SZTE Info

Az ELI projektről tartanak lakossági fórumot

Július 4-én lakossági fórumot tart az ELI-ALPS projektet megvalósító ELI-HU Nonprofit Kft. a Szegeden épülő lézeres kutatóközpont városra és a régióra gyakorolt várható hatásairól. A délután fél 4-kor kezdődő, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának Dísztermében megrendezésre kerülő eseményre szeretettel várják az érdeklődőket.

Az ELI-ALPS jelenleg zajló második előkészítési projektje közel 2 milliárd Ft támogatási uniós támogatásból valósul meg az Új Széchenyi terv keretében. A hazai innovációs projektet, annak rendkívüli jelentősége miatt közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli. Mint ismeretes, a szegedi lézeres kutatóközpont a tervek szerint két ütemben, az Európai Unió Strukturális Alapjainak társfinanszírozásával épül.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ELI-HU Nonprofit Kft. lakossági fórumának célja, hogy tájékoztassa a Szeged-Öthalomban épülő ELI lézeres kutatóközpont beruházásban közvetlenül érintett lakosságot a projekt helyzetéről és várható hatásairól. Ezért 2013. július 4-én csütörtökön 15.30-as kezdettel lakossági fórumot tart az SZTE Rektori Hivatal Dísztermében.

 

Az eseményen Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatást nyújt az ELI-ALPS projekt státuszáról, a beruházás várható munkaerőigényéről és a régióra gyakorolt várható gazdaságélénkítő hatásairól.

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora pedig a projekt oktatást érintő várható hatásairól tart tájékoztatót. Az ELI-ALPS általános, Magyarországot érintő hatásairól Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára fog beszélni.

Az érdeklődő lakosságot szeretettel várják a fórumra!

 

 

***

 

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító

 

 

intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal

időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

 

Az ELI lézeres kutatóközpont a tervek szerint 2015-re épül fel. Eddigre már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is és 2016-tól indulhat a kutatói munka. A nemzetközi kutató és tudós csoport munkáját segíti, hogy a lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig, ezzel is megteremtve a lehetőséget a nemzetközi jelentőségű kutatási eredmények megalapozására.

 

***

 

Az ELI-ALPS projektet nyomon követheti a facebook-on is:

http://www.facebook.com/EliAlpsLezerkozpontSzeged

 

Interjú:

Lehrner Lóránt

 

További információ:

Dányi Andrea, + 36 30 513 66 01


A hivatalos meghívó itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.