Bezár

SZTE Magazin

nyito

Megelőzéssel csökkenthető lenne az évi 700 áldozat száma

Megelőzéssel csökkenthető lenne az évi 700 áldozat száma

2022. május 25.
3 perc

Fiatalon elhunyt egyetemista lányának állított méltó emléket Szűcsné Sipos Andrea a Petefészekrák Világnapja alkalmából a Somogyi-könyvtárban bemutatott könyvvel. Az On my way című kötetben Szűcs Tímea kutatási- és képanyagát gyűjtötte össze. A bemutatott könyvvel szerette volna elérni, hogy az olvasók megismerjék lánya munkásságát. A könyvbemutatón fontosnak érezte, hogy mindenkihez eljusson lánya betegségének üzenete és a megelőzés fontossága.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szűcs Tímea a Szegedi Tudományegyetemen folytatta tanulmányait szociálpedagógia alapszakon, majd mesterszakon végezte tanulmányait kisebbségpolitika és kulturális mediáció szakon. Izraeli utazásai során erősödött meg benne az elhivatottság, hogy a zsidóság kultúráját, az izraeli-magyar nép életét kutassa. A Szegeden megkezdett munkát a Pécsi Tudományegyetem Doktori Iskolájában folytatta.

Szűcsné Sipos Andrea elmesélte, hogy lánya betegsége egy izraeli út után kezdődött 2018-ban. Az általános tünetek, mint a felfázás- és gyomorrontásszerű jelek miatt eszükbe sem jutott a tulajdonképpeni – sajnos végzetesnek bizonyult - betegsége. 2018-ban karácsony előtt két nappal sürgősségi műtétet hajtottak végre Tímeán, miközben néhány nappal később államvizsgázott.

1

A diagnózist követően sem adta fel saját útját. Kutatásait az utolsó pillanatig folytatta. Két évig harcolt a petefészekrákkal, amely végül 2020-ban legyőzte. Édesanyja a bemutatott kiadvánnyal szeretné megőrizni lánya ritka és értékes utazási anyagát és a sehol máshol nem látható képanyagát.

2020. március 12 -én hagyott itt minket Timi, március 16 -án lezárták az országot. A temetésnek és a személyes pszichológiai segítségnek a lehetősége majdnem nullára csökkent a koronavírus-járvány miatt. Napok és hetek teltek el, hogy én erről beszélni tudjak bárkivel is. A lányom emlékének őrzése és védelmezése ad nekem erőt, és a mai napig ő segít abban, hogy feldolgozzam a hiányát. Mivel a lányom imádta a könyveket, kézenfekvő volt, hogy így állítok neki emléket mindazzal, amit élete során alkotott” - mesélte az édesanya.

A rendezvényen Schwimmer-Tóth Tímea, a Szegedi Mályvapont vezetője kiemelte, hogy a petefészekrák alattomos betegség. A nők körében az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat. 1400 új eset kerül felismerésre évente, és 700 körüli halálozást mutat! A betegségnek nincsenek jellegzetes tünetei, ráadásul a meglévő kis kellemetlenségek sem késztetik a beteget gyanakvásra mindennapos jellegük miatt.

Amire érdemes figyelni:

  • felfázásszerű tünetek

  • hasi puffadás

  • vérzészavarok

  • kismedencei idegentest-érzés

  • deréktáji fájdalom

  • különböző gyomor- és bélpanaszok

  • hastérfogat növekedés a kilók számának növekedése nélkül

  • sűrű vizelési inger

  • folyamatos kimerültség

  • ok nélküli súlyvesztés

„ A legtöbb daganatos betegségnél a korai felismerés életet menthet. Ezért hangsúlyozzuk, hogy amikor elmegyünk nőgyógyászati szűrésre, akkor valójában méhnyakrákot keresnek, de a petefészekrák szűrése abban az általános nőgyógyászati protokollban nem része a szűrésnek. Ezt a fajta vizsgálatot külön kérni kell, és arra bíztatunk mindenkit, hogy ezt a nőgyógyászuktól kérjék minden esetben” – mondta Schwimmer-Tóth Tímea.



A Szegedi Mályvapont vezetője azt is hozzátette, ha valakinek kérdése lenne vagy kései stádiumban diagnosztizálják a betegségét, számíthat az alapítványra, a Mályvabetegút kísérő segítségével minden kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők, és a legfontosabb kapcsolatokat is megosztják velük a gyógyulás felé vezető úton.

A fiatal lány, történetével és életigenlésével a mai napig tanít nekünk az életről, a kitartásról és arról, hogy figyeljünk fel az élet apró örömeire. Szűcsné Sipos Andrea és a Szegedi Mályvapont folytatják a prevenciós munkát. Legközelebb május 31 -én, kedden, 17 órakor, a kiszombori Ady Endre Művelődési Ház aulájában lesz könyvbemutató, ahol megismerhetik Timi életcsodálatát, és a képeiből kiállítás is látható lesz június 17-ig.

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Somogyi Károly Városi- és Megyei Könyvtár, Somogyi-könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek