Bezár

Sajtóarchívum

received_838012896972360_1170x377

Sajtóközlemény - A Trianon-évforduló az SZTE BTK AudMax Esték őszi sorozatának középpontjában

Sajtóközlemény - A Trianon-évforduló az SZTE BTK AudMax Esték őszi sorozatának középpontjában

2020. november 02.

2020. november 4-én kezdődik a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karának 2020/2021-es őszi AudMax Esték előadássorozata. Az idei félévben online, az SZTE BTK virtuális kávézójában, Az Odu nevű Facebook-csoportban lehet követni az előadásokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvánnyal közösen, 2020. november 4. és december 9. között, az Odu nevű virtuális kávézójában, online előadásokkal rendezi meg a nagysikerű AudMax Esték őszi előadássorozatát. A határ/határtalanság dilemmái alcímet viselő AudMax Esték online előadássorozat témái kapcsolódnak a Trianon-évfordulóhoz is.

 

A hat meghívott határon túli vendégelőadó tudományterületének jeles képviselője, határon túli magyar irodalmi műhelyek és kutatócsoportok meghatározó tagjai. A Trianonproblémához, kisebbségkutatáshoz, emlékezetpolitikához, a történelmi traumák irodalmi reprezentációjához, a határ-jelenséghez, a határátlépéshez, a nyelv- és kultúra(meg)őrzéshez, a nyelvváltáshoz, a nemzeti és kulturális identitáshoz, a kulturális hibridizációhoz kapcsolódó témaegyüttes szakértőit hívták meg a szervezők. Az előadók irodalomtörténeti és nyelvészeti előadásai, ismeretterjesztő stílusuknak köszönhetően nemcsak a téma adekvát ismerői, hanem a nagyközönség számára is feltérképezik, és sok nézőpontból körbejárják ezt az egyszerre történelmi, politikai, emlékezetpolitikai és irodalomtörténeti problémakört.

 

Helyszín: az SZTE BTK virtuális kávézója, Az Odu nevű Facebook-csoport. Az előadások szerdánként 18 órakor kezdődnek.

 

 

RÉSZLETES PROGRAM:

 

November 4.

Mészáros András (Szlovákia): Irodalom és filozófia határán

November 11.

Balázs Imre József (Románia): Tíz korszak az erdélyi magyar irodalomban

November 18.

Vallasek Júlia (Románia): ,,A térképen vonalat húzó ceruza” (Otthon, otthontalanság, határok megjelenése a Trianont tematizáló regényekben)

November 25.

Csernicskó István (Ukrajna): Trianon nyelvi következményei

December 2.

Németh Zoltán (Szlovákia): Szlovákiai magyar irodalom: van-e vagy nincs?

December 9.

Harkai Vass Éva (Szerbia): Határon belül és kívül (Vázlat a vajdasági magyar irodalomról)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek