Bezár

SZTE Magazin

nyito_Bella_Zsolt

A Szeged Első Lions Club új orvos-elnöke várja az egyetemistákat a jószolgálati munkára

A Szeged Első Lions Club új orvos-elnöke várja az egyetemistákat a jószolgálati munkára

2020. július 20.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa, dr. Bella Zsolt allergológus, klinikai immunológus tölti be júniustól a Szeged Első Lions Club elnöki tisztét. Az új vezető szeretné, ha az önzetlen segítségnyújtásra fogékony egyetemisták minél nagyobb számban bekapcsolódnának a klub jószolgálati munkájába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az elsősorban egészségmegőrzésre, különféle gyógyító- és rehabilitációs, valamint családsegítő programokra is koncentráló lions alapeszményből adódik, hogy a Szegedi Tudományegyetem több intézetvezető professzora és orvosa is aktív tagja az idén 19 éves Szeged Első Lions Clubnak.


– Az 1917-ben, az Amerikai Egyesült Államokban megalapított Lions Clubok Nemzetközi Szövetségének (Lions Clubs International) meghatározott feladata és célja a látás védelme, a látáskárosodás megelőzése, a vakok- és gyengénlátók megsegítése és támogatása. A nem megfelelően kezelt cukorbetegség is komoly látáskárosodást okozhat, ezért a diabétesz elleni küzdelem is kiemelt feladat. A szervezet folyamatos fejlődésének köszönhetően azóta több mint 200 országban működik, a világ legnagyobb klub alapon működő civil jószolgálati kezdeményezése. A Szeged Első Lions Club megalakulásakor úgy fogalmazták meg az alapítók, hogy olyan segíteni tudó és akaró szakemberekre számítanak a vállalkozói, az üzleti szférából éppúgy, mint a tudományos és orvosi területekről, akik meg tudják valósítani a lions jószolgálati alapelveit. Kézenfekvő volt, hogy orvosi körökből is felkértek vezető professzorokat az alapítás apropóján. Nagyon nagy öröm számunkra, hogy a Szeged Első Lions Clubnak már megalakulása óta több kiváló orvos is alapító tagja, mint például a Szemészeti Klinika professzora, dr. Kolozsvári Lajos, valamint az I. sz. Belgyógyászati Klinika professzor emeritusa, dr. Sonkodi Sándor. Az évek alatt bekapcsolódott a munkába az ÁOK jelenlegi dékánja, a Sebészeti Klinika igazgatója, dr. Lázár György professzor, és a II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Centrum egykori vezetője dr. Forster Tamás professzor is, valamint dr. Modok Szabolcs hematológus, klinikai főorvos. Később a Traumatológiai Klinika igazgatója, dr. Varga Endre professzor, valamint dr. Süveges Gábor klinikai főorvos, az I.sz. Belgyógyászati Klinika docense, dr. Szepes Zoltán vállalat részt a munkában. Jómagam 2017 óta vagyok a klub tagja.


Bella_Zsolt
A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa, dr. Bella Zsolt.

– Milyen elnöki évre készül? Milyen szempontok mentén fogalmazódnak meg a tennivalók?


– Amikor két évvel ezelőtt Kővári Árpád – a szegedi kézilabdacsapat korábbi edzője, egykori szövetségi kapitány – elnöksége idején jelentős fiatalítás történt a tagság körében, éppen az volt a cél, hogy minél több új gondolatot és lendületet kapjon a klub. Én is ezidőtájt kezdtem el komolyabban bekapcsolódni a jószolgálati munkába. Talán ennek a megújult lendületnek volt köszönhető, hogy a dr. Lengyel Csaba professzor támogatásával is megvalósuló diabétesz szűrőprogramunk – melynek során háziorvosok és foglalkozás-egészségügyi orvosok bevonásával létrejövő szűrőpontokon ingyenes vércukormérést, diabétesz szűrést, valamint kötelező üzemorvosi vizsgálatot végeztünk – országos szinten is kiemelkedő volt. Ugyanis nagyszámú betegség gyanús esetet tudtunk kiszűrni, akik azóta már kezelést kaptak, ezáltal időben lehetett a szövődményeket elkerülni. A programunk sikerén felbuzdulva több nagyváros lions klubja hasonló módon szervezte meg saját szűrőprogramját. A Szemészeti Klinika új vezetésével együttműködve a diabétesz vonalat szeretnénk tovább fejleszteni, és a szűrésekbe minél több települést bevonni. Terveink szerint legközelebb október közepén egy szűrőkamiont hozunk Szegedre, illetve diabétesz futást és előadásokat is tervezünk. Emellett nagy célkitűzésünk, hogy nehéz anyagi helyzetben lévő civil szervezeteknek, egyesületeknek a programjuk megvalósításához szeretnénk egy új pályázati lehetőséget biztosítani, a részleteken most dolgozunk. Mint Szeged kulturális életének meghatározó intézményét, a Szegedi Nemzeti Színházat is támogatjuk ebben a nehéz járványhelyzetben. Korábban a Szent-Györgyi Albert Rotary Clubbal összefogva közösen készítettünk egy videót a Valahol Európában című musical kapcsán, melyben korábbi és jelenlegi szereplőket is megszólaltattunk. A film online módon volt elérhető, ehhez a formához kapcsolódva támogatták sokan a teátrumot. Nagy örömünkre szolgált, hogy a civil segítség jóvoltából közel másfél millió forint gyűlt össze. A színházat a továbbiakban is szeretnénk támogatni, és egy lions jótékonysági bérlet indítását tervezzük. A jövőben továbbá szeretnénk a fiatalokat is, a középiskolásokat és az egyetemi polgárokat is megszólítani, és szeretnénk őket megismertetni a jótékonyság intézményével és alapeszményével. Jó lenne, ha ez a korosztály is be tudna kapcsolódni a klub munkájába.


lions_lancatado
Dr. Bella Zsolt allergológus, klinikai immunológus tölti be júniustól a Szeged Első Lions Club elnöki tisztét.


– Milyen lehetőségeik és eszközeik vannak a fiatalok, az egyetemisták mozgósítására?


– Világszerte a lions közösség nagy figyelmet fordít a fiatalok jószolgálati munkába való bevonásába. Ezért hozták létre az úgynevezett jószolgálati LEO klubokat, amelyek a Lions Clubok ifjúsági változatai. Már közel 140 országban megtalálhatók, Magyarországon is több LEO klub működik, ahol a fiatalok szabadidejük egy részében a közösség számára hasznos munkát végeznek. Többnyire 15 éves kortól 25 éves korig szerveződnek közel 10-20 fős klubokba. Szeretnék, ha Szegeden is – a korábban jól működő, de az utóbbi években sajnos kicsit visszaeső ifjúsági munka – megújulna a fiatalok, az egyetemisták körében is ez a fajta klubélet. Természetesen itt nem anyagi támogatásra gondolok, hanem azt szeretnénk, ha a fiatalok be tudnának kapcsolódni a szervező munkába, a programokon részt tudnának venni. Ez a fajta mozgósítás tudná tovább vinni a lions szellemiségének eszményét, és a jövőbeni megerősödését.


– Mekkora és milyen mértékben aktív a jelenlegi tagság?


– A Szeged Első Lions Clubnak jelenleg közel 40 tagja és emellett közel 30 pártoló tagja van. Ezt a létszámot szeretnénk a jövőben bővíteni. A legnagyobb kihívás, hogy a nagy rendezvényeink között időszakban is aktívan tevékenykedjünk. Már hagyományosnak mondható, hogy karácsony környékén a nagycsaládosok részére tartós élelmiszerekből, kozmetikai cikkekből állítunk össze ajándékcsomagot, amit a védőnői szolgálat bevonásával juttatunk el a rászorulóknak. Tavasszal pedig egy kulturális rendezvénnyel összekapcsolt eseményen az ifjúságot is támogatjuk. Az ilyenfajta programokon természetesen gyűjtést is szervezünk, és egyrészt a klubtagok, másrészt a klubtagok gazdag és széleskörű kapcsolati támogató rendszerén keresztül tudunk hangot adni a jótékonysági gondolatnak és várjuk az adományokat.


lions_bal2020
Lions Bál a Szegedi Tudományegyetemen.


– Idén februárban a Szegedi Tudományegyetemmel együtt rendezte meg a Szeged Első Lions Club a leglátványosabb programját, a város egyik legrangosabb társasági és jótékonysági eseményét, a közel háromszáz főt vendégül látó Lions Bálat. Mi ennek az összefogásnak a jelentősége és a célja?


– Nagyon nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy az eseményen részt vett az egyetem rektora, dr. Rovó László professzor és dr. Fendler Judit kancellár is, aki átadta a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium képviselőjének a lions club támogatását. A jótékonysági rendezvényen befolyt összegből emellett támogattuk a szegedi Sólyom utcai Segítő Kezek Alapítványt, valamint a Szeged Első Lions Club következő Diabétesz Szűrőprogramját. Kancellár asszonnyal már egyeztetünk az együttműködés folytatásáról. Korábban a szegedi egyetemen nagyon népszerűek voltak az orvosbálak, amelyek a vásárhelyi orvosbálak megszervezését követően valahogy eltűntek. Azonban egy akkora intézménynek, mint a Szegedi Tudományegyetem, szüksége van egy olyan reprezentatív rendezvényre, ahová elhívhatja az egyetem támogatóit, partnereit. Fontosnak tartom kiemelni azonban, hogy a Lions Bálon a csillogás és szórakozás mellett a főszerep az adakozásé. A látványos ünnepi díszlet csak háttérként szolgál, hogy méltó körülmények között a támogatókat megszólíthassuk, és a munkánkra felhívjuk a figyelmet.


lions_bal_2
Dr. Fendler Judit kancellár átadja a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium képviselőjének a lions club támogatását.

– Az együttműködés szép példáját mutatta, amikor pár hónapja a koronavírus járványhelyzet kritikus időszakában – még nem tudhattuk, hogy Szegeden milyen méreteket fog ölteni a vírushelyzet – a Szent-Györgyi Albert Rotary Clubbal összefogva juttattak el védőfelszereléseket rendelőkbe, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egységeibe, köztük a Járványügyi Ellátó Központba és az SBO-ra. Az egyéves elnöki ciklusát is jellemezni fogja ez az összefogásra való hajlandóság?


– A kormányzati és egyetemi vezetésnek köszönhetően magas színvonalú volt a védekezés az országban, és természetesen a klinikai központban is. A Lions Club igyekezett a még a központi forrásból érkező védőeszközök megérkezése előtt segíteni, vagy az esetlegesen kevésbé célkeresztbe került területeket támogatni. És mivel a Szent-Györgyi Albert Rotary Clubbal a céljaink azonosak voltak, összefogtunk és gyűjtést szerveztünk speciális maszkok beszerzésére, amit háziorvosoknak és szociális otthonokba juttattunk el. Talán ez is segített abban, hogy Szegeden és környékén nem volt kiugróan magas a fertőzés. Egyedül a vakok intézetében volt egy kisebb méretű megbetegedés-sorozat, azonban a fertőzés előtt tíz nappal juttattuk el oda a maszkokat, ami a mérsékelt megbetegedés szám szinten tartásában is segíthetett. Ezért is hangsúlyozom, hogy elnöki munkám során kiemelten fontos szempontnak tartom, hogy vallási, politikai és gondolkodásbéli hovatartozástól függetlenül közös célok érdekében össze tudjunk fogni. Hogy közösen fogalmazzuk meg a támogatandó céljainkat és a tevékenységeket. Önzetlen támogatással, adakozással szeretnénk a hátrányosabb helyzetben lévő családokat segíteni. Számomra az összefogás gesztusa legalább akkora cél, mint maga a támogatás megszervezése. Ebben és a csapatban való együttes, mindenféle egyéni céloktól mentes gondolkodásmód terén sokat fejlődhetünk. Ez lehet a siker záloga és kulcsa. Elnöki mottóm pedig így hangzik: „Együtt vagyunk erősek!”

 

 

SZTEinfo – Lévay Gizella

Fotó: Bobkó Anna és Szeged Első Lions Club

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek