Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Szegeden tanácskoztak az aeroszoltudomány kutatói

Sajtóközlemény - Szegeden tanácskoztak az aeroszoltudomány kutatói

2015. március 23.

A Szegedi Tudományegyetem, az MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport és a Magyar Aeroszol Társaság szervezésében a „Napfény városa” adott otthont a XII. Magyar Aeroszol Konferenciának. A 2015. március 18-20. közötti tudományos tanácskozás fórumot teremtett a hazai aeroszoltudomány, környezetvédelem és anyagtudomány legfrissebb kutatási eredményeinek ismertetésére, összevetésére.

A sajtóközlemény itt megtekinthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem, az MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport és a Magyar Aeroszol Társaság szervezésében a „Napfény városa” adott otthont a XII. Magyar Aeroszol Konferenciának. A 2015. március 18-20. közötti tudományos tanácskozás fórumot teremtett a hazai aeroszoltudomány, környezetvédelem és anyagtudomány legfrissebb kutatási eredményeinek ismertetésére, összevetésére. A hazai és nemzetközi szakemberek találkozójához a Szegedi Tudományegyetem TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0012 Zöld Energia Felsőoktatási Együttműködés – ZENFE című projekt kutatói is csatlakoztak.

 

 

A XII. Magyar Aeroszol Konferencián közel 70 aeroszolkutatással foglalkozó szakember vett részt Magyarország több nagyvárosából, Németországból és Szlovéniából. A tanácskozás lehetőséget biztosított a nemzetközi kutatási trendek és a lehetséges közös kutatási irányvonalak meghatározására, a nemzetközi és a hazai tudományos műhelyek közötti multidiszciplináris együttműködések erősítésére. A szakmai programon tapasztalt és fiatal kutatók egyaránt részt vettek, így lehetőség nyílt a szakemberek tapasztalatainak átadására és a fiatal kutatók szakmai bemutatkozására. A hét szekcióban lezajlott tudományos program előadásai az aeroszol és klíma kapcsolatát, az aeroszol és a levegőminőség összefüggéseit, az aeroszol mérési módszereket, valamint a gyógyászatban használt aeroszolokat vizsgálták. A konferencián az aeroszoltudományhoz kapcsolódó műszerfejlesztések, továbbá a mesterségesen előállított részecskék aktuális kutatási eredményeit is ismertették. A nagyszabású rendezvényen adták át a Magyar Aeroszol Társaság Zsigmondy Richárd-díját, mellyel az aeroszolkutatásban kiemelkedő eredményt elért szakember munkáját ismerték el. A kitüntetésben 2015-ben Gelencsér András, a Pannon Egyetem oktatója, az MTA-PE Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője részesült.

 

A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közös Fotoakusztikus Kutatócsoportja már hosszabb ideje foglalkozik aeroszol kutatásokkal. A kutatások felgyorsítását és ezáltal a nemzetközi trendhez közelítést segíti az „Zöld Energia Felsőoktatási Együttműködés” című projekt által nyújtott támogatás. A támogatás segítségével a projektben dolgozó kutatók fotoakusztikus spektroszkópiai kutatásokat végeznek. A vizsgálatokban nagy hangsúlyt kapnak a környezetvédelmi és élettani alkalmazások. A kutatócsoport tevékenységében a fotoakusztikus spektroszkópia felhasználásának legígéretesebb területire koncentrál, úgy, mint az aeroszolkutatás, az atmoszférikus vízgőz- és víztartalommérés és a klinikai kutatás. A konferencián hangsúlyosan megjelentek a TÁMOP által támogatott program kutatási eredményei; a projektben résztvevő kutatók előadásokat tartottak, posztereket állítottak ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek