SZTE Info

Európai kihívások: tudományos konferencia a Mérnöki Karon

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Ökonómiai és Vidékfejlesztési Intézete 2001-ben első ízben rendezte meg nagy sikerrel az I. Európai Kihívások konferenciáját. Az azóta eltelt 8 év során a kétévente megrendezett találkozó az egyik legnagyobb létszámú és elismert konferenciává vált. Ezt a hagyományt folytatva az intézet 2009. október 16-án, pénteken tartja az V. EURÓPAI KIHÍVÁSOK tudományos konferenciát a kar főépületében (Szeged, Mars tér 7.).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A megnyitóra és a plenáris előadásokra 10.30 órától kerül sor. Botos Katalin egyetemi tanár (SZTE GTK) „Nincs királyi út. Reform és/vagy külső finanszírozás” címmel, Rechnitzer János egyetemi tanár (SZIE GTK) A Duna az európai és magyar területi politikában” címmel, Gulyás László egyetemi docens (SZTE MK) „A Temesvár-Szeged városverseny régen és most” címmel, Székely Csaba egyetemi tanár (NYME KTK) A versenyképesség növelésének lehetőségei a magyarországi vállalkozásoknál” címmel tart előadást.

 

Délután 13.30-tól 13 szekcióban tartanak előadásokat a résztvevők agrárgazdálkodás, élelmiszergazdálkodás, településmarketing, pénzügyek, versenyképesség, logisztika, vezetés-szervezés, eurorégiók, régiók és kultúra, emberi erőforrás menedzsment, gazdaságtörténet, műszaki tudományok és informatika témakörökben. A konferencián több mint 100 kutató és szakember tart előadást.

 

A konferenciára minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

További információk: Keczer Gabriella (30/9351457)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.