Ft” rövidítés olvasható. A központi motívumba illesztve, jobb oldalon található az emlékérmét tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye.

Az emlékérmék hátlapi kompozíciójának középpontjában Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar tudós fiatalkori portréja jelenik meg, melytől balra olvasható a kutató kézjegye. Az emlékérme szélén, köriratban, fent a „SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM”, lent, kissé jobbra csúsztatva a „SZENT-GYÖRGYI ALBERT EGYETEME” felirat teszi teljessé az érmeképet.

 Erme3Erme_2

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, szélük recézett. A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetből készült, súlya 30,8 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000 - 5000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Szegedi Tudományegyetem” ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2021. november 12-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).

 IMG_1479

Az emlékérmék kibocsátásával egyidejűleg a Magyar Nemzeti Bank és a Szegedi Tudományegyetem 3 évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. A két intézmény közötti együttműködés stratégiai célja a pénzügyi kultúra erősítése, terjesztése, a pénzügyi tudatosság, valamint a nemzeti versenyképesség fejlesztése. Az együttműködés kiinduló alapja a Magyar Nemzeti Bank részéről annak versenyképességfejlesztési, társadalmi felelősségvállalási, valamint közgondolkodási programja. Ehhez társul az az értékes tudásanyag, amely a Szegedi Tudományegyetemen rendelkezésre áll és amely a Magyar Nemzeti Bank birtokában lévő szaktudás becsatornázása révén közös fejlődést tesz lehetővé.

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek