SZTE Info

Sajtómeghívó - Innovációs Heti rendezvények

A már hagyománynak számító Innovációs Nap – melyet hetedik alkalommal szervez a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága, idén a nagy érdeklődésre való tekintettel – Innovációs Hétté cseperedett. A programsorozat 2018. május 14-én veszi kezdetét és egészen május 17-ig tart.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az élettudományi pilot kutatási projektek bemutatása az SZTE Rektori Épületben kerül megrendezésre, ezzel egy időben a szegedi innovációs ökoszisztéma szereplőinek találkozójával május 14-én, hétfőn 9 órakor indul az SZTE Innovációs Hét rendezvénysorozat. A kerekasztal-beszélgetés főszereplői lesznek az innovációs ökoszisztéma fejlesztésével foglalkozó szervezetek és már működő startupok. Az INPUT Programot menedzselő Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft., a Szegedi GYEEK Club és az SZTE közös rendezvényének az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont.


A nemzetközi klinikai kutatások és az innováció kapcsolatának a feltárása is célja az International Clinical Trials Day programnak május 15-én az MTA budapesti székházában.


A hagyománynak megfelelően idén is lesz Innovációs Nap, melynek témája „A Szegedi Tudományegyetem szerepe a szegedi tudásgazdaság kiépítésében, az innovációs ökoszisztéma kialakításában”. A megnyitót követően átadják az Innovációs Díjakat, melyet az egyetem azon kutatói és hallgatói nyerhettek el, akik olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet. A rendezvény az SZTE Rektori Épületben május 16-án 9 órakor kezdődik.


Május 17-én 9 órakor az SZTE TIK-ben kezdődő Idea Challenge intenzív ötletversenyen egyetemisták keresnek megoldást egy-egy valós üzleti problémára, majd azt prezentálják a szakmai zsűri előtt. Az ötletverseny az INPUT Program, a Szegedi GYEEK Club és az SZTE közös rendezvénye.


A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkássága előtt tiszteleg az SZTE a SZAB székházban május 17-én 11 órától a Csodálattal és hálával című új film ősbemutatójával.


Az SZTE innovációs Hét 2018 az EFOP-3.6.1-16-2016-00008 azonosító számú pályázati projekt által támogatott tudománynépszerűsítő rendezvény.

 

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAA május 16-i, 11 óra 30 perckor kezdődő sajtótájékoztatón felszólal Dr. Szabó Gábor rektor, Dr. Fendler Judit kancellár és Dr. Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.