Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó- Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny a Szegedi Tudományegyetemen

Sajtómeghívó- Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny a Szegedi Tudományegyetemen

2019. október 31.

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny ünnepélyes megnyitójára és Gérard Mourou Nobel-díjas fizikus előadására 2019. november 5-én, kedden 11 órára. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem rektori épület, díszterem (6720 Szeged, Dugonics tér 13.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az eseményen köszöntőt mond:

  • Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja
  • Prof. Dr. Dux László, az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrijének elnöke
  • Tanner Norman, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákja, a 2018-as SZGYTV győztes csapatának tagja

 

Gérard Mourou Nobel-díjas tudós előadásával nyitják meg a Szegedi Tudományegyetemen az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A verseny díszvendége előadásában arról beszél: mit tehet egy Nobel-díjas a klímaváltozás ügyében? A szegedi egyetem ismert és elismert természettudományi versenyére, amely szakmai programokat is kínál, három országból érkeznek középiskolás diákok felkészítő tanáraikkal. A verseny kétfordulós: az első napon számítógépes elődöntőn vesznek részt a csapatok. Az elődöntőből a legjobb hat csapat jut a másnapi döntőbe, ahol értékes díjakért versenyezhetnek a diákok. A versenyzők és felkészítő tanáraik a verseny első napján meghallgathatják Gérard Mourou Nobel-díjas tudós előadását, este pedig az egyetem által szervezett welcome partyn vehetnek részt, amelyen a Supernem játszik. A második napon, november 6-án rendezik meg a döntőt, majd a Szegedi Tudományegyetem kutatói fogadják laborjaikban a diákokat és tanáraikat, bemutatják nekik kutatási területüket, laborbejárást és laborgyakorlatokat tartanak a csapatoknak.

 

Az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny fő témája: Szent-Györgyi Albert és munkássága, valamint az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2014-2018 között. A vetélkedő feladatai elsősorban a kémiai Nobel-díjasokkal kapcsolatosak. A három fős csapatok számára a biológia, kémia és fizika kérdéssorokat, valamint a Szent-Györgyi életéről, munkásságáról szóló művelődéstörténeti feladatokat a szegedi egyetem elismert oktatói állították össze. A verseny zsűrijének elnöke Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet vezetője; a zsűri tagjai Prof. Dr. Révész Piroska, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet vezetője, az MTA doktora, valamint Prof. Dr. Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék vezetője.

 

Csatolva küldjük meghívónkat. A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit. Kérjük interjúigényüket válaszlevélben előre jelezzék.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek