Bezár

SZTE Magazin

Szegedi Egyetem Magazin

1 2 3 

Dr. Almási Tibor történész, az SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. augusztus 11.

Hamarosan 50. kötetéhez érkezik a magyar történeti forráskiadás eposzi vállalkozása, az 55 ezer XIV. századi okirat feldolgozását célul tűző Anjou-kori oklevéltár. A Kristó Gyula akadémikus (1939-2004) által alapított projekt jelenlegi vezetője, Dr. Almási Tibor középkortörténész egyetemi docens (SZTE) 40 éve dolgozik az Anjou oklevelek kiadásán. Eközben seregnyi történelmi ismerőse lett, életsorsok ezreibe látott bele, és olyan közel érzi magához a kort, mintha egyenesen neki diktálta volna ama 750 évvel ezelőtti végrendelkező, hogy kire is hagyja a kamrájában lógó oldal szalonnát. Az oklevelekből történetek rajzolódtak ki, azokból pedig egy olyan ország képe állt össze számára, amely több mint 20 évnyi széthúzás után végre hagyta munkálkodni az embereket, és így találta meg a gazdagodás útját.

SZTE Klebelsberg Könyvtár. Fotó: Dr. Kokas Károly

2023. július 19.

A Writefull révén tudományos publikációk millióin alapuló mesterséges intelligencia segíti majd az angol és más idegen nyelvű cikkek nyelvi javítását.

Az European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) modellezési hete a Bolyai Intézetben.

2023. július 13.

Magyarországon elsőként a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete szervezi a European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) alkalmazott és ipari matematikai konzorcium hallgatóknak szóló 36-ik modellezési hetét. A workshopon 14 országból 52 európai hallgató keres matematikai megoldást tíz gyakorlati problémára a határtudományok és az ipar területéről.

magony_gergely_otdk_nyito

2023. július 13.

Az SZTE Mérnöki Kar Robotika Laboratóriuma a gyakorlati oktatás mellett számos kutatási témát rejt önmagában. Magony Gergely mechatronikai mérnök hallgatót kérdeztük OTDK-s tapasztalatairól.

Mikó Edit, SZTE MGK

2023. június 30.

Minden reggel biciklizik, ha teheti úszni jár, odavan az operáért és a szegedi balettért, na meg persze az állatokért és a növényvilágért, amiben az Alföld bővelkedik. Pontosan tudja, mikor kell vetni és aratni, hisz abban, hogy egy mezőgazdász minden évben valami újat teremt, még akkor is, ha az időjárás viszontagságos és befolyásolja mindezt. Mikó Edittel, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánjával beszélgettünk.

Dr. Jelasity Márk egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszékének vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. június 21.

Ami az elménkben történik, modellezhető-e a mesterséges intelligenciával? Nem csak az ember sajátossága a jelentéstulajdonító értelem? Félhet-e az algoritmus, lehet-e nagylelkű egy szoftverágens, és kialakulhat-e az embernélküli nyelv? Dr. Jelasity Márk egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszékének vezetője válaszol.

Dr. Földi Péter fizikus, az SZTE TTIK Fizika Intézet Elméleti Fizika Tanszék egyetemi docense

2023. június 14.

Dr. Földi Péter fizikus, az SZTE TTIK Fizika Intézet Elméleti Fizikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az ELI ALPS kutatója akadémiai doktori címet szerzett a kvantumrendszerek dinamikájának modellezése témájában. Doktori értekezésében kvantumos modelleket ír le, alkalmazásokat keresve a fény-anyag kölcsönhatás, a kvantuminformatika vagy a szilárdtestfizika területén.

Dr. Szalárdy Levente

2023. június 09.

Dr. Szalárdy Levente, a Szegedi Tudományegyetem SZAKK Neurológiai Klinika egyetemi adjunktusa, Junior Prima Díjas kutatóorvos a Kisszínházban ősbemutató előtt álló Jövendölés című táncdráma zeneszerzője. Gyerekkora óta zenél, gitáron, hegedűn, zongorán, népi furulyákon játszik, és elég jól ismeri a népzene világát ahhoz, hogy 21. századi hangzású zenét írjon az anyagából.

Ágó Gergely, Nagy Anikó, Tajti Gabriella és Birkás Norbert a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara Kányádi Sándorról elnevezett versmondó és versillusztrációs versenyén

2023. június 09.

Június első hétvégéjén két országos versmondó versenyt is rendeztek, és mindkét eseményen rangos díjakat kaptak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.

Hell István író és rendező, Hell Nikolett dramaturg és rendezőasszisztens, Simoncsics Pál koreográfus, Mikola Gergő színművész és Dr. Szalárdy Levente, a produkció zeneszerzője

2023. június 05.

Jövendölés címmel új táncdrámát visznek színre Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Kisszínházban vasárnap 15 órától és hétfőn 19 órától. Az Egyetemi tavasz záróeseményét sajtótájékoztatón mutatták be az alkotók, Hell István író és rendező, Hell Nikolett dramaturg és rendezőasszisztens, Simoncsics Pál koreográfus, Mikola Gergő színművész és Dr. Szalárdy Levente, a produkció zeneszerzője, az SZTE neurológiai klinikájának adjunktusa.

Bálint Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem BTK magyar-dráma- és színházismeret szakos végzős hallgatója

2023. június 01.

Bálint Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem BTK magyar-dráma- és színházismeret szakos végzős hallgatója tavasszal elnyerte az OTDK Színháztudomány tagozatának első díját Az emberi test és a báb kapcsolata - variációk a bábra című tanulmányával (témavezetői Dr. Kérchy Vera egyetemi docens és Dr. Jászay Tamás egyetemi adjunktus, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék munkatársai voltak). A bábos érzelmei megjelennek-e a bábon? Megszabadulhat-e a báb a dróton rángatottság sztereotípiáitól? Bálint Zsófia válaszol.

Miklósa Erika

2023. május 31.

Miklósa Erika, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Konzervatórium alumnája számára Szeged meghatározó állomás volt. Interjúnkban arról mesélt, mit jelent neki ma a Tisza-parti város, hogyan igyekszik segíteni a feltörekvő tehetségeket: ha kell, kottával, fellépőruhával, ha kell, fellépési lehetőséggel, de egy-egy jótanáccsal biztosan ellátja a körülötte mozgó fiatalokat.

Eötvözet SZITU színháztudományi konferencia

2023. május 31.

Az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát 3 nap alatt 2 helyszínen, 3 plenáris előadással és közel 40 hazai és a határon túli magyarlakta területekről érkező előadóval rendezik meg a Szegedi Tudományegyetemen. Szegedre figyel a magyar nyelvű színháztudományos közösség, a 2023. június 1-3. közötti programokra minden érdeklődőt várnak.

Új középkorász fórum született – sokszínű és népszerű volt az I. Medievisztikai Vándorkonferencia

2023. május 26.

Hogyan történt az új pénzek beváltása a 14. században? Hogyan kapott „mentelmi jogot” Doncs mester I. Károly királytól? Miért a nemzetségi származásra utal, de a kiválóságot jelenti a "nemes" szavunk? Hogyan alakult ki a pápai adók "átutalása"? Beszámolunk a konferencia plenáris előadásairól, és elmondjuk, milyennek látták a PhD-előadásokat azok, akik Kristó Gyula professzor szegedi középkorász konferenciáin kezdték a szakmát.

I. Medievisztikai Vándorkonferencia

2023. május 24.

Öt egyetem és kutatóhely oktatóitól és doktoranduszaitól hangzanak el középkortörténeti témák előadásai május 25-26-án a szegedi SZAB székházban rendezett I. Medievisztikai Vándorkonferencián.

Romsics Ignác, Tasiné Csúcs Ildikó és Marjanucz László a könyvbemutatón az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Fotó: Nemes Réka

2023. május 22.

Az első világháborúban keresztüllőtte karját, mert élve akarta szolgálni Magyarországot. Klebelsberggel egymásra találtak a tudományfejlesztés konzervatív-liberális eszméiben, de a nacionalizmustól és a vallás szerinti megkülönböztetéstől idegenkedett. Nemcsak utálta a fasizmust, de a legveszélyesebb időszakban kockázatot is vállalt a háborús kiugrás érdekében. A koalíciós években kísérletet tett a közéleti gondolkodás modernizálására, de egyetlen sikere az volt, hogy még idejében jött rá: Rákosiék következnek a hatalomban. Dr. Tasiné Csúcs Ildikó, az SZTE Klebelsberg Könyvtár történész könyvtárosa könyvet írt Szent-Györgyi Albertről, a tudós politikusról.

Centenárium SZTE

2023. május 17.
Az Universitas Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Egyetemi Énekkar a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra dísztermében rögzítette 2023. március 22-én a Benedekfi-Janik művet. A zenészek és az énekesek előtt és fölött sűrű mikrofonerdő rögzített minden hangot, amelyet a Szegedi Tudományegyetem munkatársa kapott lencsevégre. A Szent-Györgyi Albert himnusz felvételéről készült werkfilm immár a legismertebb videómegosztón is megtekinthető.

Süveges Gergő, SZTE

2023. május 16.

A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala adott otthont 2023. május 15-én este az Egyetemi Tavasz keretében megszervezett Apakulcs című előadásnak, amelyre sok apa, nagyapa és leendő apa látogatott el. A Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontja által szervezett eseményen Süveges Gergő újságíró, coach beszélt azokról az alapelvekről, amelyek minden apának segíthetnek jobb szülővé válni.

A Szent-Györgyi Albert drámapályázat díjnyertes drámáinak bemutatóján. Fotó: Bobkó Anna

2023. május 10.

A pályanyertes szerzők, Nizalowski Attila, Karánsebessy Balázs és B. Pap Endre jelenlétében mutatták be a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi évében kiírt Szent-Györgyi Albert drámapályázat díjazott műveit tartalmazó kötetet a REÖK palotában.

A Pont-Audemer-i Jacques Prévert gimnázium és az SZTE Gyakorló Gimnázium diákjainak és tanárainak csoportképe. Fotó: Bobkó Anna

2023. május 05.

Az európai állampolgárság és az iskolai közösségek élete az észak-franciaországi Pont-Audemer-ből érkezett középiskolások két kulcstémája.

Meszlényi László az SZTE Egyetemi Tavaszán. Fotó: Zentai Péter

2023. április 28.

Meszlényi László karnagy, főiskolai tanár, oboaművész, a Musica Parlante Kamarazenekar alapítója volt az Egyetemi Tavasz vendége csütörtökön este az SZTE rektori épületének dísztermében.

Szakmai hét az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon

2023. április 27.

Elsősegélynyújtó bajnokság, anyajegyszűrés, véradás, önvédelem és szakmai előadások. Megelevenedett a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési karának “A” épülete április végén, az éves szakmai hét alkalmából. Az ETSZK 2023-as szakmai hetének szerdai napját látogattuk meg.

A Szegedi Egyetemi Színház „Rohadt az államgépben valami” című dokumentumjátéka a debreceni Csokonai Fórum színpadán.Fotó: David Nagy Photography

2023. április 27.

A Szegedi Egyetemi Színház „Rohadt az államgépben valami” című dokumentumjátékával vett részt az idei MUST Egyetemi és Ifjúsági Összművészeti Fesztiválon megrendezett IX. Debreceni Egyetemi Színházi Találkozón. A fellépésről Varga Norbert, a SZESZ művészeti vezetője számolt be portálunknak.

Prof. Dr. Kónya Zoltán

2023. április 20.

A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja, vagyis az IKIKK a következő félévtől új kiválósági támogatásokat és pályázatokat indít. Növekszik majd a PhD-hallgatók ösztöndíja és kiválósági ösztöndíj-támogatásra is pályázhatnak majd. Az IKIKK díjazni fogja a kiválósági publikációkat és meglévő kutatócsoportjai mellé folyamatosan várja az egyetem kutatóinak új projektötleteit. Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes, az SZTE IKIKK vezetője szerint a kiválóság támogatása a következő évtizedekre új jövőképet nyújt majd az egyetem kutatóinak.

Dr. Varga András. Fotó: Sahin-Tóth István

2023. április 18.

316.000 követőjével, 5,4 millió lájkjával Dr. Varga András, az SZTE Klebelsberg Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa a magyar TikTok-influencerek top 50 tagja felé közelít. A 65 éves könyvtáros annak ellenére népszerű az oldalon, hogy a TikTok elsősorban a tizenévesek spontán videóihoz nyújt „minden perc számít” típusú platformot. Dr. Varga András története a Covid alatt kezdődött: először is bemutatta Misztótfalusi Kis Miklós 325 éves szakácskönyvét, aztán rászólt C. Ronaldóra, hogy vegye fel a maszkot.

Bene Zoltán, SZTE

2023. április 14.

Több irodalmi társaság tagja, ír, olvas, szerkeszt, oktat, rendhagyó irodalomórákat tart és fut, heti 3-4 alkalommal, hetente 40-50 kilométert. A nemrég József Attila-díjban részesült Bene Zoltánnal beszélgettünk.

Szives Márton Gábor ütőhangszeres művész. Fotó: Szász Erika

2023. április 11.

Szives Márton Gábor ütőhangszeres művész, a magyar kortárs zene elkötelezett képviselője. A mindig megújuló zene kifejezési lehetőségeit kutatja és gyakorolja művészetében. A zenész a Samodai-Szives Duó tagja, a Klatzow Projekt és a Munkácsy Projekt művészeti vezetője, előadásain innovatív szemléletmódon keresztül mutat be magyar kortárs zenei produkciókat. Szives Márton Gáborral, az SZTE alumnusával beszélgettünk. Márkos Alberttel közös koncertjüket április 19-én 20 órától rendezik a szegedi Grand Caféban.

Kaláka-Egyetemi_tavasz_2023

2023. április 10.

Kányádi Sándor verseire írott dalaiból ad költészet napi koncertet a Kaláka együttes 2023. április 12-én, szerdán 19 órakor a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának dísztermében (Dugonics tér 13.). A koncert előtt Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművészt kérdeztük a Kaláka Kányádi-dalairól.

A Francia Polinéziában található Moorea szigete

2023. április 05.

Hasonlítanak-e egy trópusi sziget fejlesztési kihívásai a mieinkhez? Lehetnek-e a Szegedi Tudományegyetemmel közös kutatási céljai az indiai-óceáni Réunion vagy a csendes-óceáni Francia Polinézia képzési intézményeinek? Erről beszélgettünk az SZTE francia tengerentúli területek információs napjára nemrég Szegedre látogató francia szakemberekkel. Abdallah Baha a réunioni Forma’Terra képzési központ főigazgatója, valamint Marianne Le Tiec, a polinéziai Moorea szigetén lévő Lycée Agricole d'Opunohu nemzetközi kapcsolatok koordinátora válaszolt kérdéseinkre.

Temesi Mária operaénekes és Klebniczki György zongoraművész-zeneszerző a kiállítás megnyitóján.

2023. március 22.

Az SZTE BBMK II. Bartók Béla Művészeti Napokhoz kapcsolódóan tárlattal emlékeznek a 100 éve született Sinkó György Liszt-díjas operaénekesre, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjára. A művész hagyatékából és a Szegedi Nemzeti Színház archívumából rendezett kiállítás június végéig látogatható az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

Márki Sándor „Az 1848-49-ik évi szabadságharcz története” című monográfiájának nyomdai levonata az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Fotó: Nemes Réka

2023. március 14.

Márki Sándor (1853-1925) kolozsvári történész, a későbbi szegedi egyetemalapító professzorok egyike közölte 1898-ban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc első forrásalapú történeti monográfiáját. A művet az Athenaeum kiadó jelentette meg A magyar nemzet története című díszkönyvsorozatában, amely a millennium időszakában nagy sikert aratott. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Régi Könyvek Tárában megnéztük Márki Sándor nyomdai példányát.

Dr. Kelemen Zoltán irodalomtörténész. Fotó: Farkas Katalin

2023. március 06.

Áldozat-e a végső csatát megnyerő főhős? Nevethet-e saját magán egy varázsló? Tudás-e a sötét tudás? Dr. Kelemen Zoltán irodalomtörténésszel, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék docensével beszélgettünk a Harry Potter-regényfolyam irodalmi-mitológiai-kulturális utaláshálójáról.

sajtofotok_TIK

2023. március 06.

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság fotóriporter kollégáinak képeiből nyílt kiállítás a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A tárlat 2023. március 22-ig megtekinthető.

A Kölcsönözz ki egy könyvtárost! szolgáltatás nyílt napja az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

2023. március 06.

Kölcsönözz ki egy könyvtárost! című innovációjával szakdolgozatokhoz, tudományos munkákhoz nyújt szolgáltatást az SZTE Klebelsberg Könyvtár. A személyre szabott konzultáción a szakirodalom felkutatásában, az információs források kezelésében kap hasznos tanácsokat a szakdolgozatíró.

Dr. Bencsik Péter történész, SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. február 21.

Két falut egyszerre csak államhatár választ el ott, ahol addig soha nem húzódott határ. Az emberek illegálisan szöknek át a saját földjükre, annyira nem tudják vagy nem akarják tudomásul venni az új határt. Dr. Bencsik Péter történésszel, az SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék egyetemi docensével beszélgettünk a 20. századi határok mentén kialakuló közösségi konfliktusokról.

Dr. Tomka Béla (SZTE) egyetemi tanár volt a vendége a BBC The Forum című műsorának

2023. február 08.

A BBC brit műsorszolgáltató vezető tudományos rádióműsorában szerepelt Dr. Tomka Béla professzor, a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékének vezetője. A téma a második világháború utáni szovjet megszállás és jóvátétel idején kialakult 41,9 kvadrillió százalékos magyarországi infláció története volt.

Tragedia-1933

2023. január 20.

Megírta-e Madách Imre Az ember tragédiája drámai költeményének párját, amelyet a korabeli sajtó Az ember komédiája címmel emlegetett? Madách Imre írta-e a szerző nélkül fennmaradt József császár című drámát? Közös álmot lát-e Ádám és Éva a Tragédiában? Kérdéseinkre Dr. Bene Kálmán, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott főiskolai tanára, Madách-kutató irodalomtörténész válaszol Madách Imre születésének 200 éves évfordulóján.

A Klebelsberg Kuno Könyvtár szakolvasó terei. Fotó: Dr. Kokas Károly

2023. január 12.

A Szegedi Tudományegyetem csak a minőségi Open Access folyóiratokban való publikálás esetén téríti meg a kutatók által kifizetett közzétételi díjat. Ezért a publikálás legjobb stratégiája, ha a szerzők még a cikk beküldése előtt megvizsgáltatják a kiválasztott folyóiratot. A publikációk könyvtárinformatikai támogatását vezető Hoczopán Szabolcs, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Tartalomszolgáltatási Osztály vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy az Open Access terjedésével a kutatókat átverő predátor folyóiratok is terjednek.

A 10 legjobb 2022-es videó közé választotta az SZTE videóját a Study.eu európai képzési portál

2022. december 14.

Az európai felsőoktatási kínálatot listázó Study.eu oldalnak is megtetszett a Szegedi Tudományegyetem 2022. október 3-án kiadott, angol nyelvű „Szenvedélyünk a Jövőd!” című népszerűsítő videója.

A matematika ésszerűségre tanít – vallja Dr. Dobi János, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója

2022. december 08.

A megszerzett matematikai tudás mélyen beépül gondolkodásunkba – mondja Dr. Dobi János, aki 1988-ban lett a mai SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola középiskolai tanára, 1991 óta matematika szakvezető tanár, 2001 óta pedig az iskola igazgatója. A matematika-fizika szakos kutatótanárral nemrég átvett Csongrád-Csanád megyei közoktatási Prima-díja kapcsán beszélgettünk.

Dr. habil Fráter Márk, az SZTE FOK Konzerváló és Esztétikai Fogászati Tanszék egyetemi adjunktusa

2022. december 02.

Dr. habil Fráter Márk, az SZTE FOK Konzerváló és Esztétikai Fogászati Tanszék egyetemi adjunktusa idén ősszel elnyerte a Szegedi Tudományegyetemen az „Év fiatal oktatója” címet. A 36 éves kutató-fogorvos 2020-ban az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesült, PhD-hallgatókat kibocsátó kutatócsoportot vezet, valamint praktizáló fogorvosként is dolgozik.

SZTE Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny 2022 Péter Lea, a zsűri elnöke gratulál Nagy Anikó első díjához. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2022. december 02.

A Szegedi Tudományegyetemen 2022. december 1-jén rendezték az idei Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyt. Az esemény első díját Nagy Anikó (SZTE BTK kommunikáció- és médiatudomány szak), második díját Kőhalmi Eszter (SZTE JGYPK gyógypedagógia szak), harmadik díját Naphegyi-Boldis Zsuzsanna (SZTE JGYPK nemzetközi program) versmondása nyerte.

Erasmus+ Say NO to Hate Speech! projekt a lengyelországi Pińczów-ban

2022. december 01.

Az Európai Unió által támogatott Erasmus+ mobilitási projektek egyike zajlott nemrég a lengyelországi Pińczów-ban. A kisvárosban Lengyelországból, Portugáliából, Romániából, Spanyolországból és Magyarországról érkezett fiatalok gyűltek össze, hogy együtt töltsenek egy hetet. A magyar csapat két tagja az SZTE hallgatója volt. Fülöp Kata nemzetközi tanulmányok hallgató beszámolója a programról.

Cimkék: ErasmusSZTE

Gyere te is Csángóföldre tanítani!

2022. november 24.

Gyere te is Csángóföldre tanítani! - Az utóbbi idők legkülönlegesebb álláshirdetését fogalmazta meg Majzik Tamás szegedi születésű csángóföldi tanító a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége estjén.

Granit_Bank_alairas_nyito

2022. november 17.

Stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá 2022. november 17-én a Szegedi Tudományegyetem és a GRÁNIT Bank Zrt. vezetői. A szerződés szakmai gyakornoki helyeket, közös ösztöndíjprogramot és edukációs pénzügyi előadásokat biztosít az egyetemi hallgatók támogatása és pénzügyi tudatosságának erősítése céljából.

Nyito_Gairdner_2022_group01

2022. október 29.

Vancouverben kezdődött Torontóban zárult Karikó Katalin kanadai előadókörútja. A Gairdner Tudományos Héten kanadai középiskolásoknak és egyetemistáknak, nőknek és kutatóknak is beszélt életútjáról és a csodálatos mRNS-molekulával kapcsolatos kutatási eredményeiről, a hírvivő-RNS terápiás fejlesztési lehetőségeiről. Előadásán Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett. A programsorozat csúcspontján, a Canada Gairdner Awards díjátadó gálán fölhangzott a Gyémánt és arany című dal egy részlete is.

IMG_5125

2022. október 27.

A Szegedi Tudományegyetem 2022/23-as tanévnyitó ünnepségén a gólyák köszöntése mellett az egyetemi vezetés elismeréseket is kiosztott. Az eseményen az SZTE BTK két oktatója is kitüntetésben részesült. Az elismerés kapcsán Dr. Gellérfi Gergő után, Prof. Dr. Sándor Klárát kérdeztük többek között szerteágazó kutatási területeiről, a tudománynépszerűsítésről és a sikerről.

Nyito_Habsburg_Gyorgy_044A4413

2022. szeptember 05.

„A tudós világ parlamentje”, a francia akadémia 2022 júniusában két rangos rendezvényen is kitüntette Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát. E programokon tiszteletét tette hazánk párizsi nagykövete, Habsburg György is. A diplomatát ebből az alkalomból a francia tudós testületről, illetve a Habsburg családnak az egyetemalapításban játszott szerepéről is kérdeztük.

mulltonnen-3979757_1280

2022. szeptember 02.

Mennyire környezettudatos a magyar, valóban jót teszünk-e azzal, ha szétválogatjuk a szemetet, mi készülhet az újrahasznosított hulladékból és hol tart most a Szegedi Tudományegyetem ezekben a kérdésekben - többek között ezekre is választ kaptunk Szabó Ferenctől, az SZTE óraadó oktatójától.

IMG_1347

2022. augusztus 30.

A szülőszobára is könyvet vitt magával Lázárné Csernus Anikó, az SZTE Alma Mater munkatársa, aki a szervezet Facebook oldalán heti rendszerességgel ír recenziókat. Önkéntes kolléganője, a könyvmoly Czibolya Marietta 11 ezer fős követőtáborral büszkélkedhet. Bognár Edmond, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar magyar szakos hallgatója saját YouTube oldalán osztja meg gondolatait olvasmányairól. Kovács Annabella, az SZTE ÁJTK volt hallgatója szakácskönyvekről blogol. "Falják" a könyveket, befotózzák, videókat készítenek és írnak is olvasmányélményeikről – az SZTE olvasásnépszerűsítőivel missziójukról beszélgettünk.

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek