SZTE Info

Sajtóközlemény - Szegedre érkezik a Hidegháború – Egy megosztott világ története című tárlat

A Hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című vándorkiállítás eredeti fényképek és kordokumentumok segítségével mutatja be az 1945 és 1991 közötti időszakot. Meghívó egy időutazásra – egy olyan konfliktus valóságába, amely emberek millióinak életét befolyásolta a II. világháború után majdnem fél évszázadon keresztül, és napjainkra is kihatással van. A tárlat 2016. március 1-12. között díjmentesen látogatható a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemre érkező vándorkiállítást a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a Lengyel Nemzet Sérelmére Elkövetett Bűntettek Felkutatására Létrehozott Bizottság és a Közoktatási Hivatal készítette. Nem véletlen, hogy a kiállítást egyetemi helyszíneken rendezik meg, hiszen szeretnék megszólítani a fiatalokat, azokat, akiknek már emlékeik sincsenek erről az időszakról, akik számára mindez történelem, egy olyan múlt, amiről szüleik, nagyszüleik és a történelemkönyvek mesélhetnek, - valamint az ilyen történelemidéző, hiánypótló kiállítások.

 

A kiállítás tökéletesen körbejárja és bemutatja, hogyan „próbálták a valóságot beleerőszakolni a marxista elméletbe” a vasfüggönynek azon az oldalán, ahol megszűnt a szabadság, ahol nem számítottak az olyan emberi értékek, mint az önrendelkezés, az autonómia és legfőképpen a szabadság. A kiállítás azoknak állít emléket, akik harcoltak ezen értékek porba tiprása ellen, akik életük kockáztatásával óvták a mára már oly egyértelműnek tűnő európai és emberi értékeket, akik a hidegháború éveiben is hittek ezekben az értékekben.

 

A Hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című kiállítás ünnepélyes megnyitóját 2016. március 1-jén, kedden 10 óra 30 perckor a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében (Szeged, Ady tér 10.) tartják. Köszöntőt mond Szabó Gábor, az SZTE rektora és Pawel Ukielski, a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete elnökhelyettese. A vándorkiállítást megnyitja: Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára. Összefoglaló előadást tat: Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese.

 

További részletek: itt.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.