Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - Nemzetközi konferencia a Szegedi Tudományegyetemen a fenntartható nyersanyag-gazdálkodás jegyében

Sajtómeghívó - Nemzetközi konferencia a Szegedi Tudományegyetemen a fenntartható nyersanyag-gazdálkodás jegyében

2019. május 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a II. Sustainable Raw Materials International Project Week and Conference tudományos programra 2019. május 7-én, kedden 10 óra 20 percre. Helyszín: Art Hotel (6720 Szeged, Somogyi u. 16.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem szervezésében rendezik meg a II. Sustainable Raw Materials International Project Week and Conference tudományos programot május 6. és 10. között a szegedi Art Hotelben. A fenntartható nyersanyag-gazdálkodás témakörében szervezett nemzetközi konferencián az elismert szakemberek mellett a fiatal kutatók is bemutatják tudományos munkásságukat.

 

Az utóbbi évtizedben mind a gazdaság, mind a környezet kulcs problémájává vált a fenntarthatóság kérdése. A nyersanyagok mértéktelen felhasználása, a növekvő ipari és mezőgazdasági termelés, illetve a fogyasztás komoly egyenlőtlenséghez vezetett a rendelkezésre álló és a felhasználásra kívánt nyersanyagok mennyiségében. Éppen ezért sürgősen cselekedni kell. A fenntarthatósághoz csökkenteni kell az erőforrások felhasználását, stabilizálni kell a hasznosításukat, biztosítani kell a környezetbarát technológiák alkalmazását és a gazdasági körforgást.

 

Négy magyar egyetem – a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Soproni Egyetem – egymással együttműködve tematikus kutatói hálózatot hoztak létre a fenntartható nyersanyag-gazdálkodás területén. A kutatási együttműködés fókuszáltan a nyersanyag-gazdálkodás speciális területein, elsősorban másodnyersanyagok (hulladékok és maradékanyagok) hasznosítása mentén, környezetipari és energetikai alkalmazások fejlesztésére szerveződik. Ennek az együttműködésnek köszönhetően valósul meg a Szegedi Tudományegyetemen május első hetében a nemzetközi projekt hét és konferencia.

 

A tudományos tanácskozás előadásai a víz, a szennyvíz, és az alacsony széndioxid kibocsátású technológiák köré szerveződnek. Az ötnapos programra szakmájukban elismert tudósok érkeznek a világ minden tájáról. Többek között olyan elismert kutatókkal találkozhatnak a résztvevők, mint a Firenzéből Szegedre érkező Roberto De Philippis, vagy a görög Christos Tsakirouglou, de az érdeklődők a svéd egyetem oktatójától, Mészáros Líviától is hallgathatnak előadást. A neves tudósok mellett a fiatal kutatóknak is lehetősége lesz tudományos munkájuk bemutatására.

 

A részletes program itt érhető el. További információ kérhető Rákhely Gábortól, az SZTE TTIK Biológia Intézet, Biotechnológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi docensétől a +36-62-546-940 vagy a +36-30-382-41-72-es számon, illetve a rakhely@brc.hu címen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek