Bezár

SZTE Magazin

Alma Mater Magazin

1 2 

borbas_uj

2023. szeptember 22.
4 perc

Több év kihagyás után végre új regénnyel jelentkezett a népszerű írónő, Borbás Edina, akivel olvasói egy könyvbemutatón találkozhattak. Az Igen? című könyv az Álomgyár Kiadó sikerlistás helyén nyitott. Borbás Edina mesélt írói alkotói folyamatáról, továbbá arról, hogy korábban megszokott műfajairól miért váltott romantikus vizekre.

Spira Eszter Mirjam

2023. szeptember 07.
6 perc

Spira Eszter Mirjammal beszélgettünk a közelmúltban megjelent második könyve kapcsán, amely az Álomgyár Kiadó gondozásában jelent meg Találkozzunk a Csillagok völgyében címmel. Eszter mesélt írásról, anyaságról, egyetemi emlékeiről és a nagyon aktuális Barbie című filmet sem hagyhattuk ki, hiszen Eszter ízig-vérig mai nő.

Szives Márton Gábor ütőhangszeres művész. Fotó: Szász Erika

2023. április 11.
5 perc

Szives Márton Gábor ütőhangszeres művész, a magyar kortárs zene elkötelezett képviselője. A mindig megújuló zene kifejezési lehetőségeit kutatja és gyakorolja művészetében. A zenész a Samodai-Szives Duó tagja, a Klatzow Projekt és a Munkácsy Projekt művészeti vezetője, előadásain innovatív szemléletmódon keresztül mutat be magyar kortárs zenei produkciókat. Szives Márton Gáborral, az SZTE alumnusával beszélgettünk. Márkos Alberttel közös koncertjüket április 19-én 20 órától rendezik a szegedi Grand Caféban.

Harminc év után újra Szegeden járt Zane Ball, az Intel alelnöke

2023. március 22.
5 perc

Zane Ball, az Intel Corporation vállalati alelnöke és az SZTE egykori kutatóhallgatója a múlt héten Szegedre látogatott. Sűrű programja ellenére volt alkalmunk kérdezni őt a Szegeden töltött időszakról, emlékeiről és a mostani visszatérése során szerzett benyomásairól.

Dr. Gali Máté történész könyvbemutatóján a szegedi MCC képzési központban. Fotó: Sahin-Tóth István

2023. február 14.
4 perc

A szegedi MCC képzési központban járt Dr. Gali Máté történész, a Szegedi Tudományegyetem alumnusa, hogy bemutassa legújabb könyvét, amely A próbára tett nemzet címet viseli. Kötete az 1867-es kiegyezés és a második világháború vége közötti magyar történelem egyes fejezeteit öleli fel. Szegedi éveiről és könyvének témáiról kérdeztük.

Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmester

2023. február 02.
11 perc

„Zeneakadémista egyetemi előkészítést vállal matematikából” - ezt a hirdetést adhatta volna fel a fiatal Gyüdi Sándor, az SZTE matematika-fizika szakos alumnusa. A későbbi Liszt-díjas karmester szegedi egyetemistaként 1978-ban három társával megalakította a kultikussá vált Canticum Kamarakórust, amely 1983-ban a Magyar Televízió nyilvánossága előtt Ki mit tud? vetélkedőt nyert. Gyüdi Sándorral abból az alkalomból beszélgettünk, hogy nemrég megkapta a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége KÓTA díját.

sy_szte_hcemm1_edited
2023. január 17.
3 perc

Shyam Jee a Szegedi Tudományegyetem doktori iskolájában szerzett PhD-fokozatot és tanulmányai befejeztével sem hagyta el Szegedet. A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) Advanced Core Facility (ACF) egységének főmunkatársaként most a világon is egyedülálló vizsgálatokban vesz részt.

BTK_Sarkozy_Bence_-_Irodalom

2023. január 05.
3 perc

„A mi dolgunk a legjobb tudásunk szerint útjukra indítani a könyveket, a többi az olvasón múlik” – vallja a Libri Kiadói Csoport ügyvezetője, Sárközy Bence. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán szerzett tudást kamatoztatja, ottani tanárait továbbra is példaképek tartja. Hisz abban, hogy a sikerhez sok munka kell.

sipos-jozsef-szegedi-tudomanyegyetem-unnepi-kinevezese-08

2023. január 03.
3 perc

„Fontos számomra, hogy egészséges, adalék- és vegyszermaradék-mentes élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára” – hangsúlyozza Sipos József címzetes egyetemi docens, növényorvos, agrármérnök, méhészmester, a „Sipos Gazda” brand tulajdonosa, a Sumi Agro Hungary Kft. területi szaktanácsadási vezetője.

GYTK_alumni talalkozo

2022. november 07.
4 perc

Goethe idézetet mottóul választva szervezett PhD-alumni találkozót a Gyógyszerésztudományi Kar a PhD-fokozatot szerzett doktoranduszainak és témavezetőinek a Gyógyszertudományok Doktori Iskola akkreditációjának 20 éves és a szegedi gyógyszerészképzés 100 éves évfordulója alkalmából.

paradigma

2022. november 07.
2 perc

Az SZTE Alma Mater Alumni mentorprogramja keretében a volt SZTE-sek 2014 óta segítik a jelenlegi hallgatókat tapasztalatukkal, kapcsolataikkal, tudásukkal. Az évek során 650 mentorálási együttműködés sikeresen, eredményesen zárult, de még ezekben a helyzetekben is számos kihívással szembesülnek mentoraink.

633bd53e590b6880789175-001

2022. október 12.
9 perc

Dr. Honti-Kiss Marcell hadnagy a Szegedi Tudományegyetem katonaösztöndíjas hallgatójaként szerezte meg az orvosi diplomáját 2019-ben, mostanra pedig már több, mint 3 éve dolgozik a Honvédkórház Sürgősségi Centrumának rezidenseként. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központja interjúban mutatta be a fiatal tehetséget.

foto-Revesz_Robert

2022. szeptember 05.
6 perc

Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki Nagy Gábort, a makói József Attila Múzeum néprajzkutatóját, népzenészt és fotográfust, egyetemünk egykori hallgatóját. A kutató eddigi életművében rendkívül fontos szerepet játszott a dél-alföldi pásztorkultúra, amit a már számos kiállításon láthatott fotóin keresztül is bemutat. A népi kultúra, néptánc és népzene már nagyon fiatalon magával ragadták, és jelenleg egyike azon keveseknek a Kárpát-medencében, akik tudnak bőrdudán játszani.

nekemazegyetem_1

2022. augusztus 15.
7 perc

Lázban tartja a tudományos világot az emberiség történelmének eddigi legfejlettebb űrtávcsővének üzembe állása, amelynek adataival való kutatásra a Szegedi Tudományegyetem is nyert pályázati időt. A James Webb-űrteleszkóp válaszokat adhat többek közt a galaxisok keletkezéseinek kérdéseire és az exobolygókutatás problémáira is; az űreszköz első, lenyűgöző fotóit nemrég közzétette a NASA. A témáról Gáspár Andrással, az SZTE egykori csillagász hallgatójával, az Arizoniai Egyetem munkatársával beszélgettünk.

IMG_2958ny

2022. május 18.
10 perc

Milyen gyakorlati haszna lehet a tudományos ismeretterjesztésnek? Mit gondol egy csillagász professzor az ufóészlelésekről és az asztrológiáról? Reális célokat tűzött-e ki Elon Musk a SpaceX projekttel? Kiss László akadémikussal, a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatójával és jelenlegi oktatójával többek közt ezekről a kérdésekről is beszélgettünk interjúnkban.

a_honap_alma_mater_tagja_3_1

2022. április 01.
7 perc

A Hónap Alma Mater Tagja márciusban: Hatvany Viktória, a JATE munkaügyi kapcsolatok öregdiákja.

fhwj

2022. március 01.
10 perc

Csányi Mónika és Ézsiás Tamás a Mondolo Egyesület alapítói. Akik gyakran róják Szeged utcáit, azoknak biztosan feltűntek már a SZETÁV fűtőműveit díszítő impozáns alkotások, amik madarakat, méheket és más, biodiverzitást hangsúlyozó állatokat, növényeket ábrázolnak. Cikkünkből kiderül, mi köze Február Hónap Alma Mater tagjainak a képekhez.

a_honap_alma_mater_tagja_1

2022. január 31.
10 perc

Milyen szerepe lehet az életmódnak az idegrendszeri betegségek kialakulásában? Mik a leggyakoribb tévhitek a területen? Hogyan telnek egy agysebész hétköznapjai, és mi lehet a legnehezebb és legszebb dolog a munkájában? Alumnusunkkal, dr. Kis Dáviddal készített interjúnkban többek között ezekről a kérdésekről is beszélgettünk.

weboldal_nyito_huszti

2021. november 02.
11 perc

„Elemi iskolás korunk óta ismerjük egymást. Mindketten reformátusok vagyunk, s együtt jártunk Biblia órákra, a Honvéd téri templomba, Balatonszárszóra konferenciákra…” – mesélte egymást kiegészítve az egykori bölcsész és vegyész hallgató, dr. Tandori Károlyné Csetri Mária és Dr. Tóth Béláné dr. Huszti Zsuzsanna. A két ’56-os egyetemistával a MEFESZ 65. születésnapján találkoztunk. Kettőjük közül most ismerkedjen meg ön is Huszti Zsuzsannával a Hónap Alma Mater tagja portré-sorozatunkban!

mknyit

2021. október 20.
3 perc

2021. október 8-án az Alumni Mentorprogram Nyitó rendezvényén a jelenlévő régi mentorok részvételével megalakult az SZTE Alumni Mentor Klub. A Klub keretet teremt a mentorok számára az egymás közötti tapasztalatcserére, fejlődésre és együttműködésekre.

Copy_of_Alumni_Uni

2021. október 04.
7 perc

A jó tanár a hallgatók figyelméért a Netflixszel és a Facebookkal is versenyez, véli az Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevéllel kitüntetett Dr. Prónay Szabolcs. Egyetemünk öregdiákjával, az SZTE GTK oktatójával a tanításban megjelenő marketing szemléletről, a pályaválasztás rögös útjáról és az értékátadás fontosságáról beszélgettünk.

ttszrse_nyito

2021. szeptember 13.
4 perc

A sikerhez gyakran rögös út vezet. Erre élő példa Dr. Tánczos Tamás, aki elsőre egyetlen ponttal maradt le az SZTE felvételijén az orvosi karról. A következő évben bejutott, majd ledoktorált, ma pedig az SZTE Szent-Györgyi Albert Betegellátó Központban dolgozik, nemzetközi színvonalú labort vezet és az élvonalbeli szegedi röplabda klub csapatorvosa.

aknyito

2021. augusztus 13.
5 perc

15 éve került kapcsolatba a Szegedi Tudományegyetemmel Asztalos Kata. A korábbi OTDK győztes hallgató mára oktatóvá vált, aki az egyetemi tehetségek gondozásáért is sokat tesz új munkakörében. Január óta ugyanis ő a Mathias Corvinus Collegium szegedi képviselet-vezetője. Karrierje, tudományos és oktatói sikerei miatt sokak példaképe lehet.

ka_ol_nyito

2021. augusztus 09.
2 perc

Újabb taggal bővült a Szegedi Tudományegyetem olimpiai bajnokainak sora. Kárász Anna a kajak négyesek között lett aranyérmes Tokióban, ahol az SZTE-n végzettek közül Márton Anita és Dr. Nagy Péter is tagja volt a magyar küldöttségnek. A jelenleg is az SZTE Mérnöki Karán tanuló Nádas Bence két számban is indult.

olimpia_nyito

2021. augusztus 05.
2 perc

A kajak párosok ezer méteres versenyében negyedik lett Nádas Bence, az SZTE Mérnöki Kar hallgatója. Bence még négyes hajóban is rajthoz áll. Az SZTE korábbi hallgatói is szép eredményeket értek el, közülük Kárász Anna még éremesélyes a női kajakosok versenyében.

nyito_karasz

2021. augusztus 03.
3 perc

Kárász Anna, az SZTE GTK gazdálkodás és menedzsment szakán végzett, 2015-ben. A négyszeres kajakos világbajnok, a Tokiói Olimpiára való indulás előtt néhány nappal versenysportolói életről, az egyetemről és a mentális jóllét jelentőségéről is beszélt.

weboldal_nyito_olimpikonjaink

2021. július 29.
2 perc

Javában zajlik a 32. Nyári Olimpiai Játékok, amelyen több, jelenlegi vagy korábbi SZTE-s hallgató is versenyez. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója, Nádas Bence kajak-kenuban indul, az alumnik közül Márton Anita súlylökésben, Dr. Nagy Péter pedig súlyemelésben képviseli hazánkat Tokióban.

Tandi_Flora_borito

2021. június 18.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatója, Tandi Flóra hisz a fontos társadalmi ügyek megéneklésében. Szerinte a zene és az éneklés mindenre gyógyír. Tandi Flóra olyan nagyra tartott művészek kíséretében lép színpadra, mint Miklósa Erika vagy Wolf Kati. Az énekesnőt arról is kérdeztük, mit üzen a diplomázó fiataloknak.

boritonak

2021. június 16.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar egykori hallgatója, Ódor Enikő, Magyarország egyik legismertebb színésze, Szabó Győző főszereplésével készítette el vizsgafilmjét, amellyel mesterképesítést szerzett a Werk Akadémián. A nagyjából negyedórás, Dilemma című kisfilmet a nyár végén mutatják majd be.

vr_nyito

2021. május 28.
3 perc

32 éve, ezen a napon nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Szegedi Vadaspark. Ebből az alkalomból kérdeztük az intézmény igazgatóját. Veprik Róbert a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott biológia-környezetvédelem szakon, majd Hódmezővásárhelyen, agrár területen képezte tovább magát. Az egyetemen szerzett tudást és kapcsolatrendszert folyamatosan hasznosítja, nemcsak a Vadasparkban, ahol 22 éve dolgozik, de legújabb szerepkörében is, a Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnökeként.

Copy_of_Alumni_Uni

2021. május 26.
7 perc

A Juhász Gyula Tanárképző Kar orosz-történelem szakos hallgatója volt egykor Háy János József Attila-díjas író, költő. Az SZTE alumnusával készített interjúnkban beszélgettünk pályaválasztásról, íróságról, szegedi évekről és arról is, hogy szerinte mitől lesz jó egy könyv.

sajtohir_cover

2021. május 11.
2 perc

Az SZTE Alma Mater tizenegyedik alkalommal szervezte meg az Alumni Uni – Tudásműhely előadását, melyben Dr. Lengyel Balázst, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársát és Huszár Sándort, az SZTE Gazdaságtudományi Karának oktatóját látták vendégül. Az előadás mától az SZTE Alma Mater YouTube csatornáján is megtekinthető.


weboldal_nyito_lovasziren

2021. április 26.
12 perc

Milyen lehetett a ’80-as években, a rendszerváltó generációhoz tartozó egyetemisták élete Szegeden? Hogyan fonódik össze a kutató és a művész egy ember személyiségében? Miként gyógyít az éneklés, és mi hiányzik a ma emberének leginkább a régiek életstílusából? Az idén tavasszal Kossuth-díjjal kitüntetett Lovász Irénnel készített interjúnkban többek közt ezekről a kérdésekről is beszélgettünk.

weboldal_nyito_harangozoattila

2021. március 31.
9 perc

Dr. Harangozó Attila, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, 2021. április 1-től pedig a Kúria bírája, aki a kilencvenes évek elején a Szegedi Tudományegyetem jogi karának hallgatója volt. Kapcsolata az SZTE-vel azóta is szoros: oktatóként és az Alumni Mentorprogram mentoraként, aktívan támogatja a hallgatókat pályájuk indulásában, céljaik elérésében.

weboldal_nyito_drkarikokatalin2

2021. március 05.
9 perc

Szinte személyes ismerőse lett a Szegedi Tudományegyetem óriási alumni közösségének és egész Magyarországnak a Covid-19 pandémia idején világhíressé lett dr. Karikó Katalin. Az új típusú koronavírus ellen elsőként engedélyezett vakcinák kifejlesztését megalapozó kutatóbiológus portréját nyilatkozatai alapján színesítjük 2021 márciusában.

u_szeged_borit_GraduwayImpactAward_1

2021. január 29.
2 perc

A világ legkiválóbb egyetemeinek alumni hálózatait összefogó és támogató cég, a Graduway tüntette ki a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezetének munkatársait a kiemelkedően sikeres, hét éve működő Alumni Mentorprogramért és az SZTE-s hallgatóknak és öregdiákoknak nyújtott támogatásáért.

20210127_133151

2021. január 27.
2 perc

Ötletes és kreativitásra ösztönző a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater Magazinjának Felnőtt színező különszáma. Magyarország első, felsőoktatási intézményt bemutató kifestőkönyve ajándék, mellyel a toplistás SZTE meglepi a felvételire jelentkezőket és szüleiket, az egyetemi polgárokat és az alumnusokat. Töltsd le az SZTE honlapjáról az AMM különszámát és a 12 karú universitasról érdekességeket olvasva színezd ki a szegedi egyetemi campust!

ph_nyito

2021. január 15.
5 perc

Várandóssága alatt találta ki Németh Nóra, hogy szükség lenne egy kismamáknak szóló mobil applikációra. Ez a digitális kalauz segíti a kismamákat abban, hogy felkészüljenek a baba érkezésére. A PregHello applikációban minden tudnivaló megtalálható egy helyen, hiteles szakértői forrásból. Az ingyenesen letölthető mobil alkalmazás táplálkozással kapcsolatos cikkeit édesapja, dr. Németh Miklós állította össze, aki 1978-ban szerzett biológiai-kémia szakos diplomát az SZTE jogelődjén: a József Attila Tudományegyetemen.

15_eves_cover

2020. december 22.
4 perc

Idén ünnepli tizenötödik születésnapját az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezete. Az egyetem volt-és jelenlegi hallgatóit összefogó közösség országosan elismert mentorprogrammal, színvonalas rendezvénysorozatokkal, kiterjedt önkénteshálózattal és hosszútávú, gyümölcsöző céges támogatással büszkélkedhet.

weboldal_nyito_szabadosagi

2020. december 17.
6 perc

„Hiszem, hogy az olvasás terápiának is kiváló. Szerintem ráadásul az egyik leghatékonyabb módja a személyiségfejlesztésnek” – vallja Szabados Ágnes, az RTL Klub híradósa, riporter, a Nincs Időm Olvasni Kihívás alapítója, irodalomterapeuta, az SZTE alumnusa.

cover

2020. december 04.
4 perc

Tizenötödik alkalommal adták át az SZTE Alma Mater presztízsdíjat, melynek idei nyertese, a GriffSoft Informatikai Zrt. számos, az egyetemmel közösen végzett kutatás-fejlesztési projektben, duális képzésben, illetve gyakornoki programban várja a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. A díjátadással, együttműködéssel, szakmai gyakorlatokkal kapcsolatban Ferenczy Imrét, a GriffSoft Informatikai Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

weboldal_nyito_penzesjanos

2020. december 02.
4 perc

„Egy jó vezető fontosnak tartja, hogy a kollegái is sikeresek és boldogok legyenek a munkájukban” – véli Pénzes János, a GriffSoft Informatikai Zrt. üzletági vezetője. A Szegedi Tudományegyetemen közgazdasági programozó matematikusként végzett szakember egyike az SZTE Alma Mater presztízsdíjat nyert cégnél dolgozó SZTE-s öregdiákoknak. Interjúnkban a munkájáról, vezetői létről, karrierről beszélgettünk.

MIKULAS

2020. november 30.
2 perc

Az SZTE alumnijait adománygyűjtésre, gyermekeiket versmondásra, rajzolásra hívja az SZTE Alma Mater a 2020-as Mikulás Nap alkalmából.

am_dij_cover

2020. november 25.
4 perc

Az elismerést a Szegedi Tudományegyetem öregdiák szervezete minden évben azon cégnek ítéli oda, amely kiemelt foglalkoztatója az SZTE-n végzett hallgatóknak, szoros kapcsolatot ápol az intézménnyel és támogatja céljainak megvalósítását. Az SZTE Alma Mater presztízsdíjat minden évben a tavaszi karrier napokon adják át, idén erre a pandémiás helyzet miatt nem volt lehetőség, így az első SZTE Online Karrier Napokhoz kapcsolódva vehette át az elismerést a GriffSoft Informatikai Zrt.

cover_3

2020. október 30.
4 perc

Az év orvosának választották 2016-ban Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamedet, az egykori szegedi orvostanhallgatót. A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumi elnöke egy jemeni kis faluban nőtt fel, 1996-ban diplomázott a szegedi egyetemen általános orvos szakon. Pályája során példátlan eredményeket ért el a koraszülöttmentés és a gyermekgyógyászat területein.

Nyito_Kukar

2020. október 20.
6 perc

A Magyar Festészet Napja október 18. A festészet patrónusának tekintett Szent Lukács napján és az azt követő októberben 2002 óta kisebb-nagyobb rendezvényeken állítják középpontba a piktúrát. Az SZTE Rajz és Művészettörténeti Tanszék galériájának Fischer termében, Kukár István művésztanár kiállításán jártunk 2020. október 17-én.

Saarkozi_nyito

2020. október 20.
5 perc

Filozófia szakon végzett az SZTE-n, a hétköznapokban reklámszövegeket, hétvégéken slam poetryt, ritkán verseket ír. Gyerekkorában költő akart lenni, mostanra Magyarország egyik legismertebb slammere, a 2019-es Slam Poetry Országos Bajnokság győztese. A következő Alumni Uni – Tudásműhely vendégével, Sárközi Richárddal beszélgettünk alkotásról, slam poetryről, irodalomról.

cover_beck_zoli

2020. október 14.
7 perc

A következő Alumni Uni – Tudásműhely vendégével, Beck Zoltánnal beszélgettünk ars poeticáról, alkotásról és az alternatív zene fogalmáról. A leginkább a 30y zenekar frontembereként és énekeseként ismert Dr. Beck Zoltán a dalszövegíróként tevékenykedik, szakmai igazgatója a Zenélő Egyetemnek és számos zenei projekt alkotója, résztvevője. Az idén 20 éves 30y zenekar meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei klub- és fesztiváléletnek, az együttessel némileg összefonódott Beck Zoli neve ikonikusnak számít a magyar alternatív zenei szférában.

cover_1

2020. október 14.
3 perc

Tudjuk-e, hogy egy átlag magyar dupla annyi energiát használ el, mint egy átlag indiai? Mit jelent az, hogy exportáljuk a kibocsájtásainkat? Mit tehetünk egyéni és kollektív szinten, hogy csökkentsük a klímakatasztrófát? Miért fontos, hogy ne engedjük 1,5 Celsius-foknál tovább a felmelegedést?

Faludy_nyito1_002

2020. október 07.
4 perc

Vélhetően Faludy György dedikációját fedezték fel egy asztal hátlapján az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon lomtalanítás közben. Mi a "Faludy György itt járt" dedikáció története? Mi a valószínűsége egy "Itt járt Faludy György"-firkának? E kérdésekről az SZTE BTK Irodalomtudományi Tanszék végzős doktorandusz hallgatója, a Faludy-kutató Gál József adott beszámolót.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek