Bezár

SZTE Magazin

Klinika Magazin

1 2 

Dr. habil. Pető Zoltán, egyetemi docens, az SZTE SBO osztályvezető orvosa

2024. június 11.
5 perc

Tíz éve fogadja a betegeket szünet nélkül a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztálya. A 2014-ben létrehozott SBO a dél-alföldi betegellátás egyik különleges helyszíne, amelynek ikonikus helikopterleszálló tornya is jelzi, hogy állandó készenlétben végzi munkáját. Az évforduló alkalmából ünnepi tudományos ülést rendeztek az SZTE Rektori Hivatalának dísztermében.

Jónás Gyöngyi, az SZTE SZAOK Orvosi Készségfejlesztési Központ szakoktatója bemutatja a magas hűségű páciens szimulátort az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium diákjainak.

2024. május 03.
4 perc

- Várakozásunkat felülmúló élmény volt, érdekes laborlátogatásokon vettünk részt, fejlett berendezéseket ismertünk meg – válaszolták kérdésünkre az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium tanulói, akik a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny keretében látogattak a Szegedi Tudományegyetemre. Közülük többen is jelezték, hogy az itt látottak még inkább meggyőzték őket, hogy az SZTE orvoskarát válasszák a továbbtanuláshoz.

Dr. Elekes Tibor, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Foeto-Maternalis Centrumának vezető főorvosa bemutatja az ultrahangos vizsgálószobát

2024. március 27.
10 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján bemutatták a 2024. március 1-jén megnyílt Foeto-Maternalis Centrumot (FMC), amely a várandósgondozásban nemzetközi szabványok szerint ígér egészen új minőségű ellátást. Az új szemléletű anya-magzat medicinán alapuló központ a világ csúcstechnológiáját jelentő ultrahangos vizsgálati berendezéssel, fejlett informatikai rendszerrel és jelentős szakmai konzultációs háttérrel kezdte meg működését. Az ultrahangos eszköz alkalmas arra, hogy egy 12 hetes magzat 7 milliméteres szívében lévő 1 milliméteres szívbillentyű hermetikusan záródó jellegét biztonsággal megítéljék.

Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász-immunológus professzor, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikájának egyetemi tanára

2024. február 01.
15 perc

Az amerikai székhelyű International Society of Dermatology Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász-immunológus professzort, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikájának egyetemi tanárát bízta meg az International Journal of Dermatology folyóirat főszerkesztői munkájával. A rangos szaklap szerkesztése presztízst jelent a szakmában. Hatvan éves története során a lap vezetése először került amerikai egyetemekről Európába, az elmúlt 23 évben a világhírű Mayo Klinika professzorai közül kerültek ki a főszerkesztők.
Dr. Kemény Lajos azóta napi 20-25 publikációt olvas el és a cikkek bírálata során a világ minden részén élő dermatológus kutatókkal tart kapcsolatot. A Széchenyi-díjas orvos, egyetemi tanárral új munkájáról, a szegedi bőrgyógyászati kutatások történeteiről és új kihívásairól beszélgettünk.

Díjátadás a Szent-Györgyi Albert Napok megnyitó ünnepségén.

2023. november 20.
19 perc

A Szegedi Tudományegyetem központi ünnepségén megnyitották a XXIX. Szent-Györgyi Albert Napok rendezvénysorozatát. Az egyetem orvosi és egészségtudományi karainak és klinikai központjának közös ünnepén az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánjai, valamint az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke értékelte az elmúlt év teljesítményét, valamint átnyújtották a betegellátás, az oktatás és a kutatás területén kiváló eredményeket elért dolgozók díjait.

EUGLOH 2.0 tanácskozás kezdődött Újvidéken

2023. május 30.
2 perc

A felsőfokú nemzetközi oktatásról, kutatásokról és fejlesztési projektekről cserélnek tapasztalatot a EUGLOH 2.0 szövetség szakértői, valamint a meghívott egyetemek, intézetek képviselői 2023. május 29-től, egy héten át az Újvidéki Egyetemen. A legnépesebb delegációval a Szegedi Tudományegyetem vesz részt az Erasmus+ keretében szervezett konferencián.

Stroke_nyito

2023. április 12.
6 perc

Az akut stroke az egyik vezető halálok és a tartós rokkantság leggyakoribb kiváltó tényezője. Egész Európában azoknak a stroke-os betegeknek a legjobbak az esélyei a lehető legteljesebb gyógyulásra, akiknél Szegeden vagy a szűk régióban diagnosztizálják és kezelik ezt a betegséget.

Emlékülés Dr. Varga Tibor igazságügyi orvostan professzor tiszteletére

2023. április 01.
5 perc

A tavaly októberben elhunyt Dr. Varga Tibor igazságügyi orvostan professzor életpályája és szakmai munkássága előtt tisztelgett emléküléssel és emléktábla-avatással a Magyar Igazságügyi Orvosok Társasága és az SZTE SZAOK Igazságügyi Orvostani Intézete.

Dr. Pintér Sándor gyermekgyógyász professzor

2023. február 17.
5 perc

Prof. Dr. Katona Márta az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika gyermekkardiológusa, az újszülött intenzív osztály egykori vezetője tartott emlékező előadást Prof. Dr. Pintér Sándorról, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika volt vezetőjéről, a hazai koraszülött-ellátás jelentős alakjáról.

Cochlear_nyito

2023. február 02.
5 perc

Alacsony kockázat, óriási siker. Így jellemezhetők azok a hallásjavító műtétek, amelyekből több mint ezret végeztek már el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában. A süketen született kisgyermekeken segít és az időskori hallásvesztésre is megoldást jelent a Cochlear implantátuma. Gyártócégének képviselői Szegeden egyeztettek a további fejlesztési lehetőségekről a Prof. Dr. Rovó László által vezetett orvoscsoporttal.

Magori_Csilla_4_-_Murcsik-Pavo_Reka

2022. október 27.
8 perc

Farkas-Mágori Csilla 2019-ben, néhány nappal a 30. születésnapja előtt, zuhanyozás közben észlelt a jobb mellében egy mogyoró nagyságú csomót. Először, mint mindenki más ő is pánikba esett, hiszen épp arra készült, hogy hamarosan előbb feleség, majd anya lesz. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai azonban gyorsan és hatékonyan mindent megtettek azért, hogy Csilla álma valóra válhasson. Ma ennek köszönhető, hogy túlélőként, feleségként és egy boldog, egészséges kislány anyukájaként ismerhetjük őt.

invaziv_ize

2022. október 27.
2 perc

Világviszonylatban is újnak számító, a ma alkalmazott legkorszerűbb technikával, úgynevezett orbitális aterektómiával végeztek végtagmentő katéteres érműtétet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában.

pexels-quang-anh-ha-nguyen-884977

2022. október 05.
3 perc

Önismeretről, önelfogadásról és az önbizalomról is szó esett a 2022-es Kutatók Éjszakáján Dr. Lobanov-Budai Éva, az SZTE ETSZK oktatója előadásán, amely az „Önszeretet, önegyüttérzés, öngondoskodás – Az egészséges kapcsolódás önmagunkhoz” címet viselte. Csiló Alexandra beszámolója.

pexels-andres-ayrton-6551415

2022. augusztus 08.
6 perc

Stressz, unalom, izgalom? Minden bizonnyal sokan keressük napjainkban a választ arra, hogy miért is eszünk, ha nem vagyunk éhesek. A megoldásról Dr. Csajbók Évát, az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika belgyógyászát, endokrinológusát, diabetológusát és egyben obezitológusát kérdeztük.

pexels-asad-photo-maldives-1024985

2022. július 19.
3 perc

Merjen vízpartra menni ebben a rekkenő hőségben a kismama vagy sem? Milyen előnyei lehetnek a várandós nők körében az úszásnak és hogyan érdemes napozniuk a leendő anyukáknak, többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk Dr. Pásztor Norberttől, egyetemi adjunktustól, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyászától.

IMG_0722

2022. július 07.
3 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar ösztöndíjas programjának köszönhetően tölthetett el egy hónapot Los Angeles egyik legjobb klinikáján, a USC Keck Medicine központban Babócs Dóra. Az idén végzett szegedi medikus repülő- és űrorvos szeretne lenni.

IMG_7840

2022. július 06.
4 perc

Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem új Biobank épületének műszaki átvétele, a tárolóberendezések, biobanki kiszolgáló technológia, az épületfelügyeleti és a folyamatszabályozó rendszerek üzembe helyezése egyaránt. Az épület néhány hónapon belül készen áll az első minták fogadására.

k1

2022. július 04.
3 perc

A Melletted a helyem Egyesület versenyt hirdetett a koraszülött kisbabák és szüleik bőr-bőr kontaktusának, a kenguru gondozásnak a szakszerű kivitelezésében. A verseny fődíját idén a Szegedi Tudományegyetem Perinatális Intenzív Centruma kapta, ahol Kasza Renáta és Ács János, Berci és Róza gyermekeikkel számtalan professzionálisan kivitelezett kenguru módszert mutattak be.

nyito

2022. május 25.
3 perc

Fiatalon elhunyt egyetemista lányának állított méltó emléket Szűcsné Sipos Andrea a Petefészekrák Világnapja alkalmából a Somogyi-könyvtárban bemutatott könyvvel. Az On my way című kötetben Szűcs Tímea kutatási- és képanyagát gyűjtötte össze. A bemutatott könyvvel szerette volna elérni, hogy az olvasók megismerjék lánya munkásságát. A könyvbemutatón fontosnak érezte, hogy mindenkihez eljusson lánya betegségének üzenete és a megelőzés fontossága.

fognyit

2022. május 19.
6 perc

Saját szakterületükön a világon a legjobbak közé tartoznak azok a kutatók, akik kulcsszerepet vállaltak a 10. SZERINA-n, az SZTE nemzetközi orr, fül és koponyaalapi sebészeti kurzusán. Prof. Prepageran Narayanan és Prof. Yves Brand előadásait és útmutatásait az SZTE orvosai, oktatói mellett hazai és nemzetközi résztvevők is hallhatták. A képzés kapcsán tovább erősödhet a Szegedi Tudományegyetem kapcsolati hálója az ázsiai és az európai egyetemekkel is.

umbrella-4425160_1280

2022. május 04.
4 perc

Fejfájás, magas vagy épp alacsony vérnyomás, kedvetlenség, passzivitás, ízületi fájdalmak, gyomor, epe vagy épp vesegörcs – kellemetlenségek, amelyek mind-mind a szeszélyes időjárásnak, a frontoknak köszönhetők.

dna-5695421_1280

2022. április 22.
6 perc

Az SZTE kutatónői két éve dolgoznak azon, hogy a koronavírus-betegség súlyos és kevésbé súlyos lefolyására választ adjanak - a titok többek között a gének variánsaiban rejlik. Prof. Dr. Széll Márta, molekuláris biológus, az SZTE SZAOK Orvosi Genetikai Intézetének vezetője, aki egyben az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Dr. Buzás Krisztina, az SZTE SZAOK és TTIK közös Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a Szabadegyetemen mutatták be a témával kapcsolatos projektjeiket, amelyek fontos eleme többek között az ismeretterjesztés. A WHO új kampányának szintén a lakosság COVID 19 járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás a célja, melyről a szervezet kommunikációs menedzsere, Kertész Éva, az SZTE alumnája számolt be részletesen.

vese_450x330

2022. április 13.
7 perc

A szegedi transzplantációs centrum már évtizedek óta kiemelt szerepet tölt be a magyarországi szerv transzplantációban. 1962-ben Szegeden végezték el az első kelet-európai, a világon pedig a 38. vese transzplantációt. A centrum, szerénytelenség nélkül mondhatjuk: azóta is előkelő helyet foglal el az országban.

IMG_3196

2022. április 13.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban is a krioablációs módszer (fagyasztásos eljárás) segíti az egyre szélesebb körű, személyre szabott orvoslást – az invazív módszer alkalmazásával csak a daganatsejtek pusztulnak el, a szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák viszont az immunrendszer számára továbbra is felismerhetők a fagyasztást követően.

IMG_0990

2022. április 11.
6 perc

Ezzel a gondolattal indította annak idején útjára édesanyja Prof. Dr. Babik Barnát, akinek munkáját nemrégiben Magyar Érdemrend Tisztikereszttel ismerték el. 2022. március 15-én a Szegedi Tudományegyetem egykori és jelenlegi polgárait is jutalmazták: az Egyetemhez kapcsolódó személyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján rangos kitüntetéseket vehettek át. Az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatóját kitüntetése kapcsán kérdeztük.

kismamak_nyito_Rajztabla_1

2022. április 11.
2 perc

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, gyógyultan távozott otthonába az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Intenzív Osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022 februárja között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai. A sort 2022 áprilisában egy harmadik, szegedi anyuka követte, akit hasonló módon kezeltek az egészségügyi intézményben. Őt több mint 100 nap után engedték haza.

IMG_8689

2022. április 07.
4 perc

2022. április 7-én, az Egészség Világnapján adta át adományát az AVON a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikájának. A támogatásból világszínvonalú újítás valósul meg Szegeden: mesterséges intelligenciát építenek be az emlődiagnosztikai folyamatokba.

mitraclip1nyit

2022. április 01.
2 perc

Korábban csak nagy kockázattal járó, nyitott szívműtéttel tudták elvégezni a kéthegyű szívbillentyű rendellenes működését megszüntető beavatkozást Szegeden. Azonban az elmúlt hetekben a Szegedi Tudományegyetem Invazív Kardiológiai Részlegén két alkalommal is sikerült az úgynevezett MitraClip® beültetése, a mellkas megnyitása nélkül. Ezzel újabb életmentő beavatkozás vált biztonságosabbá és rendszeresen elvégezhetővé az SZTE-n.

IMG_3598

2022. március 29.
4 perc

Táblaavatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak 2022. március 29-én a Szegedi Tudományegyetem vezetői a 2021 decemberében, az Egyetem égisze alá került, korábbi nevén Kaáli, ma már Reprodukciós Medicina Intézetként ismert, in vitro fertilizációs (IVF) centrumban.

 

IMG_2626

2022. március 22.
3 perc

A betegellátásban egyre nagyobb szerepet kapó digitalizáció állt a fókuszában annak az 5 éves projektnek, amely 2017-ben indult a Szegedi Tudományegyetem részvételével. 18 telemedicina alkalmazást fejlesztettek, angol és magyar nyelvű akadémiai kutatási eredményeket publikáltak és hosszútávon fenntartható, üzleti modelleket dolgoztak ki a konzorcium tagjai.

IMG_0792

2022. március 17.
4 perc

7 milliárd forintból Kardiorespiratorikus Kiválósági Centrumot létesít az SZTE – a 24 órában működő, szervtámogató Centrum létrejöttét az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja, jelentette be Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter 2022. március 17-én, Szegeden.

sejtterapia_1

2022. március 04.
3 perc

A nehezen, vagy nem gyógyuló vénás lábszárfekélyen és a cukorbetegség miatt kialakult lábszárfekélyen is segíthet az a sejtterápiás eljárás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika orvosai több évnyi előkészítés után egy klinikai kutatásban alkalmaznak. A terápia Magyarországon először Szegeden kerülhet bevezetésre.

IMG_9154

2022. március 01.
3 perc

2022. március 1-én, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Új Klinikán átadták a Centrál Gyógyszertárat. A Pirula projekt keretében két új, közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító vényforgalmú gyógyszertárat épít és működtet a Szegedi Tudományegyetem, melynek célja a biztonságos és magas színvonalú lakossági gyógyszerellátás.

Covidos_kismamak

2022. február 16.
3 perc

Gyógyultan távozott az SZTE SZAKK AITI Intenzív Osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022. február elseje között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként, ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosai.

Inkubator_-1

2022. február 01.
2 perc

A koraszülött csecsemők biztonságos szállítását segíti az a 7 millió forint értékű transzport inkubátor, amelyet az OTP Bank vásárolt az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Koraszülött Intenzív Osztályának a Humanitás Szociális Alapítvány közreműködésével.

Pankotai_Tibor

2022. január 20.
3 perc

A száz százalékban hazai kézben levő Enterprise Communications Magyarország Kft. (Enterprise Group) vezetésével a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Delta Bio 2000 Kft. valamint a Hiperon Genetics Kft. által alakított konzorcium a GINOP-2.2.1-15-2017-00052 azonosító számú pályázaton elnyert 1,493 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással segítségével a fejlesztés eredményeképpen egy olyan prototípust hozott létre, amely a későbbiekben megkönnyíti a rosszindulatú daganatos betegségek diagnózisát, és a minimális invazív eljárás bevezetésével segíti a rosszindulatú elváltozások korai stádiumban történő azonosítását, valamint monitorozását is.

gyogyszer_nyito

2022. január 03.
2 perc

A fejlesztés célja új gyógyszerjelölt hatóanyagok azonosítása, valamint a vegyületek központi idegrendszerbe juttatására alkalmas új gyógyszerhordozó rendszerek kidolgozása volt.

PerceptInBody-Front-UNBRANDED_small

2021. december 09.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján a világon elsők között ültették be Parkinson-kórban szenvedő betegbe a jelenleg egyedülálló innovációt jelentő SenSight™ direkcionális mély agyi stimulációs elektródát. Ez a direkcionális elektróda jelenleg az egyetlen, amely célzott stimuláció (vagyis a korábbi, általános ingerlés helyett az agyi mag célzott, irányított, pontosingerlése) mellett kompatibilis a BrainSense™ mély agyi stimulációs rendszerrel.

Mihalffy_Greta_es_szulei

2021. december 08.
3 perc

Az egész világon egyedülálló az a gyermekeknél alkalmazott gégeműtéti eljárás, amelyet az elmúlt években Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora alakított ki. Az innovatív beavatkozás egylépésben képes megoldást nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik öröklött vagy szerzett, fulladással járó felső légúti szűkülettel küzdenek. Ez az eljárás segített a közelmúltban egy mindössze 1 hónapos újszülöttön is.

Biobank_szallitmany_1_of_26

2021. december 01.
3 perc

Újabb mérföldkőhöz érkezett az SZTE Biobankja: sikeresen vizsgázott a tárolórendszer és a laboratóriumi mintákat rögzítő szoftver adatbázis. Az SZTE közreműködik a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ (Center for Molecular Fingerprinting - CMF) projektjében, amelynek célja, hogy egy egyedülálló, újonnan kifejlesztett, ultrarövid impulzusú lézertechnológiával a lehető legkorábban felismerjen olyan betegségeket, mint amilyen a rák. A projektben vizsgált vérmintákat az SZTE Biobankjában tárolják.

neuron1

2021. november 29.
2 perc

Az 1, 46 milliárd forintos támogatásból megvalósuló programban született 206 publikáció, több fiatal kutató szerzett PhD-fokozatot, illetve védi meg doktori értekezését a közeljövőben. Fontos eredmény volt továbbá a két nemzetközi szabadalom bejegyzése is. Nagyon szoros együttműködés alakult ki az SZTE Gyógyszerésztudományi, Természettudományi és Informatikai, valamint az Orvostudományi Karainak programban résztvevő kutatói közösségében.

cochlear

2021. november 04.
4 perc

Október végén, online rendezték meg a 15. Gyermek Cochleáris Implantáció konferenciát, melynek elnöke Prof. Dr. Kiss József Géza, alelnöke pedig Prof. Dr. Rovó László volt.  A Szegedi Tudományegyetem oktatói évtizedek óta élen járnak az implantátumok, műtéti és rehabilitációs technológiák fejlesztésében, amelyek évente több száz gyermek és felnőtt hallását adják vissza.

Szuloszoba_17_of_22

2021. október 15.
3 perc

A háborítatlan szülést, a vajúdást segítő eszközök használatát, a szülés alatti testhelyzet szabad megválasztását teszi lehetővé az a szülőszoba, amelyet 2021. október 14-én avattak fel az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, a Richter Gedeon Nyrt. és a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával.

IMG_9233

2021. szeptember 28.
2 perc

Évtizedes múltra visszatekintő, világszerte „hungarikumnak” számító váz- és szívizom kutatások továbbfejlesztésén és nemzetközi versenyképességének erősítésén dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A cél mindemellett a gyakorlati hasznosításra is alkalmas, alapkutatási ismeretek bővítése és egy fiatal, tehetséges kutatógeneráció pályára állítása volt.

IMG_7539

2021. szeptember 14.
3 perc

Az amerikai Tudományos Akadémia magas presztízsű lapjának hasábjain, a PNAS-ben publikálták legújabb kutatási eredményüket a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A kutatás azt a széles körben elfogadott kijelentést kérdőjelezi meg, miszerint minél inkább különbözik tőlünk valami, azt az immunrendszerünk annál könnyebben ismeri fel.

nyito_implant_Rajztabla_1

2021. szeptember 13.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet együttműködésében 2021. szeptember 8-án megtörtént az első két Cochlear OSIA2 hallásjavító implantációs műtét egy felnőtt és egy gyermek beteg esetében.

HP

2021. augusztus 05.
7 perc

A kutatási eredményeket mihamarabb hasznosítsák a betegellátásban! Ez a transzlációs orvostudomány (TM) lényege. A Szegedi Tudományegyetemről indult új TM-modellről Prof. Dr. Hegyi Pétert, az SZTE, a PTE és az SE kötelékében is dolgozó kutatóorvost, a rangos Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét kérdeztük.

IMG_9371

2020. október 13.
9 perc

A Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika docense, dr. Zádori Dénes kapta idén az országos Szent-Györgyi Albert orvosi díj különdíját. A betegellátás, az oktatás és a kutatás területén is komoly részt vállaló, 38 éves neurológus fontosnak tartja, hogy a megfelelő innovatív szemléletmód elsajátítása érdekében minél több gyakorló orvos végezzen tudományos munkát.

SBO_Toreki_annamaria_20200918_BA

2020. szeptember 21.
4 perc

A Nők Magyarországért díj egyetlen egyetemi jelöltje dr. Töreki Annamária adjunktus, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SBO közel 200 egészségügyi dolgozójának szakpszichológusa, aki a tavaszi járványhelyzet idején nyújtott példaértékű és kimagasló segítséget a frontvonalban dolgozó munkatársainak. A jelöltekről kizárólag a közönség dönt a szeptember 30-ig tartó szavazással.

nyito_Bella_Zsolt

2020. július 20.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa, dr. Bella Zsolt allergológus, klinikai immunológus tölti be júniustól a Szeged Első Lions Club elnöki tisztét. Az új vezető szeretné, ha az önzetlen segítségnyújtásra fogékony egyetemisták minél nagyobb számban bekapcsolódnának a klub jószolgálati munkájába.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek