Bezár

SZTE Magazin

Szegedi Egyetem Magazin

1 2 3 (4)> (4)>| 

Gryllus Dániel előadóművész és Fabiny Tamás evangélikus püspök 'Szolga csak egy van: az Isten' című Weöres Sándor-esten a Szegedi Tudományegyetem rektori épületének dísztermében. Fotó: Zentai Péter

2024. május 15.
4 perc

Fabiny Tamás teológus, evangélikus püspök és Gryllus Dániel zeneszerző, előadóművész Weöres Sándor-estjén jártunk a Szegedi Tudományegyetem tavaszi fesztiválján.

Fabiny Tamás és Gryllus Dániel előadása a Budavári Evangélikus Szabadegyetemen 2016-ban.

2024. május 07.
9 perc

Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján, 2013 nyarán a költő gyermekkorának falujában, a csöngei evangélikus templomban különleges igehirdetést tartott Fabiny Tamás lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Gryllus Dániel zeneszerző-előadóművész, a Kaláka együttes tagja. Ezt a párbeszédes prédikációt ismétlik meg csütörtökön az SZTE Egyetemi Tavasz programsorozatában a múlandóságról, a mindenséghez mért emberi létezésről és az Úr szépségéről.

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

2024. május 06.
7 perc

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

A koncerten ott van az egész lényem – vallja Várjon Dénes Kossuth-díjas zongoraművész - Fotó: Pilvax Studio

2024. április 22.
7 perc

A Szegedi Tudományegyetem idei Egyetemi Tavaszának ígéretes eseménye lesz Várjon Dénes Kossuth-díjas zongoraművész koncertje április 24-én 19 órától az SZTE rektori épületének dísztermében. Interjúnkból kiderül, hogy Várjon Dénes játékának zenei intenzitása mögött szenvedélyes felfedezői elmélyülés van, a művek hátországának, határterületeinek felfedezését személyes élményként éli meg, és valójában ezeken a vidékeken jár a közönség is, amikor zongorajátékát hallgatja.

Karikó Katalin érkezik Sulyok Tamás társaságában, balról a köztársasági elnök felesége, Nagy Zsuzsanna. Fotók: Sahin-Tóth István, Kovács-Jerney Ádám

2024. április 17.
4 perc

Vendégek körében, díszvacsorán köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem vezetése a Nobel-díját alma materének ajándékozó Karikó Katalint, az SZTE kutatóprofesszorát. Az április 16-i ünnepi estre az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba eljött az esemény fővédnöke, Sulyok Tamás köztársasági elnök is. Az államfő köszöntőjében kiemelte, hogy Karikó Katalin a világ csúcsára jutva is igaz ember maradt, aki visszatér oda, ahonnan indult, és felelősséggel viseltetik hazája iránt.

Prof. Dr. Zakar Péter történész, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese és Ress-Wimmer Zoltán történész-könyvtáros (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) megnyitja a kiállítást. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. március 14.
5 perc

Kossuth Lajos elfogyott regimentje. A 48-as veterángondozás és a Honvédmenház története” címmel nyílt kiállítás az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A megnyitón Prof. Dr. Zakar Péter történész, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese ajánlotta a közönség figyelmébe a 48-as honvédmúlt páratlan presztízsét is tükröző anyagot, majd Ress-Wimmer Zoltán könyvtáros-történész (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), a kiállítás egyik gondozója beszélt a Honvédmenház történetéről.

Kártyázó honvédek (fotó a Honvédmenház 30. évfordulóján, 1902-ben megjelentetett Emlékkönyvből)

2024. március 08.
11 perc

Az 1848-as honvédek veterángondozásáról és a Honvédmenház történetéről nyílik különleges kiállítás március 13-án a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. Az 1872-ben közadakozásból felépített, idős 48-as honvédeket befogadó intézmény életéről Ress-Wimmer Zoltán könyvtáros-történésszel (Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Könyvtára, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtár), a kiállítás egyik megálmodójával, a téma kutatójával beszélgettünk.


Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és a magyar-egyiptomi rektori konferencia részvevői az Új Kairó-i felsőoktatási és tudományos kutatási minisztériumban

2024. március 05.
4 perc

Március 2-5. között Kairóban rendezték meg az első Magyar-Egyiptomi Rektori Konferencia találkozóját, amelyen a két ország felsőoktatási programjainak együttműködését keresték az egyetemek vezetői. Az esemény Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter egyiptomi kulturális örökségmegőrzési és felsőoktatási tárgyalásait kísérte. A konferencia fő célja az volt, hogy a magyar egyetemek vezetői megismerjék az egyiptomi felsőoktatást és közvetlenül válaszolhassanak az ottani egyetemek érdeklődésére.

Prof. Dr. Farkas Eszter, a HCEMM-SZTE Agyi Keringés és Metabolizmus Kutatócsoport vezetője tart előadást a Radnóti Caféban. Fotó: Zentai Péter

2024. február 27.
7 perc

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine – HCEMM) két kutatónője volt az idei HCEMM Science Café sorozat első estjének vendége a Radnóti Caféban. Dr. Juhász Szilvia az emberi mikrobiom hasznos és káros populációjáról, Dr. Farkas Eszter pedig a sztrók kutatásáról, felismerési és gyógyítási esélyeiről tartott előadást.

Pálfy Anna, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár munkatársa bemutatja a Karikó Katalin virtuális kiállítást a könyvtár weboldalán. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. február 19.
6 perc

Karikó Katalin kutatói portréját 2021 tavasza óta párját ritkító életrajzi és kutatástörténeti kiállítás mutatja be az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár weboldalán. Élő kutatóról ilyen gazdag és fejlődő gyűjtemény a tudósaik dokumentálásában hagyományosan erős amerikai egyetemeken sem igen található. Az elmúlt években a kiállításból szakmai előadásokon bemutatott könyvtárosi projekt fejlődött.

Dr. Váraljai Anna művészettörténész megnyitja a kiállítást az SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszékén; mellette Gál Lehel DLA főiskolai docens, a JGYPK Művészeti Intézet vezetője. Fotó: Gábor Amarilla

2024. február 16.
5 perc

A szegedi művészképzés két nagy festőművész alakja, Vinkler László és Fischer Ernő képeiből, grafikáiból nyílt Egyensúly és áhítat címmel párhuzamos kiállítás az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-művészettörténet Tanszékén. Az esemény egyben névadó ünnepség is volt: Dr. Döbör András, a kar dékánja Vinkler Lászlóról nevezett el kiállítóteret a tanszéken.

A kisújszállási Móricz Zsigmond Református Gimnázium tanulói kémiai kísérleteket végeznek a Szegedi Tudományegyetemen tett látogatásukon. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. január 24.
15 perc

„Engedjük közel a gyerekeket a természettudományokhoz!” - Karikó Katalin „üzenetét” a kisújszállási gimnáziuma mai szaktanárai úgy ültették át a gyakorlatba, hogy tanulmányi kirándulást szerveztek egykori diákjuk, a Nobel-díjas kutatóprofesszor szegedi alma materébe. Mi is kísérőjüknek szegődtünk. A Szegedi Tudományegyetem Kémiai Intézetébe, Szent-Györgyi Emlékszobájába és Füvészkertjébe, valamint az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetbe szervezett tudománytúrát más diákcsoport is megismételheti.

SZTE sajtófotó kiállítás az Agórában

2024. január 17.
3 perc

Sajtófotók a Szegedi Tudományegyetemről címmel nyílt kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agóra előcsarnokában az egyetem fotóriportereinek felvételeiből. A kiállítás kivetítőin láthatók azok a fotók és videók is, amelyek a Nobel-díjas Karikó Katalin 2023 októberi napjainak és a stockholmi Nobel-hétnek a rendkívüli eseményeiről szólnak.

Kiszely Zoltán színész-könyvtáros részletet olvas fel Márki Sándor naplójából, amelynek IV. kötetéről dr. Erdész Ádám levéltáros és dr. Kokas Károly könyvtáros beszélgetnek majd. Fotó: Nemes Réka / SZTE Klebelsberg Könyvtár

2023. december 18.
13 perc

Márki Sándor történész (1853-1925), kolozsvári, majd szegedi professzor naplóinak újonnan megjelent, negyedik kötetét mutatta be Erdész Ádám történész, levéltáros, a naplók szerkesztője, a sorozatot kiadó MNL Békés Megyei Levéltár nyugalmazott főigazgatója és Kokas Károly történész-könyvtáros, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese egy könyvtári beszélgetésen. Az 50 éven át vezetett naplók új kötete az 1915-1919 közötti időszakot öleli fel.

Dr. Kosztolányi József az SZTE idei művészeti versenyeinek zsűrijében

2023. december 12.
3 perc

A reálértelmiségiek képzésében elért eredményeiért Rátz Tanár Úr Életműdíjben részesült Dr. Kosztolányi József, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet Analízis Tanszékének egyetemi docense.

Fried István irodalomtörténész, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék emeritus professora megnyitja a Tandori 85 kiállítást. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. december 11.
4 perc

Tandori 85 – Ugyanez elmondható bármiről? címmel nyílt irodalomtörténeti kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban Tandori Dezső (1938-2019) költő születése 85. évfordulóján. A kiállítás a Prima Primissima-, Kossuth- és József Attila-díjas, valamint a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett költő, író, műfordító 50 évvel ezelőtt, 1973-ban megjelent Egy talált tárgy megtisztítása című kultikussá vált kötetének világát mutatja be.

Szegedet_Magyarorszag_szellemi_fovarosanak_szantak_a_20._szazad_elejen

2023. december 07.
6 perc

2023. december 7-8. között rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában a VII. „Trianon és a magyar felsőoktatás” konferenciát. Az eseményt közösen szervezi a Szegedi Tudományegyetem, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár, a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség, a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Gál Ferenc Egyetem. Jelentős és érdekes témákat ismertetnek a szakértők, az elhangzottakat pedig felhasználják majd az SZTE egyetemtörténeti könyvsorozatának harmadik kötetében is.

A JATE Bálint Sándor Néptáncegyüttes megalakulásának 70 éves évfordulóját köszöntik a JATE Klubban. Az előtérben dr. Csendes Tibor, az SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszék egyetemi tanára, az együttes egykori vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. november 15.
13 perc

A JATE Bálint Sándor Néptáncegyüttesének 70 éves megalakulási évfordulóját ünnepelte a napokban a szegedi egyetem mintegy 50 régi hallgatója, a néptánccsoport egykori táncosai és zenészei. A JATE Klubban rendezett találkozó sodró emlékezéseiben a történetek a táncelőadásokat körülvevő közös élményekről és végső soron a szabadságról szóltak.

A JATE Bálint Sándor Néptáncegyüttes megalakulásának 70 éves évfordulóját köszöntik a JATE Klubban. Az előtérben dr. Csendes Tibor, az SZTE TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszék egyetemi tanára, az együttes egykori vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. november 15.
13 perc

A JATE Bálint Sándor Néptáncegyüttesének 70 éves megalakulási évfordulóját ünnepelte a napokban a szegedi egyetem mintegy 50 régi hallgatója, a néptánccsoport egykori táncosai és zenészei. A JATE Klubban rendezett találkozó sodró emlékezéseiben a történetek a táncelőadásokat körülvevő közös élményekről és végső soron a szabadságról szóltak.

Látogatók az SZTE Klebelsberg Könyvtár 'Ex libris Prehoffer István' kiállításán

2023. november 08.
11 perc

Prehoffer István könyvhagyatékának muzeális ritkaságait bemutató kiállítás nyílt az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A komoly könyvgyűjtői igénnyel összeválogatott gyűjtemény 46 kötete a 16-17. századi Európa humanista nyomdáiban napvilágot látott filozófiai és történettudományi műveket tartalmaz. A nagy érdeklődéssel kísért megnyitó után Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtárnok lebilincselő előadásban mutatta be a könyvek történetét.

A Magyar Tudomány Ünnepe a Szegedi Tudományegyetem dísztermében

2023. november 03.
25 perc

A Szegedi Tudományegyetem dísztermében tartotta a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat nyitóünnepségét a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége. Az eseményen Dr. Pálfy Péter Pál akadémikus előadást tartott abból az alkalomból, hogy Bolyai János 200 évvel ezelőtt, 1823. november 3-án jelentette be nem-euklidészi geometriai elméletének megalkotását. Az ünnepségen átadták az MTA idei díjait, köztük az Eötvös József-koszorú elismerést, amelyben idén a Szegedi Tudományegyetem oktatói közül Dr. Szajbély Mihály irodalomtörténész, az SZTE BTK professor emeritusa és Dr. Máthé Imre, az SZTE Farmakognóziai Intézet professor emeritusa, valamint Iglói Ferenc, az SZTE TTIK Fizika Intézet professor emeritusa részesült.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár mIsidore kórusa. Fotó: Nemes Réka

2023. október 18.
4 perc

Ha a Kedves Olvasó körülnéz a munkahelyén, és úgy találja, hogy munkatársaival örömmel énekelne közös kórusban, akkor valószínűleg jó helyen dolgozik.

Koszorúzás a MEFESZ-emlékműnél 2023. október 16-án

2023. október 16.
9 perc

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tudományos kutatása, valamint helye az oktatásban” – ezzel a címmel rendezett konferenciát és megemlékezést a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) megalakításának 67. évfordulóján a Szegedi Tudományegyetem 1956-os Emlékbizottsága. Az előadások 1956 társadalomtörténeti kutatásaiból kiindulva arra keresték a választ: hogyan kelthető fel a fiatalok figyelme a forradalom története iránt.

Dr. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem sajtóbeszélgetésén. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. október 12.
12 perc

Ünnepélyes köszöntése után Dr. Karikó Katalin a sajtó kérdéseire válaszolt a Szegedi Tudományegyetem dísztermében. A rendezvényre mintegy 30 sajtóorgánum újságírói, riporterei jöttek el.

Kutatók éjszakája 2023- SZTE Klebelsberg Könyvtár

2023. október 10.
21 perc

Hogyan igazolható, hogy a Kárpát-medence 15. kun vezéri sírját találták meg egy 50 évvel ezelőtti építkezésen? Az A, B meg C vitaminok után miből tett A, B, C vizsgát Szent-Györgyi Albert? Ki hagyta a kis lábnyomokat Tutanhamon érintetlenül megtalált 3200 éves sírboltjában? Elkelt-e Petőfi Sándor kézirata 70 millió forintért? Az SZTE Klebelsberg Könyvtárban jártunk a Kutatók éjszakáján.

Dr. Kokas Károly és Tóth Ágnes a kiállítás megnyitóján

2023. október 05.
3 perc

Petőfi-versek élményeit ábrázoló diákrajz-kiállítás és Petőfi reformkori olvasmányait felidéző könyvválogatás nyílt az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A rajzok a Lant és kard címmel Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából kiírt rajzpályázat legjobbjai, érdemes őket megnézni, mert az olvasmányokat, és nem a kultusz közhelyeit tükrözik.

Dr. Almási Tibor történész, az SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. augusztus 11.
43 perc

Hamarosan 50. kötetéhez érkezik a magyar történeti forráskiadás eposzi vállalkozása, az 55 ezer XIV. századi okirat feldolgozását célul tűző Anjou-kori oklevéltár. A Kristó Gyula akadémikus (1939-2004) által alapított projekt jelenlegi vezetője, Dr. Almási Tibor középkortörténész egyetemi docens (SZTE) 40 éve dolgozik az Anjou oklevelek kiadásán. Eközben seregnyi történelmi ismerőse lett, életsorsok ezreibe látott bele, és olyan közel érzi magához a kort, mintha egyenesen neki diktálta volna ama 750 évvel ezelőtti végrendelkező, hogy kire is hagyja a kamrájában lógó oldal szalonnát. Az oklevelekből történetek rajzolódtak ki, azokból pedig egy olyan ország képe állt össze számára, amely több mint 20 évnyi széthúzás után végre hagyta munkálkodni az embereket, és így találta meg a gazdagodás útját.

SZTE Klebelsberg Könyvtár. Fotó: Dr. Kokas Károly

2023. július 19.
6 perc

A Writefull révén tudományos publikációk millióin alapuló mesterséges intelligencia segíti majd az angol és más idegen nyelvű cikkek nyelvi javítását.

Az European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) modellezési hete a Bolyai Intézetben.

2023. július 13.
9 perc

Magyarországon elsőként a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete szervezi a European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) alkalmazott és ipari matematikai konzorcium hallgatóknak szóló 36-ik modellezési hetét. A workshopon 14 országból 52 európai hallgató keres matematikai megoldást tíz gyakorlati problémára a határtudományok és az ipar területéről.

magony_gergely_otdk_nyito

2023. július 13.
5 perc

Az SZTE Mérnöki Kar Robotika Laboratóriuma a gyakorlati oktatás mellett számos kutatási témát rejt önmagában. Magony Gergely mechatronikai mérnök hallgatót kérdeztük OTDK-s tapasztalatairól.

Mikó Edit, SZTE MGK

2023. június 30.
6 perc

Minden reggel biciklizik, ha teheti úszni jár, odavan az operáért és a szegedi balettért, na meg persze az állatokért és a növényvilágért, amiben az Alföld bővelkedik. Pontosan tudja, mikor kell vetni és aratni, hisz abban, hogy egy mezőgazdász minden évben valami újat teremt, még akkor is, ha az időjárás viszontagságos és befolyásolja mindezt. Mikó Edittel, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánjával beszélgettünk.

Dr. Jelasity Márk egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszékének vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. június 21.
22 perc

Ami az elménkben történik, modellezhető-e a mesterséges intelligenciával? Nem csak az ember sajátossága a jelentéstulajdonító értelem? Félhet-e az algoritmus, lehet-e nagylelkű egy szoftverágens, és kialakulhat-e az embernélküli nyelv? Dr. Jelasity Márk egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszékének vezetője válaszol.

Dr. Földi Péter fizikus, az SZTE TTIK Fizika Intézet Elméleti Fizika Tanszék egyetemi docense

2023. június 14.
13 perc

Dr. Földi Péter fizikus, az SZTE TTIK Fizika Intézet Elméleti Fizikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az ELI ALPS kutatója akadémiai doktori címet szerzett a kvantumrendszerek dinamikájának modellezése témájában. Doktori értekezésében kvantumos modelleket ír le, alkalmazásokat keresve a fény-anyag kölcsönhatás, a kvantuminformatika vagy a szilárdtestfizika területén.

Dr. Szalárdy Levente

2023. június 09.
7 perc

Dr. Szalárdy Levente, a Szegedi Tudományegyetem SZAKK Neurológiai Klinika egyetemi adjunktusa, Junior Prima Díjas kutatóorvos a Kisszínházban ősbemutató előtt álló Jövendölés című táncdráma zeneszerzője. Gyerekkora óta zenél, gitáron, hegedűn, zongorán, népi furulyákon játszik, és elég jól ismeri a népzene világát ahhoz, hogy 21. századi hangzású zenét írjon az anyagából.

Ágó Gergely, Nagy Anikó, Tajti Gabriella és Birkás Norbert a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara Kányádi Sándorról elnevezett versmondó és versillusztrációs versenyén

2023. június 09.
3 perc

Június első hétvégéjén két országos versmondó versenyt is rendeztek, és mindkét eseményen rangos díjakat kaptak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.

Hell István író és rendező, Hell Nikolett dramaturg és rendezőasszisztens, Simoncsics Pál koreográfus, Mikola Gergő színművész és Dr. Szalárdy Levente, a produkció zeneszerzője

2023. június 05.
5 perc

Jövendölés címmel új táncdrámát visznek színre Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Kisszínházban vasárnap 15 órától és hétfőn 19 órától. Az Egyetemi tavasz záróeseményét sajtótájékoztatón mutatták be az alkotók, Hell István író és rendező, Hell Nikolett dramaturg és rendezőasszisztens, Simoncsics Pál koreográfus, Mikola Gergő színművész és Dr. Szalárdy Levente, a produkció zeneszerzője, az SZTE neurológiai klinikájának adjunktusa.

Bálint Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem BTK magyar-dráma- és színházismeret szakos végzős hallgatója

2023. június 01.
6 perc

Bálint Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem BTK magyar-dráma- és színházismeret szakos végzős hallgatója tavasszal elnyerte az OTDK Színháztudomány tagozatának első díját Az emberi test és a báb kapcsolata - variációk a bábra című tanulmányával (témavezetői Dr. Kérchy Vera egyetemi docens és Dr. Jászay Tamás egyetemi adjunktus, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék munkatársai voltak). A bábos érzelmei megjelennek-e a bábon? Megszabadulhat-e a báb a dróton rángatottság sztereotípiáitól? Bálint Zsófia válaszol.

Miklósa Erika

2023. május 31.
4 perc

Miklósa Erika, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Konzervatórium alumnája számára Szeged meghatározó állomás volt. Interjúnkban arról mesélt, mit jelent neki ma a Tisza-parti város, hogyan igyekszik segíteni a feltörekvő tehetségeket: ha kell, kottával, fellépőruhával, ha kell, fellépési lehetőséggel, de egy-egy jótanáccsal biztosan ellátja a körülötte mozgó fiatalokat.

Eötvözet SZITU színháztudományi konferencia

2023. május 31.
3 perc

Az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát 3 nap alatt 2 helyszínen, 3 plenáris előadással és közel 40 hazai és a határon túli magyarlakta területekről érkező előadóval rendezik meg a Szegedi Tudományegyetemen. Szegedre figyel a magyar nyelvű színháztudományos közösség, a 2023. június 1-3. közötti programokra minden érdeklődőt várnak.

Új középkorász fórum született – sokszínű és népszerű volt az I. Medievisztikai Vándorkonferencia

2023. május 26.
21 perc

Hogyan történt az új pénzek beváltása a 14. században? Hogyan kapott „mentelmi jogot” Doncs mester I. Károly királytól? Miért a nemzetségi származásra utal, de a kiválóságot jelenti a "nemes" szavunk? Hogyan alakult ki a pápai adók "átutalása"? Beszámolunk a konferencia plenáris előadásairól, és elmondjuk, milyennek látták a PhD-előadásokat azok, akik Kristó Gyula professzor szegedi középkorász konferenciáin kezdték a szakmát.

I. Medievisztikai Vándorkonferencia

2023. május 24.
3 perc

Öt egyetem és kutatóhely oktatóitól és doktoranduszaitól hangzanak el középkortörténeti témák előadásai május 25-26-án a szegedi SZAB székházban rendezett I. Medievisztikai Vándorkonferencián.

Romsics Ignác, Tasiné Csúcs Ildikó és Marjanucz László a könyvbemutatón az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Fotó: Nemes Réka

2023. május 22.
18 perc

Az első világháborúban keresztüllőtte karját, mert élve akarta szolgálni Magyarországot. Klebelsberggel egymásra találtak a tudományfejlesztés konzervatív-liberális eszméiben, de a nacionalizmustól és a vallás szerinti megkülönböztetéstől idegenkedett. Nemcsak utálta a fasizmust, de a legveszélyesebb időszakban kockázatot is vállalt a háborús kiugrás érdekében. A koalíciós években kísérletet tett a közéleti gondolkodás modernizálására, de egyetlen sikere az volt, hogy még idejében jött rá: Rákosiék következnek a hatalomban. Dr. Tasiné Csúcs Ildikó, az SZTE Klebelsberg Könyvtár történész könyvtárosa könyvet írt Szent-Györgyi Albertről, a tudós politikusról.

Centenárium SZTE

2023. május 17.
1 perc
Az Universitas Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Egyetemi Énekkar a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra dísztermében rögzítette 2023. március 22-én a Benedekfi-Janik művet. A zenészek és az énekesek előtt és fölött sűrű mikrofonerdő rögzített minden hangot, amelyet a Szegedi Tudományegyetem munkatársa kapott lencsevégre. A Szent-Györgyi Albert himnusz felvételéről készült werkfilm immár a legismertebb videómegosztón is megtekinthető.

Süveges Gergő, SZTE

2023. május 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala adott otthont 2023. május 15-én este az Egyetemi Tavasz keretében megszervezett Apakulcs című előadásnak, amelyre sok apa, nagyapa és leendő apa látogatott el. A Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontja által szervezett eseményen Süveges Gergő újságíró, coach beszélt azokról az alapelvekről, amelyek minden apának segíthetnek jobb szülővé válni.

A Szent-Györgyi Albert drámapályázat díjnyertes drámáinak bemutatóján. Fotó: Bobkó Anna

2023. május 10.
7 perc

A pályanyertes szerzők, Nizalowski Attila, Karánsebessy Balázs és B. Pap Endre jelenlétében mutatták be a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi évében kiírt Szent-Györgyi Albert drámapályázat díjazott műveit tartalmazó kötetet a REÖK palotában.

A Pont-Audemer-i Jacques Prévert gimnázium és az SZTE Gyakorló Gimnázium diákjainak és tanárainak csoportképe. Fotó: Bobkó Anna

2023. május 05.
3 perc

Az európai állampolgárság és az iskolai közösségek élete az észak-franciaországi Pont-Audemer-ből érkezett középiskolások két kulcstémája.

Meszlényi László az SZTE Egyetemi Tavaszán. Fotó: Zentai Péter

2023. április 28.
5 perc

Meszlényi László karnagy, főiskolai tanár, oboaművész, a Musica Parlante Kamarazenekar alapítója volt az Egyetemi Tavasz vendége csütörtökön este az SZTE rektori épületének dísztermében.

Szakmai hét az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon

2023. április 27.
2 perc

Elsősegélynyújtó bajnokság, anyajegyszűrés, véradás, önvédelem és szakmai előadások. Megelevenedett a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési karának “A” épülete április végén, az éves szakmai hét alkalmából. Az ETSZK 2023-as szakmai hetének szerdai napját látogattuk meg.

A Szegedi Egyetemi Színház „Rohadt az államgépben valami” című dokumentumjátéka a debreceni Csokonai Fórum színpadán.Fotó: David Nagy Photography

2023. április 27.
3 perc

A Szegedi Egyetemi Színház „Rohadt az államgépben valami” című dokumentumjátékával vett részt az idei MUST Egyetemi és Ifjúsági Összművészeti Fesztiválon megrendezett IX. Debreceni Egyetemi Színházi Találkozón. A fellépésről Varga Norbert, a SZESZ művészeti vezetője számolt be portálunknak.

Prof. Dr. Kónya Zoltán

2023. április 20.
13 perc

A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja, vagyis az IKIKK a következő félévtől új kiválósági támogatásokat és pályázatokat indít. Növekszik majd a PhD-hallgatók ösztöndíja és kiválósági ösztöndíj-támogatásra is pályázhatnak majd. Az IKIKK díjazni fogja a kiválósági publikációkat és meglévő kutatócsoportjai mellé folyamatosan várja az egyetem kutatóinak új projektötleteit. Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes, az SZTE IKIKK vezetője szerint a kiválóság támogatása a következő évtizedekre új jövőképet nyújt majd az egyetem kutatóinak.

1 2 3 (4)> (4)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek