SZTE Info

„Ritka betegségek újszülöttkori szűrése és molekuláris genetikai diagnózisa: eurorégionális infrastruktúra és együttműködés kialakítása” pályázat nyitóülése

Az Európai Unió 2007-2013-as költségvetési időszakának egyik fő célkitűzése a határon átnyúló, transznacionális és régióközi együttműködés fejlesztése. E célkitűzés keretében az EU pályázatot hirdetett Magyarország és Románia egymással határos területeinek gazdasági és társadalmi felzárkóztatását elősegítő programok pénzügyi támogatására.

A Szegedi Tudományegyetem, a Temesvári "Luis Turcanu" Sürgősségi Kórház és az Aradi "Vasile Goldis" Nyugati Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikái Csongrád, Temes, valamint Arad megyék egészségügyi ellátási színvonalának emelése céljából közös pályázatot nyújtottak be. A határon átnyúló együttműködéssel a ritka, súlyos örökletes betegségek (anyagcsere-zavarok, vérzékenység, izombetegség és cisztás fibrózis) korai diagnosztikájának és a jelenleginél szélesebb populáció számára való egyenlő hozzáférésének biztosítását tűzték ki célul. A magyar-román menedzsement csapat hatékony együttműködésének köszönhetően a Ritka betegségek újszülöttkori szűrése és molekuláris genetikai diagnózisa: eurorégionális infrastruktúra és együttműködés kialakítása” című pályázatot az EU elfogadta és a 2011-2012 évekre összesen 1 933 810,21 euró támogatásban részesíti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt megvalósítása során Aradon új anyagcsere szűrőközpont jön létre, Szegeden és Temesváron pedig a már meglévő szűrő- és genetikai központokat fejlesztjük tovább. A laboratóriumok összehangolt munkájával, a vizsgálatok kölcsönös igénybevételének biztosításával, a tapasztalatok átadásával és közös szakmai továbbképzésekkel egy határon átnyúló diagnosztikai rendszert kívánunk létrehozni. Ezzel a megyék között jelenleg fennálló egyenlőtlenségek csökkentését, a korai diagnózis és kezelés széleskörű elérhetőségének biztosítását, a súlyos, maradandó károsodások hatékonyabb megelőzését, illetve a már kialakult szövődmények további előrehaladásának lassítását szeretnénk elérni. A projekt célkitűzéseinek megvalósításával végső szándékunk a betegek és családjuk életminőségének javítása.

A projekt Nyitó Ülését 2011.05.02-án a SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Könyvtárában (Szeged, Korányi fasor 14-15 magasföldszint 13.) tartjuk a magyar és román partnerek részvételével.

Az esemény meghívója innen letölthető

 

 

Szeged, 2011.04.21.

Dr. Túri Sándor

tanszékvezető egyetemi tanár

SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és

Gyermekegészségügyi Központ

a Projekt Vezető Menedzsere

 

 

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 honlapjai:

www.huro-cbc.eu és www.hungary-romania-cbc.eu

 

 

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.